От Черни връх видяхме, че в София е мръсно. Това

...
От Черни връх видяхме, че в София е мръсно. Това
Коментари Харесай

Децата за София: мръсна и задръстена

" От Черни връх видяхме, че в София е мръсно. "

Това споделя едно от над 70-те деца сред 4 и 18 години, запитани от Национална мрежа за децата какво мислят за своя град. Прекалено доста коли " запречват тротоарите и замърсяват въздуха " , добавя друго. Инициативата в действителност е на неправителствената организация " Визия за София ", а в допитването са включени и близо 20 експерти, най-много от просветителни институции.

Боклуците, разрушената инфраструктура, прекомерно многото коли, рушащите се и зле изглеждащи здания оставят неприятно усещане у най-малките поданици на града и са най-важните неща, които те желаят да трансформират, сподели допитването.

" Няма къде да се иде " е различен детски коментар. Повечето деца в до-юношеска и ранна юношеска възраст прекарват по-голямата част от времето си в комплексите, където живеят и където вървят на детска градина или главно учебно заведение. Парковете, градинките и моловете са обичайни места за срещи и превозване на свободното време, само че директно околните до жилищата обществени площи остават неразвити и децата споделят, че биха желали в кварталите да има " повече място за игра, междублокови пространства, спортни площадки; зеленина и места за събиране " с връстници и кварталните общности.

Децата виждат и асиметрията в развиването на централните и периферните градски елементи. Този проблем е реализуем за по-големите, които могат да се придвижват свободно из столицата, само че по-малките и непривилегировани, които са по-затворени в кварталите, имат потребност от " повече изложения и открити концерти, в които да вземат участие младежи " , както и от други културни прояви и средища, където да могат да прекарват свободното си време.

Липса на сигурност се усеща измежду дребните поданици на София. Проблемът се появява непрекъснато в подтекста на другите тематики – като неприятно преживяване от неосветените елементи на града, където " има зомбита " , като чувство за липса на сигурност на пътя и голям брой безнаказани нарушавания и като безучастие от страна на полицията.

" Учениците пушат на отсрещния тротоар, а служителите на реда пушат до тях – никой не ги пита от кое място са цигарите ", споделя наблюдението си един от възрастните експерти, участващи в допитването. Според юноши в гимназиалния курс служителите на реда подминават противообществени прояви в кварталите , а в центъра на София това става по-трудно.

Ясно се откроява качеството на живота в квартала, където живеят децата от ромски генезис, с които от Национална мрежа за децата са разговаряли. Те са сериозни към проблемите му, само че също се срамят от тях и като че ли не имат вяра, че в миналото ще бъдат адресирани. В квартала им няма нито детска площадка, нито близка болница. " Да не ни захвърлят на назад във времето " , споделят децата от квартала към общината.

Дискриминацията е забележима и към децата с увреждания , които водят затворен в дома и рядко в квартала живот заради съществени усложнения, най-много с напредването из града. За тях по-важно от всичко друго при пътуването с градски превоз е " хората да са благи " , " да са положителни " .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР