От Браншовата камара Плодове и зеленчуци и Националната асоциация на

...
От Браншовата камара Плодове и зеленчуци и Националната асоциация на
Коментари Харесай

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

От Браншовата камара " Плодове и зеленчуци " и Националната асоциация на картофопроизводителите излизат на митинг на 22 март (в деня на първа пролет) пред Министерство на земеделието поради звучния пестник, който получи бранша от " ръководещата прослойка ".

Зеленчукопроизводителите декларират, че не желаят пари, а желаят торове, препарати за растителна отбрана и горива . Протестът е само и единствено браншови, няма да има партии, възгледи и никой не е зает с политически мероприятия. Зеленчукопроизводителите няма да разрешат да бъдат яхнати от нито една политическа партия.

На конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Браншовата камара " Плодове и зеленчуци " Цветан Цеков изясни, че едвам 20% от това, което сега може да се откри на пазара, е българска продукция. Предходната седмица бранш " Плодове, зеленчуци и картофи " получили съкращаване на едно от най-важните подкрепяне - от съвсем 30% от обвързаната поддръжка от предходните години, което взривило бранша.

" Ако в днешния ден Министерство на земеделието не вземе значимото решение да реанимира незабавно бранша, мога да заявя, че е въпрос не по кое време, не дали, а след какъв брой време България ще се лиши от българското произвеждане на плодове и зеленчуци ", предизвести Цеков.

По думите му, в случай че не се вземе държавническото решение за производството на зеленчуци и плодове у нас, то страната ще остане без българска продукция, " на българските плодове и зеленчуци ще им бъде подложен кръст ".

" Пропагандираният вятър на смяната, не би трябвало да се трансформира във вятър на отвяването на един подобен бранш като плодове и зеленчуци ", безапелационен бе Цеков.

Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков , съобщи, че провежданата в бранш Земеделие политика през последните 20 години, е довела до продоволствена злополука. Изсипването на голям финансов запас за 12 години не довело до възобновяване на бранша, а земеделците са на финалната права и се трансформират в бутикови стопанства - извънредно малко наброй. Обществото чува ежемесечно от медиите по какъв начин едни големи милиони и милиарди се раздават, само че и сега 85% от средствата отиват в 12% в записаните аграрни производители в България, а над 90% от земята се обработва от малко над 10% от земеделските производители, уточни Джиков.

Недофинансирането довело до обезлюдяването на селските общини в България, макар че бранш " Плодове и зеленчуци " ангажира максимален % работна ръка на хектар спрямо другите браншове в България, посочи Джиков.

Той дефинира като несъответстваща политика разпределянето на парите от Министерство на земеделието . Създала се една порочна процедура години наред да се разпределят средства без финансов разбор, без извадки, с които да бъдат осведомени на база на потребностите, които имат обособените браншове. Това основава усещане за порочни практики и липса на професионализъм. Джиков прикани Министерство на земеделието по най-бързия метод да се приключи този метод на систематизиране на бюджета.
 Момчил Неков: Трябва да върнем на трапезата българския усет, българските сортове
Момчил Неков: Трябва да върнем на трапезата българския усет, българските сортове

Целият развой да се диктува от желанието на потребителите...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР