От блога Sustainability.bg В последно време все по-често се говори

...
От блога Sustainability.bg В последно време все по-често се говори
Коментари Харесай

Недооценените ползи от роботизацията


От блога Sustainability.bg

В последно време все по-често се приказва и написа за роботизацията и възходящата взаимозависимост от „ машините “ в бизнеса и живота ни. Като че ли обаче тематиката се разяснява най-вече през страховете от загуба на работни места и отрицателните последици върху обществения капитал. Факт е, че при всички индустриални революции е налице боязън от повишение на безработицата. Практиката обаче демонстрира, че развиването на технологиите води освен до изгубването на някои специалности, само че и до появяването на нови. Затова ние взехме решение да обърнем внимание на позитивните обществени въздействия и не задоволително оценените изгоди от бизнес позиция.

Нека стартираме с една реалистична констатация – към момента сме надалеч от изцяло роботизирано работно място. Въпреки това, софтуерните благоприятни условия на някои компании не престават да изненадват света – автоматизираните хранилища на колосите в онлайн търговията Amazon, JD.com и Alibaba, самостоятелните коли на Uber и Lyft, роботите-сервитьори на Pizza Hut в Азия, изцяло автоматизираната фабрика Speedfactory на Adidas в Бавария, колаборативните роботи на Universal Robots, които подготвят пици по близо 5 милиона предписания за 30 секунди, несъмнено са образци в тази тенденция.

Достъпното финансиране и напредничавото мислене на фирмените управления несъмнено са измежду водещите аргументи през последните пет години фирмите по целия свят да създадат рекордни инвестиции в роботизация и автоматизация на производствата и по този начин да си завоюват конкурентно преимущество за години напред. Сред предстоящите изгоди от инвестицията в роботи и автоматизация са оптимизацията на разноските, повишение на качеството на производството, понижаване на брака и некачествената продукция, само че и нарасналата сигурност и успеваемост на производството. Тъй като роботите и самостоятелните системи са програмирани за точно, повтарящо се придвижване, по-малко евентуално е да вършат неточности, като те са по едно и също време чиновници и системи за надзор на качеството. Въпреки това, има и някои непредвидени позитивни резултати от автоматизацията на производствата – както за чиновниците, по този начин и за околната среда.

Привличане и задържане на чиновниците

Звучи необичайно на фона на най-големия боязън обвързван с автоматизацията – загубата на работни места. Противно на упованията, водачите във въвеждането на роботи и самостоятелни системи също получават едно ненадейно стратегическо преимущество – възстановяване на степента на привличане и задържане на чиновниците. За доста трудоемки производства като хранилища, дистрибуторски центрове и прочие, където последните години дефицитът на квалифицирани служащи е измежду най-сериозните провокации, доста автоматизирана и усъвършенствана работна среда е огромната премия от инвестицията. Досадните и тежки физически действия към този момент не са измежду упованията към чиновниците и за тях остават по-креативните, интелектуално изискващи задания.

Повишена сигурност на работното място

Текущо, измежду главните обществени негативи на бизнеса, е трудовият травматизъм и обвързваните с него загуба на работоспособност или изгубени работни дни заради болест. Наблюденията са, че множеството трудови злополуки се случват в условия на нараснал стрес, физическо натоварване и отмалялост. Така че не е изненадващо, че работното място с понижена физическа отмалялост и душевен стрес е по-безопасно работно място. В тази връзка, подобрението на сигурността е различен бонус от автоматизираното произвеждане. Роботите обезпечават спазването на общоприети оперативни процедури, което прави по-малко евентуално чиновниците да опитат рискови и недомислени маневри.

Повече работни места

По данни на IFR роботите основават повече работни места, в сравнение с лишават, защото всеки робот има потребност от мониторинг и надзор – активност, която постоянно се прави от човек. Така роботите не лишават работни места, а просто трансформират естеството на съществуващите такива. Интересен образец в тази тенденция е Electrolux, където броят на чиновниците набъбна с 2,000 сред 2011 и 2017 година, макар рекордните вложения в автоматизация на производството за същия интервал. След като компанията разполага с автоматизирано произвеждане на перални и други домашен уреди, инженерните и техническите фрагменти отделят повече време за креативен задания, които роботите не могат да пресъздадат. Например, въвеждането на промени в индустриалните пространства и проектирането на системи за увеличение на успеваемостта.

Нещо повече, като добър образец за какво вложенията в фрагменти са еднообразно значими с вложенията в автоматизация е Tesla. Компанията за електрически коли беше въвела цялостна автоматизация даже на окончателните монтажни действия по електрическия автомобил, които доведоха до голям брой неточности и забавиха производството на автомобила. Като реакция на този случай, Елън Мъск, написа в Twitter: „ Да, несъразмерната автоматизация на Tesla беше неточност … хората са подценявани. “

Трансформация на образованието

Роботизацията и автоматизацията ще основат изцяло нови потребности на трудовия пазар. Това ще докара до нужда от преквалификация на хората, както и до смяна в просветителната система, основаването на доста нови специалности и благоприятни условия за развиване на нови умения, нужни за справяне в новата среда и все по-дигиталния свят. Тук е значимо компанията да разбере своята роля и да обезпечи задоволително благоприятни условия за преквалификация и образования на актуалните си чиновници. От друга страна, трансформацията в просветителната система, с цел да дава отговор на действителните пазарни условия, би трябвало да е национална политика и да се употребява опцията за смяна посредством съдействие с бизнеса. Стига, несъмнено, хората да имат предпочитание за учене и смяна, тъй като това също е от голямо значение…

Активна връзка със заинтригуваните страни

Това, което фирмите не трябва да пропущат е да дават задоволително информация за проектите си за автоматизация със засегнатите заинтригувани страни, изключително чиновниците. Както с всяка идна смяна, заинтригуваните страни са изпълнени с голям брой страхове – основателни или не. Единственият метод да се борим с тях е посредством бистрота и интензивно включването им в процеса на смяна. За задачата фирмите би било добре да разработят ясни стъпки за идентифицирането (напр. чиновници, снабдители, клиенти, локални общности) и ангажирането на заинтригуваните страни от автоматизацията с подобаваща за всяка от тях роля. Това може да бъде добра опция за създаване на нови партньорства или развиване на съществуващите сега връзки.

Със сигурност роботизацията и автоматизацията водят до обилни промени в работната среда, само че постоянно се пропуща едно от най-важните условия за справяне с провокациите и новостите – умеенето да оцелееш във всяка нова среда изисква непрестанно учене. Желанието и готовността на всеки да придобива нови умения, да учи, да отделя време и запас за това са основни за пригаждане в новите условия на 21 век.

Статията е основана взаимно от екип на denkstatt България и Асоциация по Роботика и Автоматизация

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР