От Близкия изток през Азия до Украйна, Китай прокарва интересите

...
От Близкия изток през Азия до Украйна, Китай прокарва интересите
Коментари Харесай

Франс прес: Китай оспорва американското лидерство

От Близкия изток през Азия до Украйна, Китай прокарва ползите си и от ден на ден се показва за противотежест на Съединени американски щати, оспорвайки международното водачество на Вашингтон.

Малко специалисти обаче чакат поврат в кратковременен проект и даже споделят, че са скептични що се отнася до способността на Пекин да откри нов международен ред.

Още не беше сухо мастилото върху невижданото съглашение, подписано на 10 март в Пекин сред съперничещите си сили шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, а в този момент китайската дипломация стартира да играе посредническа роля във войната в Украйна.

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва тази седмица, по време на което Русия и Китай приветстваха " новата епоха " в своите " специфични връзки ", е доказателство за офанзивата на Пекин за противопоставяне на суперсилата Съединени американски щати.

В взаимно изказване китайският водач Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин остро разкритикуваха Запада, обвинявайки Съединени американски щати, че „ подкопават “ интернационалната сигурност, с цел да запазят своето " военно предимство ", и показаха загрижеността си пред лицето на възходящото наличие на НАТО в Азия.

" Не се заблуждавайте "

Представители на американските управляващи показват ясно своя песимизъм за китайските мирни оферти за Украйна, които съгласно тях биха разрешили на съветските сили да се консолидират, откакто претърпяха многочислени неуспехи на терен, изправени пред гневната украинска опозиция.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани в понеделник " светът да не се заблуждава от никакво тактическо решение на Русия, подкрепяна от Китай или която и да било друга страна, да замрази спора при личните си условия ".

Блинкън също по този начин побърза да спомене, че Си е посетил Русия единствено три дни след издаването на заповедта за арест на съветския президент от Международния углавен съд, което съгласно него допуска, че Китай не усеща нужда " да го държи виновен за осъществените в Украйна жестокости ".

Някои обаче показват, че не става дума толкоз президентът Си да постави завършек на войната в Украйна, едвам съобщи обръщение.

Той " желае да се покаже и да бъде общопризнат на съществено като миротворец ", сподели Робърт Дейли, който управлява програмата за Китай в Центъра " Уилсън " (Wilson Center), основан във Вашингтон мозъчен концерн.

" Това е, което го интересува, а не действителното предприемане на стъпки за реализиране на мир в Украйна. Тук става въпрос най-много за това да се покаже като миротворец ", сподели анализаторът.

Все отново Съединени американски щати са нащрек и подсигуряват, че ще " наблюдават деликатно " другите начинания на Китай в дипломатическата област, в очакване на телефонния диалог, който президентът Джо Байдън даде обещание да изиска да организира със своя китайски сътрудник.

Съединени американски щати са изключително обезпокоени, че Китай може да достави оръжия на Русия, което би било алена линия за Вашингтон. Съединени американски щати обаче към този момент отхвърлят да разкрият на какво се основават техните опасения.

Алтернатива

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай, които са въвлечени в яростна конкуренция от Латинска Америка до Африка, са изпълнени напрегнато: Тайван, Северна Корея или случаят с китайски балон над Съединените щати, който американската войска в последна сметка реши да смъкна при започване на февруари.

Съединени американски щати от дълго време приканват Пекин да поеме своите отговорности в света, като в същото време дефинират азиатския колос като опасност за световната сигурност.

След оповестяването на доближаването сред Иран и Саудитска Арабия, Съединените щати демонстрираха хладнокръвие, като държавният секретар сподели, че " всичко, което може да помогне за понижаване на напрежението... е нещо положително ".

Представители на американските управляващи обаче се пробваха да омаловажат ролята на Китай, потвърждавайки, че Пекин към момента е надалеч от надиграването на Вашингтон в Близкия изток, който остава значително под закрилата на американските гаранции в региона на сигурността.

Според Джеймс Райън от Изследователския институт за външна политика във Филаделфия (Foreign Policy Research Institute in Philadelphia) " влизането на Китай в играта е чисто икономическо... Китай не има намерение да включи в споразуменията гаранции за сигурност ". Пекин внася доста нефт от там.

Юн Сун, изследователка в Стимсън център във Вашингтон (Stimson Center in Washington), отбелязва, че съглашението сред Иран и Саудитска Арабия е " обезпокоило много хора в Съединените щати ".

" Китайците просто бяха там в точното време и на точното място и имаха положителни връзки (с двете държави) ", съобщи тя, поради това, че Съединени американски щати нямат дипломатически връзки с Техеран.

" Те се възползваха от опцията да посредничат. Всъщност те не може да се трансфорат в медиатори. Те нямат какво да предложат ", сподели изследователката.

" Ако въпросът е дали китайците са в положение да предложат опция на настоящия международен ред, аз нямам доверие ", добави анализаторката.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР