От Библията“ до Хари Потър“ – някои от най-популярните книги

...
От Библията“ до Хари Потър“ – някои от най-популярните книги
Коментари Харесай

16 класически книги, които са били забранявани

От „ Библията “ до „ Хари Потър “ – някои от най-популярните книги на света са били забранявани по най-различни аргументи. Заради насилието в тях, поради нотките на окултност и какво ли още не.

В идващите редове ще ви представим 16 сходни творби.

Чели ли сте ги?

„ Дивото зове “, Джек Лондон

Публикуваният през 1903 година разказ споделя за южняшкото куче Бък, което попада измежду дивия север. Той е бил неразрешен в Югославия и Италия, защото се е възприемал за „ прекомерно коренен “. Нацистите са го горели поради ясно изявените социалистически възгледи на писателя.

„ Гроздовете на гнева “, Джон Стайнбек

Едно американско семейство, претърпяло Голямата меланхолия, се насочва на път с вярата за нов живот, когато към този момент всичко е изгубено. То е единствено част от стотиците, които отпътуват за Калифорния, надявайки се там да намерят работа и прехранване.

Изобразяването на изискванията на труд в Калифорния по време на Голямата меланхолия е толкоз брутално и “близо до живота ”, че книгата е неразрешена и унищожавана в щата, в който се местят семейство Джоуди.

„ Лоракс “, Д-р Сюс

Когато погледнат корицата, някои читатели виждат един дребен и бухнал основен воин, който „ приказва с дърветата “. Други обаче смямат, че тази детска книга от 1971 година е представлявала рисков политически коментар. Дори създателят й я оприличава като „ пропагандна “.

„ Одисей “, Джеймс Джойс

Това е може би най-интелектуалната книга от листата.

Повечето читатели или пропущат позоваванията на мастурбация в главата „ Навзикая “ от шедьовъра на Джойс, или просто не доближават до тази глава, изгубени в дебрите на една непроницаема прозаичност. Това не пречи частта да бъде оповестена за нецензурна от доста съдилища, а целият разказ да е неразрешен в Съединени американски щати и Англия до началото на 30-те години на 20 век.

В Съединени американски щати пощенските чиновници унищожавали копия, изпратени по пощата.

„ На Западния фронт нищо ново “, Ерих Мария Ремарк

„ Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора “, Хайне

През 1933 година в Германия нацистите обществено изгарят „ На Западния фронт нищо ново “, дружно с творби на Хайнрих Хайне, Бертолт Брехт, Стефан Цвайг, Хайнрих Ман, Лион Фойхтвангер и на други немски писатели, които са считани за непатриотични, само че в действителност са неуместни за режима.

Правят се опити и за физическо очистване на Ремарк. Впоследствие немското поданство на писателя е отнето и той се преселва в Париж, а през 1939 година емигрира в Съединени американски щати.

„ Фермата на животните “, Джордж Оруел

Не е изненада, че сатирата на комунизма, която Оруел майсторски разпростира във „ Фермата на животните “ е била неразрешена в Съюз на съветските социалистически републики. Но тази антиутопия продължава да бъде отвън закона доста след рухването на Берлинската стена. Тя към момента е неразрешена в Куба и Северна Корея (заради изобличаването на тоталитаризма), също и в Кения (за рецензията към корупцията).

Книгата е неразрешена в учебните заведения на Обединените арабски емирства, тъй като изобразява говореща свиня, която опонира на мюсюлманските полезности.

" Докато лежах и умирах ", Уилям Фокнър

Тази книга от 1930 година е същинска класика в американската литература. Училищният окръг „ Грейвс Каунти “ в Мерлиенд, Кентъки обаче е на друго мнение. През 1986 година той я не разрешава, защото слага под подозрение съществуването на Бог.

„ Лолита “, Владимир Набоков

Редица страни не разрешават този провокативен разказ, разказващ за един възрастен професор по литература, захласнат по едно 12-годишно момиче. " Лолита " излиза през 1955 година и незабавно е неразрешена във Англия. През 1959 година въпреки всичко романът е публикуван и провокира скандал. Репутацията на издателя и политик Найджъл Никълсън е унищожена. Романът е неразрешен и в редица други страни, в това число Франция, Аржентина, Нова Зеландия и Южна Африка. Канада също я смъква от рафтовете през 1958 година, само че след това отстранява възбраната.

„ Спасителят в ръжта “, Селинджър

„ Спасителят в ръжта “ по едно и също време е най-забраняваната и втората най-преподавана книга в Съединени американски щати.

Защитниците на романа го виждат като резюме на отчаянието, скуката и безизходността на тийнейджъркия живот, а неговите критици го определят като повода за съвсем всичко зло – от убийствата и самоубийствата до разпространяването на комунистическите хрумвания в Америка.

Противниците на „ Спасителят в ръжта “, обаче, пропущат да осъзнаят обстоятелството, че книга, която е неразрешена, тъй като показва протеста на един непослушен младеж, неизбежно ще се трансформира в най-обсъжданата и мечтана книга измежду младежите.

„ Пазителят “, Лоис Лаури

Тази книга от 1993 година споделя за една антиутопия, маскирана като химера. Тя е неразрешена в няколко американски щата, в това число Калифорния и Кентъки, защото визира тематики като евтаназията.

„ The Well of Loneliness “, Радклиф Хол

Книгата на Радклиф Хол, която споделя за любовта сред две дами, е оповестена през 1928 година и макар че в нея липсват любовни подиуми е неразрешена като аморална.

Цензорите сметнали, че една книга, написана от лесбийка и с основни героини лесбийки, е твърде неприлична за издание и четене, без значение какъв брой целомъдрено е наличието й.

„ The Well of Loneliness “ е издадена още веднъж през 1949 година и е продадена в милионен тираж.

„ Американски психар “, Брет Ийстън Елис

Въпреки че “Американски психар ” се преглежда като ирония на свъхзадоволеното консуматорско общество, читателят би трябвало да премине през голям брой подиуми на вадене на очи, рязане на торсове и забиване на пирони в човешка плът, преди да се случи очевидното. Не е чудно, че тази книга е необятно забранявана или продавана единствено на пълнолетни.

„ Прекрасният нов свят “, Олдъс Хъксли 

Антиутопията на Хъксли разказва развиването на технологиите през 26 век и високата цена на постигнатото всеобщо благополучие.

В Ирландия книгата е неразрешена поради рецензия против религията и обичайното семейство, както и поради използването на неприемлив език.

В Индия назовават Хъксли „ порнограф “, тъй като изображява свят, в който сексът за развлечение е окуражаван от ранна възраст.

„ Тропикът на рака “, Хенри Милър

Повече от тридесет години юридически дейности против книгата, както и искрено половите размисли на Хенри Милър върху човешката същина, трансформират „ Тропик на рака “ в една от най-известните книги. В последна сметка, кой не би бил любопитен за една книга, разказана от арбитър като: „ открита помийна яма, яма на разложението, сборище на всичко, което е гнило в дебрите на човешката безнравственост. “?

Тази известност и отменянето на правосъдната възбрана през 1960 година са индикатор за това, че всички искрено полови книги се разгласяват тогава, когато разпространяването им не може да бъде спряно.

„ Сатанински строфи “, Салман Рушди

Стилът на Рушди, който смесва митология и фикция с действителния живот, от време на време е определян като вълшебен натурализъм. През 1988 година романът му „ Сатанински строфи “ провокира мощни протести в ислямския свят. Книгата е неразрешена в доста страни, изгаряна обществено, а създателят й е преследван.

Иранският аятолах афишира Салман Рушди за вероотстъпник и за главата му е избрана премия от 3 милиона $, която през 2007 година нараства на 11,4 милиона $. Историята към книгата става в действителност кървата, когато японският преводач на Рушди е погубен, италианският е наръган с нож, а норвежкият издател на книгата е прострелян.

„ Любовникът на лейди Чатърли “, Д. Х. Лорънс

Сексуалните връзки започнаха през 1963 (което е много късно за мен) – сред края на възбраната над „ Любовникът на лейди Чатърли “ и първата дългосвиреща плоча на Бийтълс., Фалип Ларкин

Филип Ларкин не е единственият човек, за който „ Любовникът на лейди Чатърли “  маркира голяма смяна в обществото и зараждането на половата гражданска война.

Първото издание на романа е отпечатано частно във Флоренция през 1928 г. Заради описанията на полови подиуми творбата е неразрешена в Обединеното кралство до 1960 година Тогава се води правосъден развой, който издателство Penguin печели и съумява да издаде нецензурирана версия на творбата. Днес тя е със статут на класика в еротичната литература.

По материали от АзЧета и MentalFloss

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР