От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно

...
От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно
Коментари Харесай

60% от българите във Великобритания още не са подали заявления за уседналост

От българското посолство в Лондон показаха угриженост, че липсва задоволително осведомителна акция измежду пребиваващите в Обединеното кралство български жители за приемане на по този начин наречения статут на уседналост на фона на Brexit. Новият дипломат в страната Марин Райков и неговият екип е почнал поредност от срещи от всевъзможен темперамент, с цел да е сигурен, че информацията доближава до всички българи, изключително от по-уязвимите групи. Днес дипломат Райков организира среща с публицисти от български медии в посолството в Лондон като част от тази самодейност за постигане на информацията до нуждаещите се от нея , съобщи БНР.
Преди седмица такава среща е била извършена с преподавателите и управленията на българските учебни заведения във Англия, което е изцяло закономерно, като се има поради, че учебните заведения с прилежащите постоянно към тях български магазини са огромен сборен пункт на сънародниците.
Посланик Райков заяви, че досега са постъпили към 42 000 заявки за статут на уседналост, което въз основата на формалните данни, че в страната обитават към 100 000 българи значи, че близо 60 % от тях или не знаят какво да вършат или не осъзнават сериозността на проблемите, които могат да последват. Той е угрижен от обстоятелството, че огромен % българи към момента считат, че Brexit няма да се случи и по тази причина не подхващат ограничения.
Райков посочи, че той напълно не е за изнасяне на българите в чужбина, само че тези, които желаят да останат, които са се интегрирали, би трябвало да могат да го сторят. И даде сладкодумен образец с децата, като уточни, че за какво едно дете, което е претърпяло към този момент един път културния потрес да се интегрира в тази страна, би трябвало да го преживее още веднъж да се реинтегрира в България, в случай че неговите родители не са взели ограничения за приемане на статут на уседналост. Завеждащата Консулската работа Мария Ангелиева посочи, че посолството има запаси и благоприятни условия оптимално да помогне на всички българи, стига до тях да доближи информацията и че българите не би трябвало да си вършат илюзии, че след приключването на крайния период за приемане на статут на уседналост, те ще могат да останат в страната, в случай че не са си уредили ситуацията.
Открит е специфичен целодневен телефон за връзка по този въпрос. Консулска работа е реорганизирана, към този момент работят пет гишета. Освен почналите към този момент директни срещи с разнообразни пластове български жители във Англия, в изцяло приятелския диалог с публицистите през днешния ден беше разисквана и ролята на медиите и огромните благоприятни условия на обществените мрежи за сходен жанр акция. Както посочи дипломат Райков, в тази ситуация не е значима упоритостта на българското посолство да помогне на българските жители, а това да се изясни значимостта на тематиката. В случай на договорка сред Лондон и Брюксел за Brexit, правата на българските жители във Англия ще бъдат обезпечени към 31 декември 2020 година.
За придобиване на статут на уседналост съответното лице би трябвало да е обитавало на английска територия в продължение на 5 поредни години. При липса на договорка нещата са по-неясни, защото правата на жителите ще бъдат обезпечени към датата на Brexit, а не към 31 декември 2020 година, заради неналичието на контрактуван временен интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР