От Българското дружество по белодробни болести предлагат да бъдат създадени

...
От Българското дружество по белодробни болести предлагат да бъдат създадени
Коментари Харесай

Обмислят клинични пътеки за постковид синдром

От Българското сдружение по белодробни заболявания оферират да бъдат основани две нови клинични пътеки за рехабилитация след тежко прекаран коронавирус и следващи затруднения. Вече се водят диалози със Здравната каса.

В програмата са заложени безвъзмездни високотехнологични прегледи за пациенти, които не са се възстановили изцяло. Според научните данни, от 4 до 6% от преболедувалите COVID-19 остават с трайни увреждания.

Д-р Таня Добрева е измежду многото българи, които са преболедували тежко коронавирусната зараза. Хоспитализирана е в отделението, в което работи, с двустранно увреждане на белия дроб и дихателна непълнота. Отключва и диабет.

" Аз останах към момента на инсулинолечение и надномерното тегло, като непряк резултат и от кортикостероидната терапия, която тогава беше предписана. И почти към 6 месеца ми бяха нужни физически да се възстановя, както от страничните дейности на лекуването, по този начин и от самото заболяване ", съобщи доктор Таня Добрева.

Ковид инфекцията има тежки здравословни последици и за доктор Ненкова.

" Мислех си, излекуваха ме, станах отрицателна във връзка с ковид, всичко свърши. Обаче се оказа, че по-късно трябваше да прохождам още веднъж ", добави доктор Таня Ненкова.

Възстановяването от Ковид може да продължи с месеци. През този интервал преболедувалите се усещат изморени, не са работоспособни и имат потребност от съответно лекуване.

" За тези пациенти е нужна спомагателна грижа. Те би трябвало да се проследят с компютърна томография и с функционално проучване на дишането ", добави доцент Владимир Ходжев, ръководител на Българското сдружение по белодробни заболявания.

Най-честите признаци след Ковид са зной, отмалялост, сърцетуптене и нарушаване на паметта.

" Когато пациентите имат такива признаци са длъжни да се извърнат към пулмолог, който да реши. И тук е мястото на институциите и на Здравната каса да даде опция на сътрудниците в доболничната помощ и на тези в болнична помощ, да могат да правят нужните високоспециализирани проучвания ", сподели още доцент Диана Петкова, заместник-председател на Българското сдружение по белодробни заболявания.

Във водещите клиники по пулмология в страната са въведени нови системи за кислородолечение на пациенти с Ковид. Апаратите обезпечават огромен поток О2, който насища кръвта и стига до всеки орган. А това избавя човешки животи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР