% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия,

...
% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия,
Коментари Харесай

Българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия

% от българските IT експерти избират да четат на хартия, а 37% в електронен формат. Това демонстрира анкета, направена измежду 200 чиновници в офиса на интернационалната компания за IT услуги Endava в София в навечерието на 24 май. 51% от участниците в изследването споделят, че най-често четат на британски език, 44% - на български, а 5% - на различен език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература за образование, а останалите - за наслаждение. Сред най-предпочитаните жанрове са фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.
" IT сферата е извънредно динамична и един от основните фактори за триумфа на всеки експерт е желанието за трупане на нови познания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то освен като източник на професионална информация, само че и като път към личностно развиване и наслаждение. И се стремим да ги поддържаме в това. ", споделя Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.
Като част от тази визия в офиса на компанията в София е обособена библиотека с техническа литература, която съдържа повече от 100 заглавия.
Проучването демонстрира, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са Clean Code и Code Complete. В листата безапелационно участват и книгите на българския гуру Светлин Наков.
Когато става въпрос за художествена литература, любимците на българските IT експерти са фентъзи създателите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев измежду най-предпочитаните български писатели са посочени модерни създатели като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов - Торлака и Емил Андреев.
" Резултатите от анкетата ни слагат под огромен въпрос клишето, че IT експертите се интересуват единствено от компютърни игри. Радваме се, че хората в Endava имат разнородни ползи и занимания и се стремим да им осигурим баланс и време, с цел да ги развиват и да се усещат щастливи. ", добавя Мариела Христова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР