От Апелативна прокуратура – Варна съобщават за медия Нова Варна“,

...
От Апелативна прокуратура – Варна съобщават за медия Нова Варна“,
Коментари Харесай

Сагата с подкуп във Варна набира сила!

От Апелативна прокуратура – Варна оповестяват за медия „ Нова Варна “, че 35-годишен общински чиновник, упрекнат за пожелан и признат рушвет, е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна.

Обвинителен акт против 35-годишен чиновник на Община Варна, притеглен към наказателна отговорност за пожелан и признат от него рушвет чрез корист със служебно състояние посредством изнудване, внесе в съда Окръжна прокуратура – Варна. Престъплението, за което К.Х. ще бъде съден е по член 302 от Наказателен кодекс.

Мъжът бил назначен на служба контрольор „ Строителен надзор “ в Община Варна през месец септември 2021 година. Според длъжностната му характерност част от отговорностите му били констатиране на противозаконни градежи и градежи с нарушавания, както и подготовка и осъществяване на заповеди за унищожаване на противозаконни градежи.

В осъществяване на служебните си отговорности, в края на януари 2024 година, К.Х. подхванал инспекция на парцел в град Варна след постъпил сигнал за осъществяване на евентуално нерегламентирани строителни действия. След като установил неналичието на документи за смяна на архитектурния план при градеж на тераса на съществуваща към този момент постройка, обвиненият изискал да му бъдат платени 10 000 лв., с цел да не извърши пълномощията си по закон и „ с цел да не изпрати хора да съборят терасата “.

Няколко пъти К.Х. се срещал с представител на собственичката на парцела и упорствал да му бъде даден неследващия му се подарък. На 13 февруари, откакто авансово бил подаден сигнал до способените органи, пострадалата предала сумата от 2000 евро в белязани банкноти на обвинения. След като взел парите, 34-годишният тогава мъж декларирал, че ще се върне за останалата сума, и потеглил с автомобила си към работното си място в Община Варна. Именно там, при паркиране, той бил арестуван от чиновници на ГДБОП при Министерство на вътрешните работи. В него била открита сумата пари, предадена му като рушвет.

Предстои делото против К.Х. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 до 10 години, както и „ санкция “ в размер до 20 000 лв., както и отнемане от права.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР