От 8 октомври (вторник) започват ВиК ремонти на две ключови

...
От 8 октомври (вторник) започват ВиК ремонти на две ключови
Коментари Харесай

Важно: Започват два големи ремонта във Варна! Разкопават едновременно две от най-натоварените точки в града

От 8 октомври (вторник) стартират ВиК поправки на две основни места в града – по бул. " Република “ (до кръговото на " Практикер “) и бул. " Княз Борис I “ (от Евксиноград до Ботаническата градина). По трасетата ще бъде въведена краткотрайна организация на придвижването.  Това стана ясно на обичайна среща сред управлението на Община Варна, представители на ВиК-Варна, пътностроителните компании и " Градски превоз “.

Изцяло затворен за придвижване ще бъде секторът по бул. " Република “ от кръстовището с бул. " Владислав Варненчик “ до кръговото кръстовище с ул. " Уста Колю Фичето “. Причината е построяването на канализационен колектор с огромен диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти по план на " Водоснабдяване и канализация - Варна “ ООД. Въпросният сектор е първият от общо 4 стадия на плана, всеки с дълготрайност от към 30 дни. Работата по целия обект е с планирана дълготрайност общо 120 дни.

1.      Етап 1: по бул. " Република “ – от ул. " Уста Колю Фичето “ до бул. " Владислав Варненчик “ (цялостно затваряне);

2.      Етап 2: южно платно на бул. " Владислав Варненчик “ – придвижване в двете посоки в северното платно;

3.      Етап 3: северно платно на бул. " Владислав Варненчик “ – придвижване в двете посоки в южно платно;

4.      Етап 4: по бул. " Република “ – от бул. " Владислав Варненчик “ до изхода зад бензиностанция " Петрол “ (изцяло затворено платното в посока бул. " Сливница “ - в двете посоки придвижване в другото платно).

Заради интензивния трафик на входа на Варна откъм автомагистрала " Хемус “ сред Община Варна, бенефициента по плана – " ВиК – Варна “ ООД и фирмата-изпълнител на строителните действия – ДЗЗД " Пчелина 2020 “ бе реализирано съгласие да не се затваря изцяло възловото кръстовище, а да се възнамерява създаване на оборудването поетапно. Така ще бъде непокътнат ¾ от потенциала за прекосяване през него, само че при  нараснало внимание предвид на обстоятелството, че то на процедура ще е строителен обект.

За да се избегнат огромните тапи, са избрани и обходни направления, които заобикалят кръстовището и са целесъобразни до привършване на строително-монтажните работи.

Обходните направления са следните:

За влизащите във Варна от Автомагистрала " Хемус “ – слизане от автомагистралата по рампата до " Бизнес Парк “ - Варна. След това, за лекотоварния трафик, на кръговото - качване в посока " Метро “ и влизане в града по бул. " Сливница “ и бул. " Цар Освободител “. За тежкотоварното придвижване - слизане по бул. " Атанас Москов “ към бул. " Девня “ и по-късно на огромното кръгово на бул. " Васил Левски “ влизане в града по бул. " Васил Левски “ или по ул. " Пеячевич “ и бул. " Христо Смирненски “.

За излизащите от Варна по бул. " Владислав Варненчик “ е целесъобразно още от кръговото на " Автогара Варна “ слизане към ул. " Девня “ и качване към бул. " Сливница “ и бул. " Цар Освободител “. Следващ и финален вид за отбягване на вероятно запушване е на кръстовището на МОЛ - Варна слизане по ул. " Георги Пеячевич “ към огромното кръгово, оттова по бул. " Девня “  и качване по бул. " Христо Смирненски “ още веднъж към бул. " Сливница “ и бул. " Цар Освободител “.

Временната организация на придвижването цели да води трафика още от входа на Варна по бул. " Атанас Москов “ и бул. " Девня “ за тези коли, за които не е неотложно да преминат през кръстовището на " Двете кули “. Това се отнася най-много за тежкотоварните коли.

За тези, които ще минават през кръстовището по време на строителните действия, е значимо да знаят, че това ще става от бул. " Владислав Варненчик “ в посока от автомагистрала " Хемус “ по южното платно на булеварда. На идващите стадии ще се постанова, според от строителните действия, прекачване на влизащите в града в двете посоки в северното платно, след което – пренасочване на придвижването на излизащите от града в южното платно още веднъж в двете посоки.

Тази организация на придвижване се отнася за целия интервал на строителните действия и ще се оповестява постоянно съгласно линейните графици.

Другият сектор, който следва да бъде затворен идващия вторник, е от бул. " Княз Борис I “ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград. Затварянето е по отношение на втория стадий от плана за водния цикъл, който се осъществя също от ВиК сдружението. Той е за реорганизация и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето Варна – Златни пясъци.

По време на ремонтните действия ще се работи в платното в посока Варна, а придвижването ще се прави в двете посоки в посока курортните комплекси, прецизираха още по време на днешната среща. Участъкът би трябвало да бъде приключен до месец май 2025 година Независимо от напредъка по ВиК плана, той ще бъде асфалтиран и отворен за придвижване и в двете направления през идващия летен сезон, обявиха представителите на сдружението и на фирмите-изпълнители.

Работата по плана ще продължи след края на идващия туристически сезон в сектора до Т-образното кръстовище към Аладжа манастир и Златни пясъци.

Като обход ще се употребява ул. " Арх. Манол Йорданов “, която свързва Горна и Долна Трака. По информация на фирмата-изпълнител, преди 8 октомври по улицата ще бъде положен износващият асфалтов пласт. Днес ще завърши построяването на бордюрите, като работа ще продължи единствено по тротоарите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР