От 8 до 22 февруари включително започва приемът на заявления

...
От 8 до 22 февруари включително започва приемът на заявления
Коментари Харесай

Зам.-министър Стратев: От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от СП за финансовата 2024 г.

От 8 до 22 февруари в това число стартира приемът на заявки по секторните интервенции от Стратегическия проект за финансовата 2024 година, като при нужда срокът може да бъде продължен. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев при откриването на XXI-вото издание на Международното изложение-договаряне „ Пчеларство - Плевен 2024 ". Той напомни, че поддръжката по държавна помощ от вида de minimis за покриване на част от разноските и обезпечаване подготовка за 2024 година е в размер до 7 лева до 150-то пчелно семейство и до 5 лева над 151-то.

Заместник-министър Стратев означи, че пчеларството се е трансформирало в динамично разрастващ се подсектор на българското земеделие, с експортна ориентировка и одобрен имидж. Ежегодно в страната се създават сред 10 - 12 хиляди тона първокачествен пчелен мед, като над 80% от него е ориентиран за експорт към непрекъснати и най-вече европейски контрагенти.

„ През последните няколко години земеделието беше изправено пред съществени провокации. С цел пригаждане на производителите в селскостопанския бранш, наранени от рецесията вследствие на военните дейности в Украйна, беше обезпечена изключителна финансова помощ по схемата „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна ", уточни още той. През 2023 година на бранша беше изплатена дотация от над 16 млн. лева по подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне на земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна ", към месец октомври 2023 година са изплатени 6,2 млн. лева, по този начин общият размер на средствата за бранша по тези ограничения през 2023 година възлиза на 22,5 млн. лева

„ Международното изложение-договаряне „ Пчеларство - Плевен 2024 ". се организира със съдействието на Министерството на земеделието и храните, което се стреми да основава работеща нормативна среда за устойчивото развиване на бранша ", заяви още заместник-министър Стратев. Той увери присъстващите пчелари, че в лицето на Министерството имат благонадежден сътрудник и уточни още, че Плевен се трансформирал в привлекателен център на пчеларството, като по време на най-мащабния по рода си конгрес на Балканите вземат участие изявени представители на пчеларския отрасъл в страната, както и редица задгранични лектори и посетители.

Тази година на ревюто се показват над 110 компании от пчеларската промишленост от над 15 страни.
В умозаключение заместник-министърът поздрави гостите и участниците в събитието с идния професионален празник на пчеларя Св. Харалампий - настойник на меда и пчеларите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР