От 7 до 9 декември 2021 г. се проведе Глобалния

...
От 7 до 9 декември 2021 г. се проведе Глобалния
Коментари Харесай

Д-р Лилова пред форумa на ООН за децата и младежта: Гласът на всяко дете трябва да бъде чут


От 7 до 9 декември 2021 година се организира Глобалния конгрес на Организация на обединените нации за децата и младежта. Инициативата е на УНИЦЕФ и е във връзка със 75-тата годишнина на организацията. Заради значимостта на тематиките, които бяха разисквани, проявата е определяна като „ Давос за деца “. Участие взеха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор, политически водачи и отраслови министри от страните членки.

В продължение на три дни водачи от Организация на обединените нации, държавни управления, бизнес, представители на филантропията и гражданското общество, дружно с младежите, дискутираха по какъв начин да се активизират всевъзможни запаси за поощряване на правата на детето за реализиране на Целите за стабилно развиване до 2030 година

Тематичните събития във форума, бяха условно разграничени в три категориите – „ светът на детето, светът към детето и светът като цяло “. Глобалният конгрес се концентрира върху предпочитани тематики като климат, психологично здраве, обучение, беднотия и протекция от принуждение. Събитието се организира онлайн.

Като част от тридневната стратегия се организира и срещата на високо ниво на Групата на приятелите на децата и на Целите за стабилно развиване. Тя е учредена през 2015 година, като все още в нея членуват 67 страни. Към момента България е съпредседател дружно с Люксембург и Ямайка. Целта на срещата е всички страни да посочат задължения с съответни дейности по линия на правата на детето свързани със съответните цели за стабилно развиване. Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова показа България и уговорките ни по отношение на главното право на детето да взе участие и да има мнение по въпроси и решения, който го засягат. Тя сложи акцент точно върху включването на децата във всички значими тематики на обществото у нас.

България, като страна страна по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, България е удостовери своята подготвеност да поддържа детското присъединяване и да предизвиква използването на на практика механизми за пълноценното присъединяване на децата във взимане на решения. По покана на доктор Елеонора Лилова гласа на българските деца в Глобалния конгрес бе показан от Емили Караколева, член на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД.

„ Децата имаме мнение и желаеме нашият глас да бъде чут на всички места – у дома, в учебно заведение, в болничното заведение и на всички публични места, които посещаваме. Ние, децата, желаеме да се включваме в дейностите и решенията, които са за нас “, сподели Емили по време на срещата.

„ За мен, освен като ръководител на Държавната организация за протекция на детето, а и като родител и възпитател, е извънредно значимо децата да бъдат чути и решенията, които ги касаят да бъдат взимани с тяхно присъединяване “, безапелационна беше доктор Лилова. Тя пое ангажимент, че в границите на Националния съвет за протекция на детето ще се разиска основаването на Механизъм за събиране на отзиви и оферти от децата. Така те ще имат опция да вземат участие в процеса при създаването на общинските стратегии за протекция на детето, с цел да бъдат оптимално съобразени с техните потребности и тези на фамилии им, във всяка от 266 общини в България.

Председателят на Държавната организация за протекция на детето очерта и поетите от България задължения. Един от главните цели остава намаляването на бедността измежду децата. До 2030 година 200 000 деца ще бъдат подкрепени с помощта на осъществяването на Европейската гаранция на детето и други съпътстващи стратегии.

Друг значим ангажимент, по който България работи е до 2030 година делът на обхванатите деца на възраст 4 година в предучилищно обучение да доближи най-малко 91 %, а на децата на възраст 7 година – 98 %.

България ще надгради и Етичния кодекс на работещите с деца (социални служащи, лекари и медицински личен състав, учители, служители на реда, съдии и др.). Ще се изработят специфични обучителни стратегии по какъв начин да се беседва с децата на понятен и наличен език.

В края на тридневния Глобален конгрес беше насочен зов – децата и младежите да са сложени и в центъра на проектите за оправянето с следствията от международната пандемия от COVID-19.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР