От 3 юли т.г. влиза в сила европейската директива, забраняваща

...
Коментари Харесай

Бизнесът с пластмаса в България: има ли бъдеще след бъркалките

От 3 юли т.г. влиза в действие европейската инструкция, забраняваща осем типа пластмасови артикули за еднократна приложимост, измежду които са принадлежности за хранене, чинии, сламки, съдове за храна, бъркалки за питиета, клечки за уши. По неофициални данни фирмите в бранша, които ще бъдат директно наранени от това решение на европарламента, са към 50. Всички те би трябвало да преустановят производството на въпросните произведения и да потърсят други пазарни ниши.

Няма информация за размера на бизнеса на производителите, които ще би трябвало да се съобразят със възбраните. Сред най-големите компании за произвеждане на пластмасови принадлежности за еднократна приложимост, сламки, бъркалки, опаковки са " Теда-ММ " - Ботевград, " Матрикс отново " - Пазарджик, " Пиринпласт " - гр. Гоце Делчев, " Начев " ООД - Ботевград, " Монпласт " - Пловдив, " Жу-БГ " - Габрово. Според данните в Търговския указател общите доходи на тези компании надвишават общо 50 млн. лева за 2019 година

Отделна група са производителите на пластмасови клечки за уши, които също са наранени от наредбите. Сред тях са " Септона " - Русе, с над 63 млн. лева доходи за 2019, и " Медика " - гр. Сандански, която се вля в " Софарма " и за която няма данни. Всички тези цифри обаче са условни, защото приходите на посочените компании не се отнасят до една-единствена активност, обвързвана със възбраните, а са част от общите им доходи, които включват произвеждане и на произведения, непопадащи в обсега на възбраната.
Във време на пандемия
Времето за подготовка и пренастройване на бизнеса съответства с корона рецесията. Производители предвидиха, че при пандемия ще се усили търсенето навръх еднократни пластмасови произведения, които обезпечават хигиена, сигурност и предпазване на храните. Но поради затварянето на магазини, хотели и заведения за хранене тези упования не се оправдаха. Затова някои от компаниите бяха принудени да понижат и даже да преустановят производството си доста преди датата на влизане на възбраната в действие.

" Картината на пазара е доста динамична. Заради рецесията в туристическия бранш има спад от 40% на чашите за еднократна приложимост да вземем за пример. В същото време има към 15% нарастване на употребяваните опаковки за храни в супермаркетите и в заведенията за хранене поради поръчките за дома. Нарастват и поръчките за експорт на еднократни принадлежности, защото те се употребяват в лечебните заведения, както и за доставката на храна за учебни заведения и домове за възрастни хора ", разяснява за " Капитал " Цветанка Тодорова, ръководител на управителния съвет на Браншова асоциация " Полимери ".
Биополимерите - по-тежки и по-скъпи
Мениджърите в бранша като цяло не са оптимисти за бъдещето. Фирма " Жу-Бг " - Габрово, работи от 1990 година и е измежду огромните производители на пластмасови сламки. Освен това предлага пластмасови принадлежности за еднократна приложимост, бъркалки за кафе, както и табли за разсад, саксии и други Основните й клиенти са огромните търговски вериги, хранилища на едро, питейни заведения, заведения за хранене, компании за кафе.
Капитал - брой 17
" Директивата ще засегне 30% от бизнеса ни, както и много сътрудници по веригата. От 94 заети общо в компанията 20 са заети в производството за еднократна приложимост и би трябвало да се търси решение за тях. От две години изследваме други възможности и опитвам с биоразградими полимери, само че ползата към тези артикули не е огромен ", разяснява за " Капитал " шефът Румен Иванов. Той изясни, че за преоборудване на машини и доставка на суровина за новото пробно произвеждане до момента са изразходвали към 20 хиляди лв..

Решението за произведения от биоразградими полимери обаче носи нови незнайни. " Себестойността им е 3.5 пъти по-висока от тази на общоприетите пластмасови произведения. Освен това при пластмасите има и различен индикатор - релативно тегло. За биоразградимите е необходим 1.4 грама повече материал за един артикул в съпоставяне със общоприетия полимер, тъй като относителното тегло е по-високо. Всичко това значи по-скъпи пластмасови артикули ", обобщава Румен Иванов.

Той показва още едно незнайно, обвързвано с биоразградимите произведения - тяхното преработване. " Необходим е специфичен метод при разделното събиране, двата типа материали - общоприетите и биоразградимите - са несъвместими при преработването ", акцентира Румен Иванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР