От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават

...
От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават
Коментари Харесай

Промените в ЗСВ са в Държавен вестник – от 28 юли спецсъдът престава да съществува

От 28 юли 2022 година профилираните съдилища и прокуратури престават да съществуват – това следва от обнародваните през вчерашния ден в Държавен вестник промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

 

Според преходните и заключителни разпореждания на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на промените, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове планува, че " когато нормативният акт влиза в действие в избран период след деня на неговото обявяване, денят на обнародването не се брои в този период ", а " срокът изтича в 24.00 часа на последния ден " ).

 

От обнародването на промените обаче стартира да тече 14-дневният период, в който магистратите би трябвало да подават заявление за преназначаване до съответната гилдия. След приключването на този период, Съдийската и Прокурорската гилдия имат 30 дни, с цел да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите.

 

Това значи, че фактическото преназначаване може да стартира от 9 юни.
В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и наредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

 

Както е известно, висящите каузи ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.
От през вчерашния ден са в действие наредбите, с които се отстраняват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет.

 

Също от 26 април 2022 година отпадат и така наречен хоризонтални
бонуси за административните ръководители, които досега можеха да избират на коя равна по степен служба желаят да работят, след края на мандата им. Тази алтернатива към този момент не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в правосъдната система, откакто са били министри, конституционни съдии и така нататък

 

Иван Гешев към този момент разгласи, че ще нападна измененията в Закон за съдебната власт пред Конституционния съд. Ако настояването му бъде позволено за разглеждане, Висшият правосъден съвет ще би трябвало да спре всички процедури по преназначаването на магистрати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР