От 28 декември влиза в сила Директивата на Европейския съюз,

...
От 28 декември влиза в сила Директивата на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Универсалното зарядно за ЕС влиза в сила от днес

От 28 декември влиза в действие Директивата на Европейския съюз, която вкарва универсално зарядно устройство. Така от през днешния ден часовникът стартира да тиктака за всички производители на мобилни телефони, таблети и фотоапарати, които имат период от 2 години, с цел да одобряват новия стандарт - USB-C портът.

Изследвания сочат, че по този начин ще бъдат спестени най-малко 11 хиляди тона електронен боклуци годишно. Всички страни в Европейски Съюз са задължени да транспонират разпоредбите в националното си законодателство до 28 декември 2023 година

От пролетта на 2026 година преносимите компютри също би трябвало да бъдат снабдени с универсалния порт. Директивата визира и слушалки, портативни игрови конзоли, високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки и навигационни системи.

Законопроектът бе утвърден от Европейския парламент през ноември тази година, а концепцията за стандартизацията на конекторите е на Гергана и Соломон Паси. Те я лансираха още преди 16 години.

Против концепцията бе Apple, защото компанията предлага своите устройства с обичайния Lightning порт. Въпреки това ще се съобрази с новото предписание, с цел да може да продава продуктите си в Европа.

Директивата дава опция на потребителите да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно. Това освен ще им спести пари, само че и ще понижи отпадъците от електронно съоръжение, свързани с производството, превозването и обезвреждането на зарядни устройства. Възможността тази необвързана продажба да стане наложителна ще бъде оценена от Комисията четири години след влизането в действие на директивата.

Въпреки че става все по-популярно, безжичното зареждане към момента не е хармонизирано за всички устройства. За да може тази технология да стане налична за повече устройства, Комисията ще работи за хармонизирането на безжичното зареждане за електронните устройства, както и на оперативната съгласуемост въз основа на софтуерното развиване.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинединно зарядно зарядно за iPhone Европейски съюз преносим компютър мобилни телефони ПоследниНай-четениРегулации 64 Универсалното зарядно за Европейски Съюз влиза в действие от през днешния ден Енергетика 976 Путин подписа указа против ценовия таван на съветския нефт Компании 648 Заводът на Tesla в Шанхай няма да работи половината януари Пазари 4211 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Лукс 7216 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 4211 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 2720 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Списанието 2345 Бързата мода излиза от мода Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР