От 2027 г. нататък производителите на смартфони трябва да предлагат

...
От 2027 г. нататък производителите на смартфони трябва да предлагат
Коментари Харесай

Сменяме отново сами батериите на смартфоните от 2027 г.

От 2027 година нататък производителите на смарт телефони би трябвало да оферират на пазара устройства, чиито акумулатори да се сменят елементарно от самите консуматори. Това изисква нова инструкция, препоръчана от Еврокомисията през ноември 2022 година и утвърдена с огромно болшинство от Европарламента в средата на юни т.г. Целта е опазването на околната среда от несъразмерен електронен отпадък и улеснението на крайните клиенти. 
Прочетете още
Ще е належащо ли поради новите правила производителите коренно да трансформират дизайна на сегашните елегантни смарт телефони и да се върнат към моделите от предишното?

Според Европейски Съюз в този момент батериите на множеството смарт телефони се сменят толкоз мъчно и услугата е толкоз скъпа, че множеството хора избират при щета да си купят ново устройство. Това е причина милиони телефони да отиват в депата за боклуци. Статистиката е красноречива – всяка година на боклука се изхвърлят 150 млн. смарт телефона. Връщането на портативните и елементарно сменящи се акумулатори в тях би понижило този потоп от замърсяващи околната среда боклуци, уверени са в Европейски Съюз.

“За първи път имаме законодателство в региона на кръговата стопанска система, което покрива целия витален цикъл на продукта – този метод е добър както за околната среда, по този начин и за стопанската система - споделя докладчикът по тематиката в Екологичен потенциал, евродепутатът от Италия Акиле Вариати. – Споразумяхме се за ограничения, които ще облагодетелстват потребителите: батериите ще действат добре, ще са по-сигурни и лесни за промяна. ” Новото законодателство в действителност визира и батериите на таблетите,  фотоапаратите и доста други цифрови артикули, даже самобръсначките и четките за зъби.

Веднага след гласуването на директивата доста медии написаха, че това значи връщане на портативните акумулатори, които в предишното можеше да бъдат вадени и заменяни без проблем посредством на  преносимия заден капак  на телефоните.

Те даже неизбежно трябваше да се извадят, с цел да се сложи SIM картата, чието “гнездо ” се намираше изпод. Впоследствие бе конкретизирано, че признатите правила не изискват обезателно завръщането на ретро моделите. Идеята е да се трансформира в стандарт концепцията за електронни устройства, които се поправят елементарно, без да се прибягва до услугите на производителя или на лицензирани сервизи. Точното определение за портативна или сменяема батерия в текста, признат от Екологичен потенциал, я разказва като “батерия, която може да бъде извадена посредством принадлежности, които са разполагаем в комерсиалната мрежа и без нуждата да се употребяват профилирани принадлежности, в случай че те не са предоставени гратис, или извънредни принадлежности, термична сила и разтворители, с цел да бъде демонтирана ”. Колкото до наличните в комерсиалната мрежа принадлежности за демонтиране и сглобяване, Европейски Съюз изисква те да бъдат “на разположение на всички консуматори, без да е належащо те да дават някакво доказателство за благосъстоятелност, да може да бъдат употребени без рестрикции, с изключение на рестрикции, свързани със здравето и сигурността ”. Всичко това подсказва, че потребителите, които желаят да поправят телефона си и да удължат живота му, въпреки всичко ще би трябвало да имат някои механически умения.

Според уеб страницата “АрсТекника ” терминът “лесно отстраними ” във връзка с батериите не е доста явен и по него полемиките не са прекъснати. Освен това имало и някои пропуски в законодателството. Например от производителите ще се изисква да  обезпечават части  за смартфоните  5 година след продажбата на последния модел “на рационални и недискриминационни цени ”, само че разяснения какво се има поради под “разумни ”, няма. 

Само ден след гласуването в Екологичен потенциал за опцията за лесната промяна на батериите на смарт телефоните Европейска комисия направи следващо предложение, с което потребителите да бъдат улеснени в приемането на информация и правенето на резистентен избор при покупката на смарт телефони и таблети. Според тази нова регулация, засягаща етикетите на устройствата, те ще би трябвало да съдържат информация за тяхната енергийна успеваемост, дълготрайност на живота на батериите, отбрана от прахуляк и вода и резистентност на случайно рухване. Новите артикули ще употребяват добре познатата към този момент в Европейски Съюз канара от А до G.

Батериите би трябвало да устоят на най-малко 800 цикъла на зареждане и разреждане, като в същото време резервират най-малко 80% от първичния си потенциал. Производителите ще са задължени да дават сериозни аварийни елементи на сервизите в границите на 5-10 работни дни и до 7 година след края на продажбите на продуктовия модел на пазара на Европейски Съюз. Това следващо предложение ще бъде предоставено за двумесечно разискване в Екологичен потенциал и в Съвета на Европейски Съюз, преди да бъде гласувано, в случай че няма възражения.

Колкото до директивата, която към този момент бе утвърдена на 14 юни, тя не визира само смарт телефоните и другите портативни устройства. На процедура с нея се дефинират нови правила за проектирането, производството и ръководството на отпадъците на всички типове акумулатори, които се оферират в Европейски Съюз. Предвижда се да вземем за пример всички електрически транспортни средства и акумулаторни индустриални акумулатори над 2kWh да имат наложителна декларация за въглероден отпечатък, етикет и дигитален паспорт.

Екологичен потенциал одобри и нови цели за събиране на боклуци и оползотворяване на материали от остарели акумулатори. До 2031 година 95% от материалите от старите портативни батерии  да бъдат рециклирани,  гласят новите условия. Минималните равнища от редки метали, които ще бъдат извлечени от тях, би трябвало да са – 50% литий до 2027 година и 80% до 2031 година, кобалт, мед, олово и никел – 90% до 2027 година и 95% до 2031 г. 

“Нашата обща цел е да изградим по-мощна рециклираща индустрия в Европейски Съюз, изключително за оползотворяването на лития ”, показва докладчикът Акиле Вариати.

От своя страна потребителите ще би трябвало да се научат вярно да изхвърлят употребяваните акумулатори на тъкмо избрани места. Предстои Европейският съвет дефинитивно да утвърди текста.

Миналата година евродепутатите гласоподаваха, отново с огромно болшинство, въвеждането на общо зарядно за всички мобилни телефони, още веднъж за да бъдат улеснени потребителите и да бъдат понижени електронните боклуци. Така Европейски Съюз реши да трансформира USB тип-С в обединен стандарт за зареждане на устройства до края на 2024 година Законодателният текст обгръща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудиослушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР