От 1977 всяка година 1 октомври се отбелязва като Международен

...
От 1977 всяка година 1 октомври се отбелязва като Международен
Коментари Харесай

Ние обичаме животните - поне да ги отглеждаме и да ги ядем ~ МОБИ

От 1977 всяка година 1 октомври се отбелязва като Международен ден на вегетарианството. Денят съответствува и с различен празник, който е с три години по-стар. През 1974 година ЮНЕСКО афишира 1 октомври за Световен ден на музиката. За да отбележим почтено и двата празника ви избрахме посланието на един от най-известните музиканти на международната сцена – МОБИ – веган от цели 28 години, буен защитник на животинските права и екологичен бранител. Послание, изпълнено с неопровержими обстоятелства и необорима логичност.

Ние обичаме животинските артикули.

Или най-малко вие обичате животинските артикули. Аз съм веган от 28 години насам, тъй че, почтено казано, даже не помня усета им.

Но групово, като тип, наподобява обичаме животинските артикули. И то доста.

Всяка година в Съединени американски щати се отглеждат и убиват към 10 милиарда живи животни. В световен мащаб отглеждаме и убиваме към 56 милиарда животни годишно. Ако извършите сметката, това значи, че убиваме 1776 за храна всяка секунда всеки ден.

Без да броим рибите и другите морски артикули.

Но макар че съм веган по етични съображения, не желая да пиша за зооетиката на отглеждането на животни. Искам да пиша за методите, по които отглеждането на животни ни убива и унищожава планетата ни.

Знам, звучи като лява хиперболизация. „ Убива планетата ни! “

Но от време на време хиперболата не е пресилване. Понякога тя е просто очевидната истина. Ще стартира с климатичните промени.

Организация на обединените нации разпространиха закостенял отчет, в който обявиха, че отглеждането на животни предизвиква към 18% от актуалните излъчвания на парникови газове.

Ако го погледнем в вероятност: отглеждането на животни е отговорно за генерирането на повече предизвикващи климатични промени газове, в сравнение с всички коли, кораби, рейсове, камиони, мотоциклети и самолети на планетата. Взети дружно.

Ние обаче обичаме животните – най-малко да ги отглеждаме и да ги ядем.

Така че вършим замяна: скотски артикули за климатични промени.

Климатът е комплицирано нещо. Климатичните промени също. Но ролята на отглеждането на животни в климатичните промени е елементарна.

Ами глада? Има над 7 000 000 000 души на тази планета и доста от тях са извънредно гладни. Безброй изявления и книги задават въпроса: „ Как ще изхранваме планета със 7, 8, 9, или 10 милиарда души? “ Дискусиите опират до торове, ГМО и обработваема земя.

Има обаче една мъчително елементарна концепция: спрете да давате човешка храна на селскостопанските животни.

Необходими са към 8 кг зърно, с цел да се получи 1 кг телешко месо – което може да нахрани двама души за няколко часа. За съпоставяне, 7 кг зърно, употребявани непосредствено от хората, могат да нахранят 13 души за съвсем през целия ден.

В световен мащаб нямаме проблем с глада, имаме проблем с отглеждането на животни.

Даването на храна на животните и изяждането след това на животните е като да отопляваш къщата си през зимата, като гориш дърва на открито.

Като приказваме за зими: преди няколко години, изтощен от студените зими в Ню Йорк, се реалокирах в Калифорния. Миналата година в Ел Ей имахме 362 прелестни слънчеви дни. Температурата по Коледа беше 27 градуса, нямаше даже едно облаче в небето.

Което е отлично, в случай че не броим обстоятелството, че Калифорния и по-голямата част от американския Запад изпитват в този момент най-тежката суша в историята.

Властите приканват жителите на щата да се къпят за по-кратко време и да употребяват по-малко вода за поливане на градината. И двете кардинално са добра концепция. Но да гледаме в вероятност: дългият душ употребява към 150 литра вода.

Докато с цел да се направи  150-грамов хамбургер са нужни сред 15 000 и 68 000 литра вода.

Над 90% от водата в Калифорния отива за земеделие. Някои аграрни производства са доста виновни в потреблението на вода. Нужни са единствено 2000 литра вода, с цел да се получи 1 кг соя, да вземем за пример.

Но други аграрни култури са потресаващо консумиращи вода – да вземем за пример оризът и памукът. Но изключително консумиращо вода е отглеждането на животни. Всеки кг пилешко изисква към 3500 литра вода, а свинското изисква към 4500 литра!

Лично аз бих желал да можеше да сключа съглашение с Калифорния.

Да, ще вземам по-къси душове, в случай че спрете да субсидирате използването на вода за отглеждане на животни. Ако просто се пъхна под душа и се окъпя оптимално бързо, бих могъл да сляза до 20 литра вода на душ.

След 270 душа, бих употребявал почти също толкоз вода, колкото е нужна за приемането на един кг телешко.

Така, установихме, че съществуването на към 56 000 000 000 живи селскостопански животни на планетата използва доста вода и зърно и основава доста метан и въглероден двуокис.

Но тези милиарди животни с изключение на другото и замърсяват. И замърсяват извънредно непоносимо, освен с невидими затоплящи климата газове.

Да погледнем и това в вероятност: жителите на Филаделфия основават към 1 000 000 тона урина и изпражнения годишно. А една, единствено една, огромна плантация за прасета основава почти 1 600 000 тона урина и изпражнения годишно.

56 милиарда живи селскостопански животни на планетата основават доста тонове изпражнения и урина годишно – три пъти повече от хората.

И като допълнение към замърсяването на водните ресурси, те замърсяват и домовете. Изследване на университета в Аризона откри повече останки от изпражнения и боклуци в средностатистическата кухня на всеядни хора, в сравнение с в тоалетната.

Основно поради месото в къщата.

Животните прекарват живота си измежду урината и изпражненията си и когато биват убити и опаковани, те придвижват със себе си тези боклуци. Във вашия дом. Те придвижват в дома ви и пестициди, антибиотици, хормони за напредък, холестерол и наситени мазнини.

Твърде огромна част от бюджетите за опазване на здравето в Западния свят отиват за лекуване на заболявания, породени от потреблението на скотски артикули.

Не че желая да разхвалвам прекомерно вегетарианството, само че при нас, вегетарианците, има осезаемо по-ниски равнища на затлъстяване, диабет и някои типове рак.

Когато приказвам с хората за отглеждането на животни и потреблението на месо, хората нормално споделят: „ Да, само че месото е на ниска цена. “

Така е. Но единствено тъй като е мощно субсидирано с налозите ни.

В Съединени американски щати се харчат милиони долари годишно за директни и индиректни дотации за производители на месо и млечни артикули. Милиарди на данъкоплатците, субсидиращи артикул, който унищожава околната среда и утежнява здравето ни.

Субсидираме зърното, с което се храни добитъкът. Субсидираме водата, която се употребява в отглеждането на животни. Ние, данъкоплатците, субсидираме отглеждането на животни.

И какво получаваме? Получаваме парникови газове. И трилиони килограми скотски боклуци, които замърсяват реките и водоизточниците. И краен артикул, който предизвиква рак, диабет, сърдечни болести и затлъстяване.

И, което резервирам за най-сетне, получаваме зоонотични заболявания.

„ Зоонотичен “ е странна и занимателно звучаща дума. Звучи ненапълно като ерудирана част на зоопарк, където животните четат книги и живеят на яхти. Но зоонотичните заболявания не са занимателни или атрактивни.

Някои зоонотични заболявания, които може и да познавате: ешерихия коли, салмонела, SARS, птичи грип, ебола и някои остарели познати като едра шарка и елементарна простуда.

Зоонотичните заболявания идват от животните и в доста случаи от отглеждането на животни.

За благополучие, досега можем да лекуваме множеството зоонотични заболявания с антибиотици. Но ето къде е казусът: животните в огромните ферми се разболяват постоянно и са в толкоз тежко положение, че постоянно антибиотиците са единственото, което ги защищава от умиране, преди да бъдат заклани.

На животните се дават безумни количества антибиотици, до момента в който са живи, и тези антибиотици след това участват в млякото, яйцата и месото им.

Когато консумирате животно, поглъщате и мазнините, и мускулите, само че и всички антибиотици, които животното е консумирало през живота си.

Двойният удар на зоонотичните заболявания, произлизащи от земеделието: животните са източник на зоонотични заболявания, само че и източник на устойчивост против антибиотици. Така че те могат да ни убият, изключително доколкото отглеждането на животни е основало супер-зарази, които не реагират на обичайните антибиотици.

Това е прелестният свят на отглеждането на животни.

И да обобщим.

Животновъдството:

Използва тонове зърно, които биха могли да се употребяват директно от хората.

Използва тонове прясна вода, която би могла да се употребява за развъждане на здравословна храна.

Създава тонове урина и изпражнения, които замърсяват езерата, реките и питейната вода.

Създава към 18% от парниковите излъчвания.

Допринася за затлъстяването, диабета, сърдечните болести и рака.

Причинява епидемиологични зоонотични заболявания.

Допринася за основаването на резистентни против антибиотиците „ супер-зарази “.

И е извънредно субсидирано с парите на данъкоплатците.

Като тип сме изправени пред комплицирани и евентуално сложни за превъзмогване проблеми. И след това сме изправени пред отглеждането на животни.

Така че вместо да се фокусираме върху сложните, може би непреодолими проблеми (като лечение на плешивината), дано просто се концентрираме върху нещо елементарно с големи преимущества: да унищожаваме отглеждането на животни.

Единственото, което би трябвало да създадем, е да спрем да го субсидираме и да купуваме скотски артикули. Просто е. И предизвикващите климатични промени газове ще намалеят с към 18%.

На глада по света ще настъпи край.

Прясната вода ще бъде чиста и по-изобилна. Броят умиращи от рак, сърдечни болести, диабет и затлъстяване ще намалее. И зоонотичните заболявания също ще намалеят осезаемо.

Наистина е толкоз просто.

Правили сме доста сложни неща в предишното. Ликвидирали сме робството. Дали сме на всички правото да гласоподават. Прокарали сме закони, забраняващи работа на деца във заводи. Дори вървим към миг, когато тютюнопушенето ще се приема за ужасяващ спомен от далечното минало.

Можем да го създадем. Трябва да го създадем. Разчитането на отглеждането на животни безусловно ни убива и унищожава климата и планетата ни.

Ще завърша, като изтъквам Албърт Айнщайн:

„ Нищо няма да донесе по-голяма изгода за човешкото здраве и да усили възможностите за оцеляване на живота на Земята толкоз, колкото еволюцията към вегетарианска диета. “

Източник: vegebg.org
Снимки: moniquewuestenhagen.de, theplace2.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР