От 18 наказателни процедури на Европейската комисия (ЕК) към България

...
От 18 наказателни процедури на Европейската комисия (ЕК) към България
Коментари Харесай

Сандов: Три наказателни процедури на ЕК към България ще бъдат закрити

От 18 наказателни процедури на Европейската комисия (ЕК) към България в региона на екологията, три би следвало да бъдат закрити, тъй като сме изпълнили условията. Това съобщи вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на депутатско запитване по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия.

Една от процедурите, по които са изпълнени условията на Европейска комисия, е за неналичието на транспониране на законодателство във връзка с шума на неорганизирани източници , уточни вицепремиерът. Очакваме формалното решение на Европейската комисия за закриване на процедурата, съобщи той.

Изпълнени са и уговорките на страната по отношение на картите за заплаха от наводнения , които, по думите на Сандов, следва да обгръщат географските региони съгласно условията на Европейска комисия. Изчистени са и условията във връзка с наказателната процедура по отношение на докладването на положението на морските води.

Министърът изясни, че три други наказателни процедури ще бъдат закрити след приемането на Закона за запазване на околната среда на второ четене в Народното събрание. 

С измененията в Закона за генетично модифицирани организми (ЗГМО) ще отпадне още една наказателна процедура, още веднъж обвързвана с неналичието на транспониране на европейска инструкция. По-рано на съвещанието на комисията промените в ЗГМО бяха признати на първо четене.

Министър Сандов означи също, че се работи по измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които да спомогнат за отпадането на друга наказателна процедура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР