От 18:00 часа на 5 януари в Бургаска художествена галерия

...
Коментари Харесай

Как Бургас ще отбележи Йордановден и рождението на Христо Ботев?

От 18:00 часа на 5 януари в Бургаска художествена изложба „ Петко Задгорски “ ще стартират събитията в морския град, отдадени на Йордановден и рождението на поета-революционер Христо Ботев . В галерията ще можете да чуете и видите музикално-поетичния театър „ Жив е той… “ , дело на режисьора Христо Симеонов, показват от Община Бургас.

Традиционно има десетки искащи да премерят сили в ритуала по спасяването на Светия кръст , символизиращ кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Желаещите да вземат присъединяване в конкуренцията би трябвало да имат навършени 16 години . Записването ще се прави в самия ден – сред 10:00 и 11:15 часа на 6 януари на Моста, единствено против показване на персонална карта, документ за настоящ медицински обзор /медицинско/ и сключване на декларация, с която се поема отговорност за здравословното положение.

Честванията за Йордановден ще стартират още в 08:30 часа в събота , когато Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей – викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, и бургаското духовенство, ще отслужат празнична Света литургия в храм „ Св. св. Кирил и Методий “.

На 6 януари , отново по стародавна традиция, се освещават военните елементи и бойните флагове на българската войска. Смята се, че този обред бележи началото си през 917 година, когато преди борбата при Ахелой е осъществен първият водосвет. След известно спиране, той е възобновен през 1879 година и се прави до през днешния ден.

Благославянето на бойните флагове на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве ще бъдат отслужени от Негово преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей и ще стартират в 11:00 часа на пл. „ Св. св. Кирил и Методий “ .

Ритуалът за хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде с начало в 12:00 часа .

На 6 януари се навършват и 176 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев . Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред паметника му в Приморски парк.

От 13:00 часа в салона на Дружество на бургаските художници ще бъде открита юбилейната 25-а галерия „ Богоявление “ на тримата именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР