От 14 януари 2019 г. няма да може да се

...
От 14 януари 2019 г. няма да може да се
Коментари Харесай

Нови крути мерки на БАБХ пречат да ни мамят с палмово сирене

От 14 януари 2019 година няма да може да се продава насипно сирене с палма, а имитиращите млечни артикули ще би трябвало да бъдат опаковани и потребителите ще могат да ги намират на специфични щандове в магазините. Това заяви доктор Татяна Николова от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), написа Монитор.

На 19 юли тази година влязоха в действие новите правила с промени в Наредбата за хигиената на храните, които задължиха мандрите да създават или единствено същинско сирене и кашкавал, или единствено имитиращи артикули. Татяна Николова посочи, че имитиращите артикули наподобяват на кашкавал, сирене и масло, само че някоя от млечните съставки е сменена с палмова лой.

След 14 октомври БАБХ ще стартира инспекции дали се съблюдават промените за продажба на имитиращи артикули, само че млечните компании ще употребяват промеждутъчен интервал, с цел да бъдат осъществени към този момент създадените по старите правила сирена. Започнали са инспекции дали производството в мандрите е разграничено и те към момента не са завършили, обясниха от БАБХ. 256 предприятия в България създават млечни артикули До 19 юли опция за произвеждане на двата типа артикули са имали 63 предприятия, посочи доктор Николова пред БНР. Към сегашния миг имитиращи артикули създават обаче единствено 23 предприятия, сочат данните на Българската организация по сигурност на храните.
Данните на националната статистика сочат, че на всеки звук създадено българско масло се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя само за вложение в храни и съвсем не импортираме палма за механически цели, да вземем за пример за производството на сапун. През предходната година у нас са били импортирани над 22 500 т. В същото време импортното количество краве масло е било 6149 т, което дружно с родното произвеждане е надалеч от количествата на палмовото. Това значи, че в сладкарски произведения и млечни артикули у нас до момента са влагани над 3 пъти повече палма, в сравнение с естествената животинска млечна лой.
Най-големите количества са от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също по този начин в избрани интервали и от прилежаща Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани алегорични количества от надлежно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 година е регистриран през октомври - 5660,2 т.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР