Светият Синод на Руската православна църква реши днес, че не

...
Светият Синод на Руската православна църква реши днес, че не
Коментари Харесай

Общение с разколници: Руската църква осъди наши митрополити, сред тях и Николай и Киприан

Светият Синод на Руската православна черква реши през днешния ден, че не може повече да има съслужение (съвместно присъединяване в църковна работа - бел.ред.) с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси били " встъпили в църковно общение с разколници ", тъй като на 19 май са взели участие в Истанбул в литургия с " представители на една от украинските разцепнически групи ". Това нанесло " съществени вреди на връзките сред Руската и Българската православна черква ", съобщи " 24 часа ".

Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият свещеник Сионий и смолянският свещеник Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит, написа още изданието.

" Разколниците ", за които приказва съветската черква, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от Православната църквана Украйна (ПЦУ), чието име даже не се загатва в известието от Москва, заяви " Дневник ".

ПЦУ е автокефална черква, появила се през 2018 година след многовековна " пауза ", по време на която бе предадена под ръководството на Москва от Константинополската патриаршия. След провъзгласяването ѝ тя притегли множеството от православните общности от Украинската православна черква, която е под върховенството на Патриарха на Москва и цяла Русия. И РПЦ, и УПЦ не признават ПЦУ, възприемана като национална православна черква на самостоятелна Украйна.

Заседанието в Даниловския манастир в Москва е управлявано от патриарх Кирил, а отчетът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който управлява Отдела за външни църковни връзки (на процедура това е външното министерсво на патриаршията - бел.ред.) Решението по-късно е да се " изрази дълбока тъга ", да се " установи неспособност за съслужение със упоменатите [български] йерарси " и " с огорчение да се означи, че Константинополската патриаршия подължава да подхваща дейности, ориентирани към задълбочаване на разделянето в православието ".

Повече от пет години след издаването на томос (указ) от Вселенския патриарх за автокефална Православна черква на Украйна няма решение на БПЦ дали я признава или не.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР