От 10-годишна Яйои Кусама рисува точки. Родителите й са богати

...
От 10-годишна Яйои Кусама рисува точки. Родителите й са богати
Коментари Харесай

Да превърнеш лудостта в изкуство ~ Яйои КУСАМА

От 10-годишна Яйои Кусама рисува точки. Родителите й са богати и консервативни японци, които я малтретират физически и душевен. Разбира, че нещо не е наред, когато цветята стартират да получават човешки лица, когато животните стартират да й приказват, а орнаментите върху покривката - да се развъждат до безконечност. Намира избавление в рисуването. Рисува точки, точки, точки... до безконечност. Стандартните платна не й стигат, постоянно точките излизат отвън картината, покриват пода, стените, облеклата й, всичко към нея. Чрез непрекъснатото повторение на едно и също деяние укротява лудостта си и заглушава халюцинациите.

През 1977 година взема решение да постъпи в психиатрия в Токио. И сега е там. Често бива упреквана, че употребява заболяването си, с цел да стане известна, само че по-често я боготворят поради умеенето да укротява лудостта си чрез изкуството.

Днес, на 86 години, Кусама е най-популярната художничка в света. Картините й се продават за милиони. Според обявата на вестник The Art, който се базира на събраните от музеите данни по отношение на посещаемостта, за 2014г. през експозициите на картините и инсталациите й в Централна и Южна Америка са минали над два милиона души. Посетителите се редят с часове, с цел да засвидетелстват любовта си към японската художничка, чиято кариера продължава повече от 6 десетилетия.

Светът  полудява по нея, а тя продължава да е елементарен пациент на психиатрична клиника. „ Толкова обичам да рисувам, че нищо друго няма значение. Аз съм единствено една точка в този свят “.

Снимки ~ Yayoi Kusama; David Zwirner

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР