От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава

...
От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава
Коментари Харесай

Предложение: Пенсиите няма да бъдат намалени след отпадане на добавката от 120 лева

От 1 януари 2022 година никой пенсионер няма да получава пенсия, по-малка от настоящето заплащане, което включва и краткотрайната добавка от 120 лева Тя е заложена до края на декември 2021 година, след което ще отпадне.

Това предложение, направено от Асен Василев от "Продължаваме смяната ", бе признато по време на съдружните договаряния за държавно управление в бранш "Труд и обществени грижи ". По принцип добавките от 120 лева бяха обезпечени до декември, а от Коледа е гласувано нарастване на пенсиите посредством повдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишение на минималната пенсия на 370 лева

С новата концепция на Василев на практика минималната пенсия ще стане 420 лева, колкото хората взимат и в този момент с добавката.

Преди да се гласоподава концепцията по време на договарянията Българска социалистическа партия изиска удължение на добавката от 120 лв. към пенсиите до края на изключителната епидемиологична конюнктура, която все още е оповестена до 31 март 2022 година В последна сметка бе взето компромисно решение, тъй като от 25 декември следва нарастване на пенсиите съгласно признатата актуализация на Бюджет 2021.

Приета бе и концепцията в идващите 6 месеца да се направи повсеместен разбор на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

Спорове провокира предлагането на левицата за безвъзмездни детски градини и ясли. Елисавета Белобрадова от „ Демократична България “ възрази против концепцията, като сподели, че е по-важно да има задоволително места в яслите и градините, в сравнение с в допълнение облекчение на родителите, за чиито деца има места в детските заведения.

Затова от Демократична България предложиха финансовият запас да се насочи към различни форми за развъждане на деца с държавна поддръжка - посредством разширение на въведените към този момент ваучери и регламентиране на родителските кооперативи и други сходни форми на грижа. От Има Такъв Народ пък възразиха, че не може с лекост да се разрешат безкрайно различните форми на грижа (т. нар. дневна майка и др.), тъй като не е ясно по какъв начин ще се носи отговорността за грижата и образованието на децата.

По предложение на Елисавета Белобрадова бе признато да се разиска опцията и работещите майки да получават не 50%, а 100% от компенсацията за развъждане на дете през втората година майчинство, която бе нараснала до 650 лева Според Белобрадова не е редно единствено неработещите майки да бъдат подпомагани на 100%, в случай че работещите, за чиито деца няма място в яслите, заплащат по 700-1000 лева на месец за гледачки.

Единодушно бе подкрепена концепцията за автоматизирано установяване на минималната работна заплата (МРЗ) като % от междинната работна заплата. Конкретен % не бе закрепен, само че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ опазиха 50%, като Георги Гьоков предложи това равнище да се доближи за няколко години до края на мандата. Също от думите на Гьоков се разбра, че минималната заплата от следващата година може да стане 710 лева, само че този съответен размер не бе записан категорично.

Съгласие бе реализирано и за определянето на оптималния застрахователен приход, който в този момент е 3000 лева Занапред той ще бъде % (или коефициент) на база междинната работна заплата, като тъкмо число не бе записано. Това тормози Българска социалистическа партия, която се уплаши, че може да се стигне до понижаване. Асен Василев даде обещание, че сигурно оптималният застрахователен приход няма да спадне. "Не е казано, че ще е 30% от СРЗ, може да е 300% ", даден случаен образец Василев.

Нищо съответно не бе признато във връзка с политиката за подкрепяне на фамилиите с деца, тъй като тематиката се оказа доста сложна. Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се застъпиха за незабавно гласоподаване на направените при договарянията съответни оферти за помощи и данъчни преференции, само че "Продължаваме смяната " и Демократична България желаеха в детайли публично разискване и остойностяване на концепциите в границите на три месеца, преди да се пристъпи към гласоподаване. Така на процедура остана открит въпросът дали ще бъде продължена данъчна остъпка от 450 лева на дете и за приходите от 2022 година, която зависи от гласуването на Бюджет 2022 година

Българска социалистическа партия да вземем за пример предложи еднократна помощ от 300 лева за всички деца от първи до четвърти клас, облекчение на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители посредством въвеждане на 500 лева необлагаем най-малко за всяко дете.

Минималната пенсия за цялостен трудов стаж би трябвало да бъде близо до издръжката на живот в средносрочен проект, а пенсиите като цяло да подсигуряват заместващ приход на средноевропейските равнища, упорстват от Има Такъв Народ. Зайкова уточни, че стандартът на живот на пенсионерите фрапантно пада след излизането им в пенсионна възраст, България е страната с пенсии с най-нисък заместващ приход.

Партията предлага да се направи цялостен разбор на двата стълба на пенсионната система, като въз основата на този разбор да има цялостна пенсионна промяна.
ИТН предлага и унищожаване на таксата за вноска във втори дирек и ограничения за по-гъвкаво, по-прозрачно и по-доходно ръководство на средствата в него. Предлага се още вноската за втория дирек да стане 50% от общата осигуровка за пенсия до 2035 година

Теодора Пенева от Има Такъв Народ предложи еднократна помощ за възпитаници от всички класове. Освен това съгласно нея би трябвало да има и потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена в интервал от 7 години.

Идеята е парите да се дадат на заетите родители, живеещи в България.

Приемане на промени в Закона за персоналната помощ, които да отстранен ТЕЛК решението като достъп до персонална помощ, увеличение на часовете от 12 на 16, както и на ставката, желаят още от Има Такъв Народ.

Да се вкарат огромни санкции и да се криминализира заплащането и приемането "на ръка " на суми за труд над размера на заплатата – освен за работодателите, само че и за счетоводителите и за служащите. Това предложи по време на съдружните договаряния за сформиране на държавно управление в бранш „ Труд и обществени грижи “ спряганият за предстоящ финансов министър Асен Василев.

Недекларирането на трудов приход, върху който се дължи налог, и сега е криминализирано, а недекларирането на осигуровки бе оповестено за закононарушение, което се санкционира с санкция и затвор, през 2015 година Според него обаче наказателната отговорност може да се носи единствено от работодателя и счетоводителя, само че не и от служащия. Сега Василев явно предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, в случай че се съгласят да получават заплата в плик.

От 2015 година насам обаче новите текстове в Наказателен кодекс не дават необикновен резултат, като съвсем няма наказателни каузи за укриване на осигуровки.

Пазарът на труда у нас остава един от най-сивите браншове на стопанската система с дял на сивата или недекларирана претовареност към 30%. Опитът от последните години демонстрира, че основно административни ограничения водят до дейно изсветляване на заплатите – да вземем за пример повишението на минималните осигурителни прагове, обвързването на стратегиите за държавни помощи в пандемията от Covid-19 с осигурителния приход на работещите и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР