От 1 януари 2022 г. чуждите автомобилни компании в Китай

...
От 1 януари 2022 г. чуждите автомобилни компании в Китай
Коментари Харесай

Китай отпусна примката за западните автомобилни производители

От 1 януари 2022 година непознатите автомобилни компании в Китай към този момент няма да са задължени да вземат участие в така наречен джойнт вънчери с китайски сътрудници, с цел да създават коли на територията на Поднебесната империя. Съответно отпада и ограничаването за непознатите компании да вземат участие в най-много две взаимни сдружения, написа.

Условието за 50:50 присъединяване в взаимно сдружение бе въведено за автомобилните компании през 1994 година Единствено Tesla досега получи особено позволение (през 2018 г.), позволяващо й да построи напълно личен цех, като през същата година държавното управление позволи процентното съответствие в взаимните сдружения да стигне до 70%. Това разреши на BMW да поеме контрола върху финансово усложнения Brilliance против $4,2 милиарда

Тази скица към този момент е свършила първичното си предопределение, а точно да се вземат западните технологии и облагите да останат в страната, с цел да може локалните марки да се развият и просперират. Очевадно е, че тази мярка даде нужния резултат.

Петте най-големи китайски автомобилни марки (SAIC, FAW, BAIC, Dongfeng и Shangan) са благосъстоятелност на страната. Ако досегашното условия за джойнт венчъри не функционираше, тези марки от дълго време щяха да са благосъстоятелност на огромните западни концерни.

Решението на държавното управление дава опция на новите марки Rivian и Lucid да получат достъп до най-големия авто пазар в света, а откритите играчи Volkswagen, Ford, GM и Mercedes-Benz – да поемат контрола върху взаимните сдружения, в които вземат участие. Дори може да се стигне до там, че китайските сътрудници да се отдръпват от тези сдружения, което да остави облагата напълно в западните компании. Това звучи сносно на фона на доста тежките последни две години за бизнеса.

Съвместните сдружения, в които взе участие SAIC, създават Volkswagen, Iveco, Skoda, Buick и Chevrolet, като китайската компания има и лични марки: Maxus, Roewe, Yuejin и MG.

Dongfeng има взаимни сдружения с Cummins, Dana, Honda, Nissan, Renault, Kia и Stellantis (китайците избавиха PSA Groupe преди десетилетие и резервират значителен дял в Stellantis).

FAW създава дузина модели, в това число Volkswagen, Mazda, Toyota, Audi и GM, като има локалните Hongqi, Jilin, Jiaxing, Haima и други

Ford избра Chang’an за собствен сътрудник, както направиха Suzuki, Mazda и Stellantis, до момента в който BAIC има взаимни сдружения с Mercedes-Benz и Hyundai.

Има още няколко китайски производители, благосъстоятелност на страната, измежду които Chery и Guangzhou Automotive Group, само че изгряващите звезди са частна благосъстоятелност. BYD разцъфтя тази година (не без помощта на инвестиция от Уорън Бъфет), което важи и за Great Wall, Nio и XPeng, въпреки най-гоямата звезда измежду всички евентуално да е Geely. Тя създава едноименната марка, както и Lynk&Co, което държа главния пакет акции в Lotus, Proton, Volvo и Polestar. Основателят на компанията пък купи 9,6% от акциите в Daimler, като държи половината от smart.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР