От 1-ви юли догодина всички осиновители на деца до 5-годишна

...
От 1-ви юли догодина всички осиновители на деца до 5-годишна
Коментари Харесай

Осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на платен отпуск

От 1-ви юли следващата година всички осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на заплатен отпуск от 365 дни, считано от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на тази възраст. Това плануват промени в Кодекса на труда, оповестени за публично разискване, с които се изравняват правата на осиновителите, съобщи " Дарик ".

Към момента хората, които осиновят дете на възраст до 2 години, имат право на платено майчинство за интервала, до момента в който детето навърши тази възраст, и това ги слага в неравностойно състояние по отношение на осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст, които могат да употребяват отпуск от 365 дни.

Осигурените лица имат право на три типа заплатен отпуск при осиновяване на дете - отпуск от деня на предаване на детето до края на отпуска за раждане, отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишна възраст и отпуск за развъждане на дете от 2 до 5-годишна възраст. За осиновителите на деца, навършили 2-годишна възраст обаче интервалът на отпуска е 365 дни, до момента в който за тези, които осиновяват дете, ненавършило 2 години, се поставят единствено дните до навършване на тази възраст.

С предлаганата смяна правата на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст се изравняват и за всички ще се поставя заплатен отпуск в размер на 12 месеца, считано от деня на предаване на детето. Предлагат се и съответните промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които уреждат правото на обезщетение по време на потребление на отпуска, с размер 90 % от среднодневния застрахователен приход за последните две години от обезпечаването на осиновителя.

Когато осиновителят не употребява този отпуск, той ще може да получава 50 % от компенсацията. За развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновителите имат право и на спомагателен отпуск, при положение, че отпускът от 365 дни е изминал, преди детето да навърши възрастта от 2 години. Когато спомагателният отпуск не се употребява, осиновителят ще има право още веднъж на половината от размера на компенсацията за спомагателния отпуск. За да бъдат изменени подзаконовите нормативни актове, се предлага законопроектът да влезе в действие от средата на 2018-та година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР