От 1 декември тази година Столична община забранява влизането на

...
От 1 декември тази година Столична община забранява влизането на
Коментари Харесай

София първа в Източна Европа забрани старите коли в центъра

От 1 декември тази година Столична община не разрешава влизането на остарели коли в центъра на София. Причината е влизането в действие на Наредбата на СОС за основаване на нискоемисионни зони в столицата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко стадия. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски излъчвания в центъра на града. Първата зона е наречена „ Малък кръг “ и тя е с по-тесен обсег, до момента в който втората зона – „ Голям кръг ”, надлежно ще има по-голям обсег.

" Малък кръг " е зоната, оградена от бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ". Именно тази зона ще бъде въведена от 1 декември тази година.

" Голям кръг " е зоната, оградена от бул. " Сливница ", бул. " Данаил Николаев ", бул. " Ситняково ", бул. Михай Еминеску ", бул. " П. Яворов ", бул. " Никола Й. Вапцаров ", ул. " Атанас Дуков ", ул. " Люба Величкова ", ул. " Сребърна ", бул. " X. Ибсен ", бул. " П. Ю. Тодоров ", бул. " И. Е. Гешов ", бул. " К. Величков ". Тази зона ще бъде въведена през

Решението за основаване на нискоемисионни зони беше взето по време на мандата на предходния Столичен общински съвет, когато кмет на София беше Йорданка Фандъкова. То беше взето с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, " Демократична България " и създателят на “Спаси София ” Борис Бонев. Обяснението за избора на този съответен времеви интервал са тежките метеорологични условия. Според общинските съветници в границите на тези три месеца има най-голяма централизация на фини прахови частици и затова се не разрешава на най-замърсяващите коли да минават през центъра.

 Елица Панайотова

„ София е първият град в Източна Европа, който вкарва такава нискоемисионна зона. Смятам, че това е мотив за горделивост. В западните градове може би Лондон е най-известен със своята нискоемисионна зона, която съществува от доста години, в това число тази година беше разширена, тъй че да обхване територията и оттатък „ огромния кръг “ на Лондон “, съобщи пред БГНЕС Елица Панайотова, координатор на план „ Зелена София “.

„ Всеки от нас, който е бил в тези градове усеща качеството на въздуха и разликата в неговото качество. Надяваме се, че скоро това ще е реалност и при нас и ще можем да се радваме на по-чист въздух ”, добави Панайотова.

С нея обсъдихме всички елементи, с които жителите би трябвало да се срещнат преди влизането на Наредбата на СОС за основаване на нискоемисионни зони в столицата.

Тя изясни, че възбраната за остарели коли в центъра на София ще важи за коли до 3,5 л с бензинов мотор с регистрация преди 1 януари 1996 година, както и за коли с дизелов мотор с регистрация преди 2002г. Според наредбата на Столична община тази възбрана ще важи за три месеца - от 1 декември до 28 февруари 2024 година

Панайотова разяснява, че задачата на нискоемисионната зона е да ограничи и понижи замърсяването, което идва от колите. Тя разясни, че зоната „ Малък кръг “ е с най-активно пешеходно придвижване. „ Целта на тази зона е да ограничи нездравословното влияние върху нашето здраве “, сподели тя.

„ По описания периметър на тези булеварди са сложени знаци, тъй че всеки, който влиза в тази зона ще бъде известен със знак, че влиза в тази зона, а когато излиза ще види знак, който споделя завършек на зоната “, изясни тя.

Панайотова сподели, че България е една от страните в Европа с един от най-старите автомобилни паркове, само че все пак тези коли на 20+ години не са преобладаващият % в София.

Важно е да отбележим, че възбраната няма да важи за колите на жители, чиято адресна регистрация е в улиците, включени в нискоемисионната зона. Освен това хората с увреждания ще могат да пътуват без ограничавания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, публикуван от Центъра за градска подвижност (ЦГМ). При съществуване на към този момент публикуван стикер за паркиране (по местоживеене) в границите на зоната за платено паркиране в града, няма да има потребност да се подава заявление. В този случай данните на жителите и колите им ще бъдат автоматизирано регистрирани в контролиращата система. Хората без стикери и живеещи в границите на нискоемисионна зона ще би трябвало да подават заявки до ЦГМ, с цел да бъдат изключени от рестриктивните мерки. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да записват до 2 автомобила, с които да минават през зоната.

За да се подсигурява, че възбраната за останалите няма да бъде единствено пожелателна са планувани и наказания при нарушаване. Глобата, която се планува за първо нарушаване е 50 лева, като при по-чести нарушавания санкцията може да доближи до 500 лева и ще бъде връчвана от Столична община. Панайотова уточни, че по периметъра на “Малкия кръг ” към този момент има конфигурирани камери, които снимат номерата на колите, както и техният еко стикер, след което тази информация постъпва в общината. „ Автомобилите, чиито категории попадат в това ограничаване ще бъдат глобени “, разясни тя.

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев съобщи, че се обмисля гратисен интервал за налагането на санкции, тъй като съгласно него въвеждането на нискоемисионните зони към момента е неуредено, само че и също така разяснителната акция не е била задоволително добра. „ Има провокации, че софтуерът, който дава отговор за анализирането на номерата на колите, които са в нарушаване, не е минал процедури и се апелира. Има много неща, които би трябвало да се изчистят, само че с екипа ми работим да ги отстраним оптимално бързо “, изясни той. Градоначалникът акцентира, че възбраната не може да бъде отсрочена, тъй като за това би трябвало работещ Общински съвет. „ Не е ясно по какъв начин ще се постановат глобите, само че пък не могат да бъдат опростени, търсим разновидности това да се случи “, увери Терзиев и добави, че по към 20 000 автомобила дневно ще бъдат наранени от въвеждането на нискоемисионните зони.

Въвеждането на нискоемисионни зони в другите градове по света не е оригиналност. В целия свят има близо 300 града, който са въвели сходни зони, като в Европа броят на градовете с нискоемисионни зони е 10. През 1996 година Швеция е измежду първите страни, които вкарва нискоемисионната зона. Следвайки образеца на Швеция, зони с ниски излъчвания са въведени в няколко града в Германия, Холандия, Северна Италия, както и в Лондон през 2007-2008 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР