Освобождението на Угледар е важна победа за руската армия, включително

...
Освобождението на Угледар е важна победа за руската армия, включително
Коментари Харесай

“Сирски се крие във вилата си”. Как Киев и Западът оценяват загубата на Угледар

Освобождението на Угледар е значима победа за съветската войска, в това число имиджова. Градът беше една от последните „ фортеци “, които украинските и западните медии интензивно използваха в своята агитация. Прочетете по какъв начин се възприе мъчителното проваляне там.

" Бригадата беше унищожена "

Зеленски съобщи, че решението за евакуиране на ВСУ от града е вярно. „ Това са наши хора, това са жители на Украйна, тъй че е доста вярно да се отдръпват и да могат да се спасят “, сподели той.

В сряда командването на оперативно-стратегическата формация на ВСУ „ Хортица “, чиято зона на отговорност включваше Угледар, заяви, че е дало позволение на военните да изоставен града „ за опазване на персоналния състав и военната техника. "

Самите бойци обаче не удостоверяват това.

„ Угледар беше жертван, беше невероятно да се избави, само че всички в града и към него схванаха, че противоположното преброяване е на дни, само че заповедта за оттегляне по този начин и не пристигна. Но до момента в който врагът има задоволително сили да ни прогони, ще се отдръпнем ”, написа операторът на БПЛА от 72-ра бригада Николай Ворошнов във “Фейсбук$.

Също по този начин украинското издание “Инвестигатив ” разгласява изявление с неназован офицер от щаба на един от батальоните на тази бригада. По думите му поделението, предислоцирано в Угледар през 2022 година, изцяло е изгубило своята боеспособност.

„ Бригадата беше сведена до нула. Само един път в моя батальон успяхме да окомплектоваме единствено една рота - от целия батальон. Не един път сме казвали, че частта не е боеспособна, от време на време ни даваха някакви сили, само че те бързо биват изтрити заради несъответстващи задания като „ възвръщане на изгубени позиции “ и към този момент не можехме да задържим позициите, на които бяхме “, сподели той.

В същото време, както твърди специфичният сътрудник на украинската ТСН Юлия Кириенко в своя “Фейсбук ”, 72-ра бригада няма да бъде изведена за възобновяване.

„ На бойците са споделили да заемат позиции. Въпреки че наоколо е 123-та Николаевска териториална защита, която просто отхвърли да влезе в поддръжка на 72-ра, а командирът на батальона се самоуби “, написа тя.

" Болната логичност на генералите "

На този декор в Украйна се разгаря политически скандал - както нормално, с присъединяване на националната депутатка Маряна Безуглая. Друг народен представител, Сергей Тарута, я упрекна за провалянето на 72-ра бригада.

„ Безуглая освен издаде на врага плануваната ротация, само че също по този начин го назова „ евакуиране “ на бригадата от Угледар, което докара за по-малко от 24 часа до обстоятелството, че руснаците хвърлиха всички налични сили в тази посока. Ротацията беше нарушена, отбранителните уреди бяха изгубени ”, е неговата версия за провалянето.

Самата Безуглая разпорежда отговорността за злополуката край Угледар на управлението на ВСУ и персонално на Сирски. Главнокомандващият, който по думите ѝ „ се крие на вилата в Харковска област “, по време на съветската атака сменил командира на 72-ра бригада - вместо Иван Винник той назначил началника на Одеската наборна работа, Александър Охрименко.

„ Сега човек, бил в тила повече от година и не видял по какъв начин се е трансформирала войната, би трябвало да поеме командването на бригада в рисковите условия на съперника. Това е просто обидно. Не помня нито един казус, когато това е подобрило обстановката в целия ѝ искра “, написа тя в своя “Телеграм ”.

Залогът не се изплати “

Западните медии и мозъчни тръстове не се задълбочават в детайлите на военното микроуправление. Там проучват обстановката по-цялостно. И тук оценките варират.

По-специално, съгласно Института за проучване на войната, освобождението на Угледар би трябвало да се смята за чисто тактически триумф. „ Това в действителност няма да промени оперативната конюнктура в западната част на Донецка област “, считат специалистите.

Си-Ен-Ен не е толкоз благосклонен към украинските провали. „ Въпреки че Угледар е по-малко значим транспортен и логистичен център от Покровск, този град е бил мощно укрепен и е служил като опора на защитата на пресечната точка на източния и южния фронт “, отбелязва телевизионният канал.

“Ню Йорк Таймс ” е още по-категоричен: „ Угледар беше жизненоважен защитителен бастион. Сега Киев загуби опцията да заплаши маршрутите за доставки на Крим. В същото време селищата на север и запад от града са нискоетажни и на доста километри в близост няма обилни географски бариери, като реки или дерета “. Това значи, че съветските войски ще напредват още повече.

Но западните издания обръщат доста повече внимание на връзката сред събитията край Угледар и общото положение на нещата на фронта. По-специално “Вашингтон Пост ” цитира анализатора Паси Паройнен от мониторинговата организацията “Блек Бърд Груп ”.

„ През август и септември съветските елементи напредваха с темпове, невиждани от 2022 година И натискът се усещаше най-силно в южната част на Донецка област. През този интервал Украйна загуби 824 квадратни километра, а съвсем 695 от тях на фронтовия сектор сред Артьомовск и Угледар “, сподели той.

И означи, че това съответствува с нахлуването на ВСУ в региона на Курск, което съгласно проекта на Киев е трябвало да изтегли съветските сили от Донбас.

„ Засега тази случка не се е отплатила: даже и да е дала храброст на украинците, тя евентуално единствено е умножила загубите край Донецк “, акцентира изданието.

Роб Лий, старши помощник в Института за проучване на външната политика, изясни пред “Вашингтон Пост ”, че загубата на най-опитните бойци, съчетана с изпращането на новобранци на фронта без уместно образование, е тежък удар за украинската войска в Донбас.

Въпреки това доста западни медии разпореждат очаквания на продължаващата готовност в Украйна. В Киев от ден на ден разискват намаляването на наборната възраст до 20 години. В противоположен случай нови провали на фронта са неизбежни.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22681Яков Кедми: Европа без връзки с Русия е обречена на гниене! Европа потъва!Алтернативен Поглед12734Яков Кедми: Хизбула е основана от Иран като стремително звено срещу ИзраелАлтернативен Поглед8512Д-р Румен Петков: КНР-България - общо бъдеще във време на разделениеАлтернативен Поглед7528Зорница Илиева: Дипломатическите връзки сред Китай и България на 75 годиниАлтернативен Поглед9556Дискусия за връзките КНР-България: " Да вървим към обща орис, ръка за ръка " Алтернативен Поглед168896Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед149015Соня Момчилова: Това, което се задава, е доста ужасно! Ние сме на път да изгубим страната си!Алтернативен Поглед117001Проф. Людмил Георгиев: Живеем в един парадокс! Живеем в пещерата на Платон!Алтернативен Поглед106964Магдалена Ташева за нещастието с водачите: Какви са тези взривове
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР