Освободеният днес от турски затвор кореспондент на германското издание „Ди

...
Освободеният днес от турски затвор кореспондент на германското издание „Ди
Коментари Харесай

Дениз Ючел замина за Германия с правителствен самолет

Освободеният през днешния ден от турски затвор сътрудник на немското издание „ Ди Велт” Дениз Ючел е отпътувал от Истанбул за Германия с държавен аероплан, съобщи Агенция Франс Прес.

Предварителният арест на журналиста, който е с турско и немско поданство, продължи цяла година – от 14 февруари 2017.

Ючел бе зад решетките в пандиза „ Силиври” в Истанбул.

Обвинителният акт против него е импортиран в съда, прокуратурата в Истанбул желае затвор до 18 години за Ючел. Според обвиняването кореспондентът на „ Ди Велт” е пропагандирал в интерес на организацията „ Фето” на проповедника Фетхуллах Гюлен и е подкрепял ПКК, като с изявленията си е предизвикал опълчване на групи от обществото и по този начин е насаждал настройки за спорове и възмездие.

В обвинителния акт са посочени и публикациите на Ючел, които турската прокуратура е квалифицирала като незаконна агитация на терористични организации.

Вчера в Берлин по време на взаимна конференция с турския министър председател Бинали Йълдъръм немският канцлер Ангела Меркел акцентира, че казусът с журналиста е голям и е неприемливо цяла година да няма обвинителен акт.

Също през вчерашния ден Йълдъръм загатна, че се надява в най-скоро време да има някакво развиване по случая със затворения немски сътрудник.

Този проблем беше една от аргументите за напрежението сред Берлин и Анкара.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР