Освободената от такса почти не се използва в България. Премахването

...
Освободената от такса почти не се използва в България. Премахването
Коментари Харесай

Василев призна, че банковите сметки „без такса“ не работят

Освободената от такса съвсем не се употребява в България. Премахването на таксите по нея бе утвърдено през август и влезе в действие от 1 септември, само че това по този начин и не докара до необикновен растеж в потреблението ѝ. Причината е, че продуктът не е уеднаквен и методът на всяка банка е друг и те слагат спомагателни условия, като да вземем за пример продуктът да върви без мобилно банкиране или без физическа карта. Така на процедура, в случай че клиентите изискат тези допълнения, сметката към този момент е друга – общоприета разплащателна, която не е освободена от такси.

Така в резюме финансовият министър Асен Василев изясни в Народното събрание обстановката с гръмко рекламираната от държавното управление и партиите в съдружното ръководство сметка " без такси ". Тя беше стартирана около желанието на Василев всички  да стартират наложително да превеждат заплати единствено по банков път. 

По данни на Министерството на финансите откритите сходни сметки от септември насам са едвам 1000 – 2000.

Няма общоприет артикул на пазара. Опитваме се да затегнем самото законодателство “, оправда се финансовият министър.

Той добави, че поставяните разнообразни ограничавания от другите банки „ би трябвало да бъдат преодолени “.

Днес на процедура Василев призна, че законодателните промени, с които през август бяха освободени от такси въпросните базови сметки, не са задоволителни, с цел да могат хората действително да употребяват продукта. Текстовете бяха написани „ на крайник “ и в последния миг, което предпоставя оповестения неуспех на самодейността.

Той заяви, че към този момент са направени спомагателни текстове, които да изчистят проблемите.

Финансовият министър добави, че е изискал от всички банки в България от идващия месец да стартират да подават ежемесечна информация за броя на най-популярните им банкови артикули, както и за таксите им. Той също по този начин ги е призовал и да смъкват непринудено таксите си.

Поискали сме тази информация да върви и към Българска народна банка и Национален статистически институт, с цел да имаме визия какво се случва с най-популярните банкови услуги и какво се случва с цената им. Призовали сме банките по опция и по тяхна преценка да понижат таксите си за поддръжка по сметки за физически лица, които са най-разпространеният артикул “, уточни финансовият министър.

Промените към въпросната базова сметка за заплати и пенсии бяха признати паралелно с поправката компаниите в България с над 100 чиновници наложително да изплащат заплати по банков път. Именно Василев в последните години бе и измежду най-големите последователи всички компании да мигрират към банковите преводи и заплатите в кеш да останат в историята.

Сега той призна, че до момента в който не се „ усъвършенства “ обстановката, няма да се бърза с проектите и дребните компании да бъдат задължени да заплащат заплати по банка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР