Освободен бе от затвора Енис Бербероглу, депутат от основната турска

...
Освободен бе от затвора Енис Бербероглу, депутат от основната турска
Коментари Харесай

Освободиха от затвора турския опозиционер Енис Бербероглу

Освободен бе от пандиза Енис Бербероглу, народен представител от главната турска опозиционна Народнопрепубликанска партия, съобщи БНР.

Той бе наказан от турски съд на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавна загадка. Бербероглу бе приет за отговорен в това, че издал на журналиста Джан Дюндар, основен редактор на опозиционния вестник „Джумхуриет“ информация, че с турски тирове се трансферира оръжие на умерената съпротива в Сирия, която се квалифицира като държавна загадка.

Бербероглу бе наказан и бе изпратен в пандиза, макар депутатския имунитет. Междувременно още веднъж бе определен за народен представител на изборите на 24 юни тази година. Но макар парламентарния му имунитет, съдът го остави в пандиза. А задържането на Бербероглу в пандиза бе наказано от европейските институции.

Изненадващо Държавният съвет постанови да бъде спряно осъществяването на присъдата до приключването на депутатския мандат на Бербероглу и той да бъде пуснат на независимост след 16-месечен престой в пандиза.

Бербероглу нощес излезе на независимост от пандиза „Малтепе“ в Истанбул.

Първите часове на независимост след пандиза Бербероглу посвети на съпартийците си, които бяха пристигнали да го посрещнат и с които пи чай в една чайна.

В края на този месец следва турският президент Р.Т.Ердоган да посети Берлин, където ще беседва с канцлера Ангела Меркел. На фона на валутната рецесия със Съединени американски щати, Анкара желае да затопли връзките с Европейски Съюз след няколкогодишно спиране. Ердоган и други политици показват, че участието в Европейски Съюз остава приоритет за Турция.

Изненадващото освобождение от пандиза на Енис Бербероглу, в навечерието на визитата се разяснява като жест на Турция в светлината на тази тактика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР