Освен за гордост, днес е време за помирение. Помирение със

...
Освен за гордост, днес е време за помирение. Помирение със
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Нашите букви

Освен за горделивост, през днешния ден е време за помиряване. Помирение със личните си мисли. Защото силата на словото и думите могат да разрушават стени и усеща, само че могат и да носят утешение и очакване, даже и изречени безшумно от вътрешния глас в главата на всеки от нас. Константин Философ е бил сръчен посланик и е знаел по какъв начин да си служи с думите.
Българчета зад граница с привет за празника Инициативата „ Голи са без книги всички нации “ е на вицепрезидента Илияна Йотова
През своя живот той извършва няколко основни дипломатически задачи за тогавашния свят. Млад, единствено на 24, само че към този момент ерудит. Израснал в Солун, само че говорещ толкоз добре арабски, колкото и иврит, Константин Философ отпътува за Багдад малко повече от 100 години, откакто българския хан Тервел стопира арабите пред стените на Константинопол. Но няма кой да ги спре да нахлуят в Испания. Западът и Изтокът, християнството и ислямът незабавно се нуждаят от мир. И Константин Философ е предназначен да го обезпечи, защитавайки християнството.
Седмокласници от Пазарджик с привет за 24 май Учениците рецитират “Българският език ” на Иван Вазов
Той идва в Багдад, в миг, в който града изживява своя културен подем. В града към този момент има над 100 библиотеки, даже учебни заведения, в които се учат античните лекари. " Христос е основал индивида сред ангелите и скотовете, като го е отличил от скотовете посредством речта и разсъдъка... ". Това е измежду най-запомнящите се цитати на Константин Философ по време на диспута със сарацините.

Тази философия служи и като основа за основаването на глаголицата, което е най-голямото достижение в живота на философа. Според него словото крепи сърцата и мозъците. Затова словото постоянно би трябвало да се употребява със сърце, с цел да стигне до мозъка, а когато се употребява с мозъка, доближава до сърцето.
Аплодисменти за 24 май: Със запалени фенерчета на балконите - респект към учителите в Смолян Заради неналичието на тържествени прояви смолянчани избраха светлината
Истинските просветители постоянно се опират на мира. Защото единствено когато хората живеят в мир със себе си и с другите, могат да възприемат написаното с буквите и то да трансформира техния свят.

Затова, в интервал на рецесия и страдалчество, е изключително значимо по какъв начин си служим с думите. Те могат да ни вдигнат, само че могат и да ни срутен. Помислете си коя е обичаната ви българска дума? Например за какво в нашия език земя, страна, природа, планета, Вселена, Родина - са в женски жанр като майка.

Към тази редица можем да прибавим и писменост и книжовност - майката на всеки разсъдък и ключът към разрешаването на всеки спор. Пазете словото и мислете за думите, които използваме. Те демонстрират най-ясно какви хора сме.

Честит празник!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР