Освен за автомобилния транспорт, войната в Украйна създава проблеми и

...
Освен за автомобилния транспорт, войната в Украйна създава проблеми и
Коментари Харесай

Транспортът в Черно море става все по-труден и по-скъп

Освен за автомобилния превоз, войната в Украйна основава проблеми и при транспорта на артикули, реализиран по Черно море. Налице е проблем с веригата на доставките, а застрахователите не желаят да носят отговорност за корабни чартъри, касаещи товареното и разтоварването. Заради това няколко седмици държавното управление работи по различни направления на доставките. Това съобщи транспортният министър Николай Събев по време на среща с бизнеса, проведена от в. „ Капитал “.

Той загатна, че е допустимо доставките да стигат до Гърция, а оттова да пътуват до България.

Водят се диалози с Агенцията за експортно обезпечаване по отношение на по-високите цени на полиците, само че Събев не даде повече информация, тъй като по тематиката работи Министерството на стопанската система.

Бизнесът би трябвало да е спокоен, че страната ще се опита да минимизира риска. Темата е настояща и би трябвало да се реши бързо “, уточни Събев.

На полемиката участва и изпълнителният шеф на „ Агрополихим “ Филип Ромбаут, който съобщи, че застраховките на товари са проблем и при сухопътния транспорт. Той даде образец, че даже при транспорт с камион от Белгия до Унгария застраховката е била два пъти по-висока.

Припомняме, че преди дни държавното управление наложи възбрана съветски кораби да навлизат в българските териториални води води на Черно море, а транспортният министър бе сигурен, че бизнесът няма да пострада от това. При чуване в транспортната комисия, Събев уточни, че само ще бъде обиден маршрута Кавказ – Варна.

Ние сме Европейски Съюз и НАТО. Когато в Европейски Съюз се създава единна позиция във връзка съветския байрак, ние я изпълняваме “, съобщи Събев през днешния ден.

Министърът уточни, че сегашните проблеми потвърждават, че държавното управление е имало доста вярна тактика за отварянето на повече транспортни връзки със прилежащите страни. Събев подсети, че ведомството е изработило система за ръководство на опашките по границите, с цел да се форсира прекосяване на пасажерите и товарите през пунктовете. През юни, когато фериботът Русе - Гюргево бъде пуснат, свързаността с Румъния ще бъде усъвършенствана.

Ние сме на прав път и би трябвало да продължим. Сега е момента да влагаме в инфраструктура, тъй като имаме потребност “, уточни министърът.

По мотив на това Ромбаут съобщи, че довеждащият път до пристанище Варна е създавал големи проблеми за бизнеса и транспорта. Той похвали Събев за това, че към този момент пътят ще се стопанисва от страната.

„ Ние не желаеме да сме притежатели, само че пристъпихме към процедура пътя да бъде към НКЖИ, с цел да се ремонтира оптимално бързо “, уточни Събев.

Министърът съобщи, че претоварването на камиони също е огромен проблем. Пътищата в страната са разрушени главно поради това. Според Събев, в случай че този проблем се реши, това ще подкрепи и работата на АПИ и районния министър Гроздан Караджов.

Инфраструктурата е превъзходна за каране на крос мотори, само че за туризъм и за превоз не е подобаваща “, шеговито уточни Събев.
Развитието на дребните районни летища
Въпреки войната, проектите на Събев за развиване на районните летище остават на дневен ред. Според министъра в този момент е най-подходящия миг за тяхното развиване.

„ Трябва да дадем опция на дребните летища да се разсънят и да реализират бързи полети, да открием границите си “, уточни Събев.

Припомняме, че отрасловото ведомство има проекти за възобновяване на летището в Силистра.
ЖП инфраструктурата
И в случай че индексацията на остарели контракти е на дневен ред при пътното строителство, то Събев съобщи, че държи подписаните контракти в региона на жп инфраструктурата да бъдат изпълнени. В противоположен случай ще се търсят други реализатори.

Държим подписаните контракти да бъдат изпълнени. Ако не съумеят, ще обявим нови състезания. Каним всички външни реализатори, в това число и интернационалните високотехнологични компании, които могат да подобрят скоростта на създаване на инфраструктурата, да заповядат “, съобщи министърът.

По думите му жп инфраструктурата би трябвало да се модернизира, тъй като има сектори, при които железницата е принудена да понижава скоростите и да трансформира разписанието, тъй като жп пътят е неприятен.

„ Имаме проблеми в пътя, а не се пристъпва към ремонтираме и възобновяване, а се лимитира скоростта на 20 км/ч. Дори да е имало положително предпочитание разписанието на железницата да съответствува с това на публичния превоз, има голям дисонанс. “

Според Събев ведомството има много работа, която би трябвало да свърши, само че която не е обвързвана с внезапните покачвания на цените в строителството.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР