Освен продължаващата пандемия, в редица страни тази година възникнаха и

...
Освен продължаващата пандемия, в редица страни тази година възникнаха и
Коментари Харесай

Между Черния петък и Киберпонеделника през 2021-а: инфлация и проблеми с доставките

Освен продължаващата пандемия, в редица страни тази година породиха и проблеми със снабдителната верига и инфлацията, които се отразяват на започващия празничен сезон. От силата и храната до облеклата и наемите – цените безмилостно вървят нагоре както в Европа, по този начин и в Съединените щати заради разнообразни аргументи – нарастване на интернационалните цени на храните, на цените на горивата, а при електрониката и новите коли – поради дефицита на чипове. В най-голямата стопанска система в Европа – Германия, инфлацията е 5 % на годишна база – равнище, невиждано от 30 години. Според Европейската централна банка рекордно ниските лихвени проценти са нужни за стабилизиране на стопанската система след пандемията. Чуват се рецензии обаче, че политиката на нулеви лихви „ изяжда ” цената на активите на спестовниците, означи Силвия Петрова за ``Политически НЕкоректно``.

 Германският икономист Карстен Бжески изяснява: „ В момента инфлацията се дължи на високите цени на силата, суровините и края на локдауните. Предвид по-високите цени на газа и нефта това евентуално ще продължи най-малко доникъде на 2022-а година. ”

Това е мнението и на ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която посочи още: „ Възстановеното търсене, обвързвано с отворената стопанска система е доста по-голямо от лимитираното предложение и това повишава цените. Недостигът на материали, съоръжение и работна ръка обременява производството. Въпреки че има неизясненост към проблемите с доставките, те евентуално ще продължат няколко месеца и последователно ще се успокоят през 2022 година Добрата вест е, че семействата разполагат със обилни спестявания. Те могат да засилят интензивността, в случай че бъдат употребявани в точния момент. ”

Сравнението на Лагард сред обстановката в Европа и Съединените щати е следното: „ Същинската инфлация в Съединени американски щати е 4,6%, а при нас е 2,1%. Противно на Еврозоната ценовият напън в Съединени американски щати е доста по-мащабен. Освен при енергетиката и прехраната, има доста нарастване във всички браншове в Съединени американски щати. Но това не е по този начин в Еврозоната. ”

Цените в Съединените щати на някои от обичайните американски храни съществено са се повишили – на фъстъченото масло е скочила съвсем два пъти спрямо предходната година, а на консервите – с сред 6 и 10 %, на замразените пилета – с 13 на 100, а на овесените ядки – с 17 %, споделят от благотворителна организация в Калифорния. Хранителните банки, към които има засилен интерес от фамилии, наранени от пандемията, няма да могат да поемат до безспир повишението на цените на храните.

Това предизвестява Кейти Фицджералд – административен шеф в неправителствената организация Feeding America, която координира работата на над 200 продоволствени банки в Съединените щати: „ Покачващите се цени на храните са същинско тестване за посрещане на потребностите на хората в страната, които мъчно си обезпечават храна. Хранителните банки се сблъскват с цени два-три пъти по-високи спрямо преди девет месеца. От началото на пандемията отчитаме внезапен и сериозен интерес към нашите услуги. Изчисленията ни демонстрират, че през предходната година 60 милиона души в Съединените щати са потърсили храна от благотворителни организации. ”

В Съединени американски щати казусът със снабдителната верига влиза в ролята на Гринч тази година, като заплашва да открадне подаръците и положителното въодушевление: „ Когато поръчам 100 продукта, получавам 35. Количеството артикули, които ще имам в наличност за обмен тази Коледа ще бъде доста по-ниско по отношение на предходни години. Когато разноските се вдигнат до точката на засищане всички по веригата за доставки би трябвало да усилят разноските. Сега се намираме в този миг ”, споделя Мериам Ал-Хамами – собственичка на магазин за играчки в Калифорния.

Сред аргументите е дефицит на пространство за контейнерите в американските пристанища –  проблем, който се е заел да реши американският президент Джо Байдън. Във вторник той разгласи, че е наредил 50 милиона барела нефт от стратегическите запаси да бъдат освободени, с цел да се понижат енергийните разноски: „ Важна част от повода американците да се сблъскват с високи цени на горивата е, че страните производителки на нефт и огромни компании не ускориха доставките задоволително бързо, с цел да се задоволи търсенето. ”

Резервът e очакван да се употребява при непредвидени условия като естествени бедствия да вземем за пример, а не за събаряне на цените. Това е причина ходът да се разчита като политически, защото растящите цени на горивата водят до намаление на рейтинга на утвърждение на Байдън. Неговата администрация стои твърдо зад чистата сила като опция на скъпите изкопаеми горива: „ Усилията ми за битка с климатичните промени не подвигат цените на горивата. ”

В някои страни обстановката се усложнява в допълнение и от други фактори. В Турция да вземем за пример, съгласно формалните данни инфлацията е към 20 %, само че някои специалисти настояват, че същинската стойност е съвсем 50 на 100. Като аргументи за това се показват неприятно ръководство на стопанската система и поддържаните от президента Реджеп Ердоган ниски лихви за усилване на растежа. От септември до момента централната банка смъкна лихвите няколко пъти, което докара до рекордно ниски равнища на лирата по отношение на $. Стигна се и до митинги тази седмица.

Ето какво споделиха поданици на Истанбул: „ Никога не съм била в сходно окаяно състояние. Лягам си, ставам и цените са се вдигнали. Купих си 5 литра олио за 40 лири. Следващия път беше 80 лири, а по-късно - 100. Пожалете ни. Някой би трябвало да каже „ Стига! ”. Не заслужаваме това. ”

„ Всичко е толкоз скъпо, като стартираме от наемите. Живея чартърен и те се повишават доста, което е огромен проблем. ”

„ С покачването на цените, клиентите ни понижават. Покупателната им дарба отслабва. Каквото продадем, по-късно не можем да го пуснем на същата цена повторно. Има 50-процентно нарастване на цените и наподобява ще има още. ”

Правителството на Ердоган упреква веригите супермаркети за високите цени.

На този декор преди Черния петък и Кибер понеделника, сред 1 и 11 ноември в Китай се организира годишният максимален фестивал за онлайн продажби в света, на който бяха изхарчени 139 милиарда $, което е нов връх. Не са малко обаче и тези, които изобщо не са пазарували онлайн по време на развлекателното събитие. Сред тях е Хуа Вей от Пекин: „ 2021-а е неспокойна година. Има пандемия и разнообразни естествени бедствия, икономическият напредък е слаб и фондовата борса не демонстрира положителни резултати. Това паникьосва леко хората. В последна сметка се чувстваш по-спокоен, в случай че запазиш парите си. Мисля, че хората към този момент са по-рационални що се отнася до потреблението. ”

Във Англия изследване на потребителско съдружие разкри, че над 90 % от понижените артикули по време на Черния петък предходната година са били на същата цена или даже на по-евтина шест месеца по-рано. Хари Роуз, който е част от екипа, провел следствието, поучава: „ Проследихме над 200 продукта към Черния петък през 2020-а и установихме, че минимум 9 от 10 от тях са били по-евтини шест месеца преди този момент и огромна част от тях – и след Черния петък. Това демонстрира, че макар че има дребен брой преференциални предложения, си заслужава да сме търпеливи и в случай че купуваме нещо да сме сигурни, че понижението е действително. ”

Много притежатели на дребен бизнес на Острова не се включиха в пониженията за Черния петък тази година. Сред тях е Клеър Лий: „ Напълно разбирам притегателната мощ на Черния петък за потребителите. Всеки се радва на преференциална покупка. Но хората би трябвало да схванат резултата му върху дребния бизнес, който не може да се състезава на тази сцена. Тази година има спомагателни разноски поради Брекзит и проблеми с доставките поради пандемията и няма опция за понижения. Голям риск е дребните магазини да купуват огромни количества в такава непредсказуема конюнктура. ”

Един от гурутата на минимализма Джошуа Фийлдс Милбърн споделя, че извършването на покупки е трансформирало радикално схващането ни за празниците – трансформира ги от блажени в тежки, от радостни в изпълнени с главоболия, от това да ги празнуваш в това да ги изтърпиш. Разочароващо е, че няма спирка за бързия трен на консуматорството, споделя още той: „ Колкото и да е лъскава фасадата, пагубните аспекти на Черния петък не са малко. Хаосът на този ден е евентуално една по-широка метафора за нашата просвета като цяло – консуматорската ни просвета. На този ден ядем и пием лакомо без да мислим за вредата, която по този метод нанасяме на самите себе си. На този ден нашата лакомия става ненаситна. На този ден живеем без същински смисъл купувайки дарове, които да запълнят празнината, която обаче не може да бъде запълнена с материални придобивки. ”

Милбърн е прав, само че въпреки всичко, изключително през последните две години, в които всекидневно ни се припомня какъв брой е нежен животът заслужаваме и да се поглезим. Същественото е да покажем на околните ни любов и грижа, като им отделим от времето и вниманието си, тъй като това, че ние сме тук и нашите близки са с нас е най-хубавият подарък!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР