Освен известната наклонена кула в Пиза, има още една наклонена

...
Освен известната наклонена кула в Пиза, има още една наклонена
Коментари Харесай

Кулата Гарисенда в Болоня може да падне: ще я спасят ли? СНИМКИ

Освен известната наклонена кула в Пиза, има още една наклонена кула в Италия, която не получава толкоз доста внимание. Това е кулата Гарисенда в Болоня, която е наклонена под ъгъл от 4 градуса в продължение на доста епохи. Стои на няколко метра от най-високия си сателит, кулата Асинели, образувайки емблематичните „ кули близнаци “ на града.

Кулата Гарисенда от 12-ти век, висока 48 метра, притегли вниманието на кмета на Болоня Матео Лепоре. Той е угрижен за нейната сигурност и като защитна мярка площадът до нея, Piazza di Porta Ravegnana, също е затворен, пише Ancient Origins. Затварянето не се дължи на идно сриване, а по-скоро, с цел да се подсигурява дълготрайната сигурност на кулата.

Всичко стартира с изобретение, направено от учени от университета в Болоня. Те видяха извънредно увеличение на люлеенето на кулата. Кулата Гарисенда, която има малко по-стръмен надолнище от по-известната наклонена кула в Пиза, се накланя заради слягане, настъпило през 14 век.

За да се подсигурява сигурността на кулата, са инсталирани сензори за следене за признаци на пукнатини, а основата й ще бъде подсилена с нови материали. Близката кула Асинели, известна туристическа атракция, също беше краткотрайно затворена заради съображения за сигурност.
 Италия, кула, реорганизация, ъгъл, надолнище, учени, почва, геолози, специалисти, камък, конструкция, разкопки, сигурност, основа, барикада Наклонената кула в Пиза и двете кули на Болоня Снимка: CC BY-SA 3.0
Комисия от специалисти, включваща геолози, инженери, архитекти и химици, учи данните, събрани от кулата Гарисенда от години. Те са употребявали разнообразни технологии, в това число акустични датчици, оптични нишки, GPS на върха на кулата, махало и системи за наблюдаване на подпочвените води наоколо до подземния водоносен небосвод на кулата.

През 2021 година към основата на кулата бяха добавени стоманени пръстени, с цел да я предпазят от евентуални пукнатини в деликатния камък селенит. Железни пръстени също са инсталирани на върха на кулата в края на 90-те години.

Началото на наклона на кулата датира от 1100 година и може да е резултат от строителна неточност. До средата на 1300 година опасенията за нейната непоклатимост доведоха до отчасти съкращаване на кулата.

В предишното специалистите са обмисляли построяването на високи стълбове със здрави стоманени кабели, които да поддържат кулата Гарисенда и да я предотвратят от по-нататъшно наклоняване. Този проект обаче беше зарязан заради опасения от дестабилизиране на близката кула Асинели по време на нужните разкопки.

Обмислен е и по-късен проект за възобновяване, включващ инжектирането на специфичен цимент в основата на кулата. Въпреки това, преди този план да може да бъде осъществен, трябваше да се извършат спомагателни проби.

Тъй като зоната към кулата сега е затворена за обществеността, актуалният проект изисква построяването на загради към основата на кулата, с цел да се стабилизира. В бъдеще кулата ще бъде заобиколена от защитна структура, когато се вземе решение за тактика за възобновяване.

Кметът означи, че към момента не е известно дали специалисти ще се опитат да изправят кулата, да укрепят основата й или даже да прегледат опцията за непълен ремонт и реорганизация. През идващите шест месеца обаче към кулата ще бъде инсталирана защитна мрежа.
Експертите работят върху проекти за подсилване на основата й и обезпечаване на дълготрайно предпазване. Въпреки че към момента има неустановеност във връзка с точния метод за реституция, градът се ангажира да резервира тази емблематична част от историята за бъдещите генерации.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР