Освен хакерската атака преди дни, при която бяха източени личните

...
Освен хакерската атака преди дни, при която бяха източени личните
Коментари Харесай

Това са най-големите кибер атаки в България!

Освен хакерската офанзива преди дни, при която бяха източени персоналните данни на над 5 млн. българи от Националната организация за приходите, у нас има още няколко поголеми офанзиви и сривове в уеб сайтове и масиви на български институции през последните години, оповестява bTV.

Една от тях беше през ноември 2018-та година, когато хакери набелязаха Народното събрание и блокираха уеб страницата му.

По-рано през август огромен срив в Търговския указател остави близо три седмици бизнесът без достъп до услугите. В резултат Агенцията по вписванията и прилежащите към нея регистри към този момент са стратегически обекти, част от националната сигурност.

Сайтът на Централната изборна комисия (ЦИК) беше ударен от хакери през ноември 2015 година Атака имаше и в деня на балотажа на локалните избори. Блокирани бяха и страниците на още 6 държавни институции.

Октомври същата година 530 млн. влизания в границите на 10 часа блокираха уеб страниците на ЦИК, Министерство на вътрешните работи и ГРАО. Атаката беше избрана като най-силната правена у нас до тогава.

Държавните институции – с най-ниска сигурност на данните. Бизнесът влага в пъти повече средства в киберсигурност. Това демонстрират наблюденията на експерти по компютърна отбрана, оповестява Нова телевизия.

За разлика от зловредните хакери, които се крият, Асен Кехайов е от положителните или от по този начин наречените „ бели шапки ”. Това са етичните хакери, които се грижат за сигурносттa.

„ Държавните ни структури са на много ниско равнище откъм отбрана на информацията. Ние сме подавали многочислени сигнали, засичали сме многочислени проблеми в техните системи, само че реакция от тяхна страна нямаше ”, сподели още Асен Кехайов.

Създадената скоро " Кибер карта на България " в лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк демонстрира, че над 50 % от уеб страниците у нас не са сигурни.

От оценените над 55 000 уеб страницата у нас се оказва, че на държавните институции са най-несигурните. Основната уязвимост и малки врати за офанзиви са старите версии на софтуерите, които не се обновяват.

Бизнесът се грижи в пъти по-добре за сигурността на данните. „ Частният бранш несъмнено обръща повече внимание на сигурността по простата причина, че влагат пари. Подборът на хора става доста по-внимателно. Собственикът пази доверието на клиентите ", сподели още Асен Кехайов.

Фирмите за киберсигурност у нас са общо четири. И всяка от тях прави образования за етично хакерство. Курсът продължава 5 дни, а цената му е към 2000 евро.

От Асоциация на индустриалния капитал в България упорстват за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни на системата специалисти и вдишване на съответната отговорност. Настояват и за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство, каквото трябваше от дълго време да е реалност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР