Освен ако не живеем на тропиците, се налага да отопляваме

...
Освен ако не живеем на тропиците, се налага да отопляваме
Коментари Харесай

Как точно функционира пасивната къща и колко енергия може да спести?

Освен в случай че не живеем на тропиците, се постанова да отопляваме домовете и офисите си. А това нормално към момента се прави с изкопаеми горива като газ и петрол. При това една къща би могла да бъде прелестно топла и съвсем без потреблението на гориво - в случай че е пасивна.

Каква е концепцията на пасивната къща?

Пасивната къща се назовава по този начин, защото не изисква съвсем никаква външна сила за отопление. Къщата на процедура се отоплява сама, т.е. пасивно, и резервира тази топлота. При нея се оползотворява топлината, която по този начин или другояче се генерира в къщата - например при готвене или къпане. Топлина създават и електрическите уреди, а и жителите на къщата с телата си, написа Deutsche Welle.

Много топлота прониква и посредством слънчевите лъчи през прозорците. Пасивните къщи са издигнати по този начин, че цялата тази топлота остава вътре в къщата. Колкото по-малко в допълнение отопление е належащо, толкоз по-малко парникови газове се отделят. И толкова по-малко пари отиват за отопление.

Колко сила пести една пасивна къща?

Пасивната къща употребява към 90 % по-малко сила за отопление от една средностатистическа остаряла постройка и 75 на 100 по-малко от новите.

По предписание пасивната къща се нуждае от не повече от 1,5 литра нафта или 1,5 кубични метра природен газ на квадратен метър жилищна повърхност годишно за отопление. Това подхожда на 15 киловатчаса (кВтч). Конвенционалните здания изискват 10 пъти повече сила за отопление - приблизително към 150 кВтч на квадратен метър.

С други думи, с цел да се отоплява стая с повърхност от 30 кв.м в пасивна къща, даже при доста ниски температури, има потребност единствено от 10 свещи или в помещението да обитават по едно и също време четирима души.

Как тъкмо действа пасивната къща?

За да се предотврати загубата на топлота в пасивната къща, тя е оборудвана с дебела топлоизолация, която защищава външните стени от студа, само че и от горещината през лятото. Прозорците са с троен стъклопакет и заради това са изключително изолиращи.

В новопостроените пасивни къщи огромните прозорци нормално са с южно ревю - това разрешава навлизането на по-голямо количество слънчева топлота, в сравнение с прозорците отделят. Дори през зимата температурата отвътре на стъклата нормално не пада под 17 градуса. През лятото пък инсталираната извън щора не разрешава на слънчевите лъчи да нагряват прекомерно доста постройката.

Освен топлоизолацията извън пасивната къща има и още една, херметически затворена обвивка от вътрешната страна. Тя предотвратява проникването на леден въздух през пролуки или пукнатини и приключването на топъл въздух на открито. Това се получава с помощта на топлоизолационните рамки на вратите и прозорците - като един тип термокана, която резервира течността гореща.

Наред с положителната изолираност на постройката от значително значение за пасивната къща е и положителната вентилация. От една страна, в къщата би трябвало да влиза пресен въздух, защото тя е издигната по този начин, че да бъде херметично затворена. Но в случай че се отворят прозорците, през тях през зимата ще се губи прекалено много топлота. И тук на помощ идва вентилационната система, която вкарва пресен въздух извън във вътрешността. Замърсителите, като да вземем за пример сажди или полени, се филтрират непосредствено.

Постъпващият извън въздух минава през по този начин наречения въздухо- и топлообменник. Към него се насочва и застоялият въздух от къщата, изключително от банята и кухнята, където се отделя доста топлота. В топлообменника хладният въздух извън се загрява, а застоялият се води на открито.

През лятото вентилационната система може да бъде настроена по този начин, че пресният въздух извън да не се нагрява или даже да се охлажда от въздуха от вътрешната страна. Също по този начин е оправдано - както и при всички останали къщи - да се отварят прозорците през нощта, с цел да влиза студен въздух в къщата.

Какви пасивни къщи има и къде са те?

Пасивни могат да бъдат както обособени къщи, по този начин и цели кооперации. Офис и административни здания, учебни заведения и църкви също все по-често се строят като пасивни къщи по целия свят.

Особено за постройките, ситуирани по натоварени пътища,  " проветряването без да се проветрява " е преимущество, тъй като замърсителите се филтрират от вентилационната система и няма отворени прозорци, през които да прониква звук извън.

Подобно на другите къщи, пасивните също могат да генерират лична възобновима сила - най-вече посредством слънчеви колектори, само че могат да се конфигурират и геотермални системи. 

Пасивните къщи, които създават повече сила, в сравнение с употребяват, са известни в Германия като " пасивна къща плюс ". А в случай че енергийният остатък е изключително огромен, тогава се водят " пасивна къща премиум ".

По принцип старите здания също могат да бъдат преустроени в пасивни къщи. Усилията и разноските, свързани с цялостното им преустрояване, обаче са извънредно огромни. Много от съставените елементи на метода на пасивното строителство обаче могат да се употребяват и в остарели здания за тяхното топлинно саниране.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР