Остри реакции от Запада последваха, след като беларуските власти приземиха

...
Остри реакции от Запада последваха, след като беларуските власти приземиха
Коментари Харесай

Остри реакции от Запада заради принудителното приземяване на самолет в Минск

Остри реакции от Запада последваха, откакто беларуските управляващи приземиха изключително аероплан, с цел да арестуват опозиционен публицист.

Машината на " Райънер " изпълнявала полет от Атина за Вилнюс. На борда е имало и българин. Малко преди да стигне литовската граница, тя е отклонена към Минск поради информация за взривно устройство на борда, която след това се оказва подправена.

Вдигнат е и изтребител на беларуските военновъздушни сили, който ескортира самолета до летището в Минск. Шест часа по-късно той въпреки всичко стига до Литва, само че с петима пасажери по-малко.

В самолета e 26-годишният Роман Протасевич. Неговият новинарски портал е една от последните настоящи медии, отразявали антиправителствените митинги в Беларус. Според очевидци при новината за отклоняването на самолета журналистът е ужасяващ и споделя, че го чака смъртна присъда.

„ Щом видяхме, че се приказва за бомба на борда, незабавно разбрахме, че това е проект на службите да арестуват Роман. Моят наследник е воин “, споделя през сълзи майката на арестувания блогър - Наталия Протасевич.

Посланиците на НАТО ще се съберат незабавно на следващия ден. Вилнюс предложи на жителите си да не пътуват до Беларус и подреди самолетите, излитащи или кацащи в Литва, да заобикалят беларуското въздушно пространство.

„ Това е акт на държавен тероризъм против жители на Европейския съюз и на други страни, против гражданското общество на Беларус и против интернационалната гражданска авиация “, споделя министър председателят на Литва Ингрида Шимоните.

„ Пасажерите са държани под въоръжена защита, багажът им е претърсван. Също по този начин считаме, че на борда е имало сътрудници на разследващите служби, които също са слезли в Минск “, съобщи основният изпълнителен шеф на " Райънер " Майкъл О Лиъри.

Заедно с журналиста е задържана и неговата другарка – 23-годишната рускиня София Сапега. Тя е студентка в Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс – основан в Минск, само че затворен от беларуските управляващи през 2004 година и изместен в заточение.

„ Над 50 индивида, наши студенти, са задържани по една или друга причина. Имаме няколко – четирима, които са приети за политически пандизчии. Ние до момента всички наши студенти, които са преследвани, им плащаме за юристите “, съобщи ректорът на Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс Сергей Игнатов.

Русия дефинира реакцията на Запада като " лицемерна " и " шокираща ". А Беларус разгласи, че опасността за бомба на борда се съдържала в писмо на палестинската формация " Хамас ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР