Острата реакция на много държави като предпазна мярка срещу новия

...
Острата реакция на много държави като предпазна мярка срещу новия
Коментари Харесай

"Не сте добре дошли" - китайците се принудиха да обясняват, че "не са вирус"

Острата реакция на доста страни като защитна мярка против новия китайски ковид с над 20 хиляди болни и стотици жертви бе последвана и от акции против китайците и други азиатци - измежду поданици на страни в Азия и Запада.

Съединените щати, Австралия и Сингапур не разрешиха влизане на всички туристи, които неотдавна са били в континентален Китай (в американския случай " неотдавна " значи в последните 14 дни). Нова Зеландия и Израел изцяло не разрешиха тази опция за чужденци, с известни ангажименти (изключения като пасажерите през летище " Шереметиево " ) това прави и Русия. Япония и Южна Корея лимитират визитите в страната на чужденци, посетили провинция Хубей.

Египет, Финландия, Индонезия, Англия, Виетнам, Италия, Турция и Катар краткотрайно стопираха всички полети до страната, с известни ограничавания това направиха и Обединените арабски емирства. Монголия и частично Русия затвориха граница с Китай. Шест от осемте африкански авиолинии, летящи и до Китай, стопираха полетите до азиатския колос макар все по-тесните му връзки с десетки страни на контитента.

В Хонконг хиляди медицински чиновници оповестиха стачка, откакто управляващите отхвърлиха настояването им да затворят изцяло пропускателните пунктове с Китай. В Индонезия имаше митинг с искане китайците в прочут измежду туристите хотел да изоставен.

Китай от време на време приема персонално тези ограничения. Американската възбрана бе избрана от китайски представител " зла ". В Израел гневът бе толкоз мощен, че посолството на Пекин направи мъчно задоволително за евреите съпоставяне: " грешките за ограничение или даже възбрана на влизането на китайски жители " припомнят за " старите дни, старите истории, случвали се през Втората международна война, Холокоста, най-мрачните дни в човешката история. " Китай се извини за тези мнения. И израелски медии обаче означиха, че китайци в последно време стават обект на расистко отношение по света, откогато стартира да се популяризира епидемията.

В последните дни обаче има и по-тежки случаи.

Can I have like one day where nobody says anything racist I just want to go back to making dumb jokes about sloths pic.twitter.com/le2m7jsoGd
- Simu Liu (@SimuLiu) February 2, 2020

" Блумбърг " споделя, че в заведения за хранене в Южна Корея (посетена от 5.5 млн. туристи за година) има надписи като " Не се позволяват китайци ", съгласно " Ню Йорк таймс " такива табелки има и във Виетнам. Над 650 хиляди души са подписали петиция, показана на държавното управление и призоваваща за възбрана за гости от Китай, в обществените мрежи има мнения за неприятните хигиенични привички на китайците (такава петиция се появи и в Малайзия). В обществената мрежа " Вейбо " китайска споделя - и показва запис от това - че по време на посещаване на японския град Ито сервитьор в ресторант ѝ е изкрещял: " Китайка! Вън! " В записа се чува и диалог с жена от ресторанта, която твърди, че заведението отхвърля да обслужва клиенти от Китай и Югоизточна Азия, тъй като притежателят е обезпокоен за ковид.

Такива неща се случват освен в Югоизточна Азия. В Банкок поданици заобикалят молове, в които вървят китайски туристи. В Шри Ланка на група туристи от Сингапур, където множеството хора са с китайски генезис, не е позволено да изкачат скалата Ела Рок поради метода, по който наподобяват. Виетнамка споделя за френския " Монд ", че водач я обидил с думите " Дръж си вируса, мръсна китайка ". Френският районен вестник " Курие Пикар " се извини поради заглавието за " Жълтата паника " за ковид. " Жълтата опасност " е ксенофобски термин от 19 в., с който се дефинират източноазиатците. Датският вестник " Юландс-постен " обаче не се извини за подигравка, изобразяваща китайското знаме с ковид вместо звезди, поради традицията на Дания да пази свободата на словото.

Между основателния боязън и дискриминирането

От няколко дни в " Туитър " и други мрежи се употребява хаштаг на френски #jenesuipasunvirus ( " не съм вирус " ) - отпратка към хаштага " Аз съм Шарли " от времето на офанзивата против сп. " Шарли ебдо " преди пет години. С него азиатци във Франция (първа го употребява френска учителка) и другаде споделят прекарвания, свързани с дискриминация и злоупотреби.

" Да се опази публичното здраве, е приоритет. Как да се направи това, без да се набелязва цялото население на страната, където е почнала болестта - и където живеят съвсем една пета от всички хора - е предизвикването, " написа " Блумбърг ". Границата сред основателни страхове и недвусмислена дискриминация обаче от време на време е тънка.

За други обяснението е по-сложно и евентуално е обвързвано и с безпокойството в някои страни от възхода на Китай. " Вероятно част от ксенофобията е подплатена от по-общите политически и стопански напрежения и безпокойствие поради Китай, които взаимодействат с по-скорошните страхове от болест, " споделя за " Ню Йорк таймс " Кристи Говела от департамента за азиатски проучвания на Хавайския университет.

Je suis Chinois
Mais je ne suis pas un virus!!
Je sais que tout le monde a peur au virus, mais pas de préjugé, svp.#JeNeSuisPasUnViruspic.twitter.com/38bUTNWj3t
- Lou Chengwang (@ChengwangL) January 28, 2020

Според Койчи Накано, политолог от университета " София " в Токио, някои държавни управления може да са повлияни в преценката си от рестриктивните мерки, наложени от Китай на десетки милиони поданици, с цел да бъде лимитирано разпространяването на вируса.

Такъв проблем имаше и с вируса SARS през 2003 година Сега обаче китайците пътуват доста повече - през 2018 година са регистрирани общо 150 млн. пътъвания от страната в чужбина.

Каквато и да е повода, изгодата от рестриктивните мерки е противоречива. Световната здравна организация предизвести, че затварянетго на границите може даже да форсира разпространяването на вируса, изключително в случай че пътуващите търсят " неофициални " способи за влизане. Освен това рестриктивните мерки може да попречат на веригите за доставки на медикаменти и да нанесат вреди на стопанските системи, счита СЗО и предлага по-скоро термоконтрол на граничните пунктове. И тази мярка обаче може да няма резултат по време на инкубационния интервал. Организацията отхвърля концепцията за ограничавания в пътуванията и търговията даже откакто разгласи новия ковид за световна опасност - стъпка, която би оправдала налагането на едната от двете (или и двете) забрани.

Здравето или връзките с Китай

Много страни, близки с Китай, в същото време се въздържат от забрани. Това се случва и в Етиопия. Нейните Етиопски авиолинии (които правят половината африкански полети до Китай всяка година) са едно от двете изключения в Африка, защото не стопираха полетите до Пекин и други градове, а държавното управление на Нобеловия лауреат Абий Ахмед Али е подложено на критика в обществените мрежи, че не го прави, въпреки близо 1500 пасажери от Китай да влизат всеки ден в страната с население над 108 млн.

Камбоджанският министър председател Хун Сен предизвести на конференция, че всеки публицист с маска ще бъде изхвърлен. Други като Филипините и Мианма, също затворили границие си за китайци, обаче избраха сигурността пред околните връзки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР