Остин Ръсел основава Luminar Technologies, която произвежда лазерни сензори, използвани

...
Остин Ръсел основава Luminar Technologies, която произвежда лазерни сензори, използвани
Коментари Харесай

28-годишният милиардер, който стартира своя бизнес в гаража на родителите си

Остин Ръсел основава Luminar Technologies, която създава лазерни датчици, употребявани в самостоятелните коли, когато е още 17-годишен гимназист, споделя CNBC.

Започнах от доста ранна възраст и постоянно съм желал да знам по какъв начин и за какво да сътворявам разнообразни неща. Като младеж бях трансформирал гаража на моите родители в лаборатория за оптика и електроника. Видях благоприятни условия за основаването на нови типове оптични системи ”, споделя Ръсел.

Днес Ръсел е на 28 години и е най-младият милиардер в света, който не е наследил положението си, съгласно Forbes. Неговата компания Luminar се конкурира с огромни играчи като Tesla и притежаваната от колоса Alphabet Waymo. Личното положение на Ръсел се прави оценка на 1.6 милиарда $, а неговият стартъп, който стана обществена компания през 2020 година, сега има пазарна капитализация от 2.59 милиарда $.

Luminar разгласи 40.7 млн. $ доходи за 2022 година и има подписани партньорства с компании, като Mercedes-Benz и Volvo. Интересен факт е, че активността на компанията потръгва, едвам откакто Ръсел прекъсва образованието си в Stanford University през 2012 година на 18-годишна възраст.

Той кандидатства и печели финансиране от Thiel Fellowship, която изплаща на студенти 100 хиляди $, с цел да се концентрират напълно върху своите стартъпи. Ръсел твърди, че даже и без стипендията е щял да напусне университета, с цел да работи по Luminar.

Безпилотните коли обаче към момента не са постоянно срещани по американските пътища, което значи, че Ръсел и Luminar към момента имат доста работа за извършване, макар високата пазарна оценка на неговата компания.

Luminar употребява лидарна технология (LiDAR) с лазери за генерирането на 3D карта на заобикалящата автомобила среда в действително време. След като автомобилът може да засича намиращи се наоколо предмети, на доктрина той би трябвало да заобикаля конфликта с тях.

Технологията употребява лазерни импулси, а ние сме в положение да вършим това милиони пъти, с цел да изчисляваме сполучливо на какво разстояние се намира всичко до сантиметри ”, изяснява Ръсел.

“Технологията има за цел да оказва помощ на колите да стопират автоматизирано пред ненадейно изскочили на пътя пешеходци или безвредно да заобикалят други коли, които навлизат в тяхната лента, а не да размени изцяло водачите ”, споделя той.

Остин Ръсел твърди, че може би е невероятно автомобилните произшествия да бъдат лимитирани до нула, само че в случай че се ползва вярно, технологията може да избавя животи. Подходът на Luminar се разграничава от този на Tesla, която също има за цел да разпространява самостоятелните коли.

Tesla единствена измежду фирмите, които са си сложили за цел да създадат безпилотните коли безвредни, употребява единствено камери, споделя Марио Хергер, създател и специалист по изкуствен интелект.

Компанията употребява осем камери, които картографират заобикалящата автомобила среда “на радиус до 250 метра ”, което му оказва помощ самичък да сменя лентите или да ви намира на паркинга, се споделя на уеб страницата на Tesla.

Функционалността “автопилот ” на Tesla е допринеса за 736 пътни случая в Съединени американски щати от 2019 година насам, като минимум 17 от тях са с съдбовен край, заяви Washington Post през предишния месец.

Лидарната технология би могла да промени това. Камерите може да са потребни в избрани случаи, само че лидарната технология е голяма стъпка напред ”, безапелационен е Ръсел.

“Това е същинско 3D усещане на света, за разлика от 2D усещането, при което се пробвате да отгатнете къде се намират нещата ” споделя той, допълвайки, че когато става въпрос за сигурност и самостоятелност, е значим оня финален 1% от всички неща, които биха могли да се случат.

“Да имаш точни данни за 99% от нещата не е задоволително при колите ”, сподели още Остин Ръсел.

Липсата на самостоятелни коли по пътищата е индикация за това, че никой към момента не е постигнал 100% акуратност. Технологията би трябвало да напредне в две сфери, съгласно специалиста по изкуствен интелект Марио Хергер. Автономните коли ще бъдат безвредни, когато камери, лазери и датчици могат да бъдат обединени да работят дружно.

Използването на голям брой технологии и “създаването на логаритми ”, които обработват информацията по-бързо, би могло да понижи броя на злополуките, без значение дали те са породени от човешка неточност или от автомобила.

“Може да има обстановки, в които да имате потребност от още един датчик, тъй като камерите не могат да виждат през светлина или през мъгла. Ако лидарната технология споделя, че има предмет тъкмо там, където не можете да го видите, може ли тя да бърка? Дали действа вярно? ”, споделя Хергер.

Безопасността обаче може да няма никакво значение, в случай че никой не може да си разреши да купи автомобила. Разработката и производството на лидарната технология може да коства десетки или стотици хиляди долари ”, твърди Ръсел.

Сензорите на Luminar сега костват сред 500 и 1 000 $ за брой, добавя той, като се надява с всеобщото произвеждане тези цени да бъдат понижени фрапантно до 100 $ на датчик.

“Когато си се заел да направиш нещо, нямаш различен избор, с изключение на да направиш по този начин, че то да проработи. Неуспехът не е алтернатива и знам, че в никакъв случай няма да бъде за Luminar ”, заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР