Остават по-малко от три седмици до момента, в който румънците

...
Остават по-малко от три седмици до момента, в който румънците
Коментари Харесай

Комисарят по вътрешните работи на ЕС: Шенгенското пространство ще е по-безопасно, ако България и Румъния бъдат приети

Остават по-малко от три седмици досега, в който румънците и българите ще могат да пътуват до други страни от Европейския съюз, без да минават през митнически надзор на летищата. Това ще бъде допустимо, защото на 31 март Румъния и България ще станат членове на Шенгенското въздушно и водно пространство. Ние обаче оставаме настрана от Шенгенското сухопътно пространство, тъй че имаме въпроси по отношение на присъединението. На тях ще отговори комисаря по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон.

В миналогодишното Шенгенско съглашение бе посочено, че Съветът на Европейския съюз ще постави старания Румъния и България да станат пълноправни членове през 2024 година, т.е. тази година. Все още обаче има гласове, които са изрично срещу присъединението ни към Шенгенското пространство. Визирам позицията на Австрия. Според вас допустимо ли е да се присъединим тази година? Какво следва?

Да, безусловно допустимо е. Трябва да кажа, че и Румъния, и България реализираха голям прогрес в осъществяването на всички условия и даже повече от това. Шенгенското пространство ще бъде по-безопасно, в случай че двете страни бъдат признати. Много съм щастлива, че в края на декември успяхме да вземем това историческо решение. Но също по този начин се нуждаем от решение за унищожаване на контрола по сухопътните граници. И това, уповавам се, ще се случи още тази година. Аз самата съм доста отдадена на това и ще направя всичко по силите си това да се случи още по време на моя мандат.

Какъв е графикът? Кога ще стартират договарянията? Кога ще разберем, за възможното решение?

Да, първата серия договаряния ще бъде в този момент, на 31 март. Очакваме ги с неспокойствие. Но към момента не е очакван в Съвета период за взимане на решение. Трябва да кажа, че в този момент сме в обстановка, в която сме излезли от задънената улица, която сложи Румъния и България за толкоз години отвън този развой. Така че топката към този момент се движи и аз съм доста оптимистично настроена, че ще имаме решение още тази година, и ще направя всичко по силите си, с цел да го реализираме. Но също по този начин би трябвало да кажа, че Румъния се показва доста добре. Искам да кажа, че това, което Румъния прави, е в действителност впечатляващо. И можете да видите, че пилотният план, който имахме, в този момент го трансформираме в по-трайно съдействие и това е толкоз огромно достижение. И мога ли да употребявам тази опция, с цел да похваля и управлението на министъра на вътрешните работи Каталин Предою. Смятам, че той изигра доста, доста значима роля в това и съм уверена, че ще продължи да играе значима роля, тъй че малко по малко да стигнем и до последното решение.

Добре, само че какво е посланието, което Европейски Съюз насочва към своите жители, тъй като имаме стратегически послания, които взаимно се споделят, само че в действителност вървят поотделно. Защо към момента би трябвало да преминем през митнически надзор в земното пространство?

Ами, мисля, че от Европейската комисия от самото начало сме били безапелационни, че Румъния и България принадлежат към Шенген, като извършват всички критерии. Всички в Шенгенското пространство ще бъдат в по-голяма сигурност с Румъния и България. Знаем обаче, че за това е належащо единомислещо решение на Съвета, и точно за това работим. И постигнахме доста, доста значимо единомислещо решение през декември предходната година. А в този момент концентрираме всичко, с цел да получим второто позитивно решение, което е належащо, с цел да отменим и контрола по сухопътните граници.

И по този начин, къде стартират лъжите и къде истината? Колко огромен е казусът с миграцията в Европа и какъв брой действителен е фактът, че румънските и българските управляващи извършват техническите цели за ограничение на миграционната вълна?

Румъния и България се оправят отлично, когато става въпрос за ръководство на миграцията, а целият Европейски Съюз се оправя все по-добре, когато става въпрос за ръководство на миграцията. Мога единствено да подчертая, че в действителност постигнахме политическо съглашение по новия пакт за миграцията и убежището и това ни прави доста по-силни дружно в ръководството на казуса по проведен метод, само че и в по-доброто запазване на външната ни граница. Така че това е най-важната стъпка за по-добро взаимно ръководство на процеса. И всичко ще бъде по-лесно, когато Румъния и България са напълно в Шенгенското пространство.

Добре. Що се отнася до статута, който румънците и българите придобиваме от 31 март, апелирам за някои уточнения, тъй като какво съответно значи шенгенски въздух? И по какъв начин хората ще бъдат възприемани като изцяло пълноправни жители на Шенген? Защото знам, че има някои работни места, предопределени за шенгенски жители. Ще могат ли тези хора да получат тези работни места от началото на април?

Румъния и България ще бъдат пълноправни член на Шенгенското пространство, а границите с другите държави-членки ще се смятат за вътрешни граници, а не за външни граници на Шенген. Все още ни липсва решение за унищожаване на граничния надзор по вътрешните граници сред Румъния и страните членки. Но Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на Шенген и ще ползват напълно правата от Шенген от 31 март.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР