Остават 39 дни до изборите - и малко и много

...
Остават 39 дни до изборите - и малко и много
Коментари Харесай

Експертите пред Dir.bg: Партията на Божков понася негативи, в новото НС ще са същите играчи и няколко нови

Остават 39 дни до изборите - и малко и доста време. Страната се ръководи сега от служебно държавно управление, което разгласи като своя съществена цел " провеждането на почтени избори ", само че набюдателите регистрират, че то по-скоро се занимава с " изчегъртване " на останките от предходната власт и организира на дейна предизборна акция. Според специалистите предизборната акция ще е извънредно яростна, защото залогът е прекомерно огромен. Още повече, че бяха наложени наказания от Съединени американски щати по Закона " Магнитски " на предприемачи и политици. Партията на Васил Божков ще претърпи негативи. Политическите пристрастености не стихват след извършените избори за 45-о Народно събрание, което не съумя да образува държавно управление и се отиде на предварителни избори.

Dir.bg се обърна към трима социолози и политолози с въпроси за ръководството на служебното държавно управление. Ще бъдат ли обезпечени почтени избори и какви са прогнозите за идващия парламент. Като че ли единомислещо - и социологът Васил Тончев от " Сова Харис ", и политологът Татяна Буруджиева, и социологът Мира Радева, считат, че в новия парламент евентуално ще има и нови играчи, само че държавно управление още веднъж мъчно ще се образува. Оценките за активността на служебната власт са от позитивна с нелицеприятни неща до римейк на кабинета " Орешарски ". Според тях държавното управление ще се оправи с провеждането на изборите.

- Как оценявате ръководството на служебното държавно управление?

Васил Тончев: Като цяло, оценката е позитивна. Видя се, че има доста наболели неща в страната, които би трябвало да се реорганизират и да се тръгне по нов метод. В елементи, в случай че се влезе, се вижда, че има и нелициприятни неща. Най-непохватно стоят вътрешният и културният министър. С метода си на изявление се държат сякаш са на площада или в някакви други сфери, а не като министри, които носят отговорност и всяка тяхна дума би трябвало да е прецизирана и съотнесена на съответните условия и да дават отговор на съответните критерии. Мисля, че и двамата влизат в издънки и в спорове със самата общественост, която би трябвало да ръководят, да не приказваме и с обществото като цяло. Докато примерно във финансовата сфера, в стопанската система фактически излизат неща, които са скандални и от дълго време е трябвало да се реформират или да се вземат решение по различен метод, само че трябваше да стане смяната, с цел да станат известни на необятната общност.

Татяна Буруджиева: Вижда се, че членовете на служебното държавно управление имат предпочитание да са динамични, да поддържат контакт с хората. За това малко време по няколко пъти съумяваме да забележим и чуем един министър и да чуем негови тези и позиции. Според мен малко се забавят с по-интензивното говорене по отношение на изборите. Новата обстановка за гласуването с машини изисква малко повече говорене, малко повече пояснения и малко по-сериозна осведомителна акция, с изключение на всички останали организационни порядки. Лично мое мнение е, че изхождайки от едно проучване, което правихме за служебните кабинети, то завърши преди година и нещо, коства ми се прекомерно многото назначения и уволнения, не че не са в прерогативите на едно служебно държавно управление, несъмнено, може да смени безусловно цялата администрация и изобщо да прави каквото прави обикновено държавно управление, само че поставят един етикет върху държавното управление, който е надалеч от нормалния позитив, който извлича служебният кабинет по принцип.

Мира Радева: Това държавно управление е олицетворение на Румен Радев. Това, което Румен Радев проповядваше от 2016 година насам, най-сетне има опция да го осъществя. И в този момент, по този начин или другояче, има цялата власт и той се възползва от нея. Не, че е нещо ново, само че за първи път имаме президент, който съобщи стремежи за изпълнителна власт, влезе в надълбоко персонална омраза с Бойко Борисов и в този момент има опция да си развее коня по всички линии. Дали ще има позитиви или негативи от ръководството на служебното държавно управление, ще си проличи на изборите - пилците ще ги броим на лято. Ще забележим дали тази тактика ще доразкости ГЕРБ, както явно се надяват създателите на този план, или назад - вместо да му извадят очи, ще му изпишат вежди. Не мога да кажа все още. Откровено казано, това ми се коства като римейк на Орешарски. Тогава Костинбродската спекулация нанесе директна интервенция върху изборния развой с неприемливи средства на акцията. След това бе изработен опит да се назначи Делян Пеевски за началник на ДАНС, като явен ход на възмездие и " в този момент ще ви разкажем играта ". Целта е да се понижи оптимално въздействието на ГЕРБ във властта.

- Изчегъртване или почтени избори? Кое е по-голям приоритет за кабинета?

- Васил Тончев: Нещата са свързани. Предстои ни да гледаме една доста яростна предизборна битка въз основата на това, че залогът е огромен. Трудно е да се смени едно ръководство, което три мандата е управлявало, в случай, че една и съща администрация се е наложила, а и овладяла всички лостове в страната. Но като създадем прилика и се върнем обратно, при сходни промени виждаме, че нещата са стояли по същия метод, в това число и метода по който ГЕРБ се наложи, когато взе властта през 2009 година Така че от тази позиция няма нещо значително ново. По-скоро кабинетът ще съумее да направи почтени избори, само че има някои неща, които будят разстройване, само че ще би трябвало да се оправят. България има една добра изборна администрация и ще се облегнат на нея, макар някои неща в Избирателния кодекс, които ще доведат до известни усложнения, мисля че ще се оправят. Всъщност тази оценка - по какъв начин са се справили, ще бъде доста значима, тя ще повлияе и на последващите президентски избори. Много е значимо и дали след изборите ще се излъчи болшинство, което да поеме отговорността за страната и да продължи линията, която е заложена от служебното държавно управление.

Татяна Буруджиева: Убедена съм, че част от хората в служебното държавно управление нямат доста сериозен на практика опит при избори и тъкмо къде би трябвало да се работи най-много, с цел да има почтени избори. Впечатлението, което се оставя от дейностите на служебния кабинет, е, че изборите надали не се вършат от регионалните шефове, което не е по този начин на процедура. Най-честните избори са тогава, когато хората отиват да гласоподават. Т.е. дейностите на всяко едно държавно управление, на всички политици, би трябвало да бъдат ориентирани към това да стимулират хората да гласоподават, да вземат участие и да спомагат в правенето на политиката, в това число с даването на своя глас. Такава една интензивност е безспорна преграда пред всевъзможни опити да се манипулират изборите. Пак споделям - и опитите, които се правеха с бързината при потреблението на машините, и по-сериозните стъпки, и броят машини, които би трябвало да се поръчат, не наподобяват задоволително. Ще дам единствено един образец. Доколкото си припомням, се говореше за още към 1500 машини, а в действителност, с цел да се подсигурява на гласоподавателите същият размер опция да гласоподават, в една секция, в която трима души можеха да гласоподават в този момент, тъй като имаше машина и две тъмни стаички, сега няма да могат да гласоподават трима души. И това е отговорност на служебното държавно управление, би трябвало да бъде обяснено. Трябва да е ясно по какъв начин хората ще могат да упражнят правото си на глас. Тук не става въпрос да няма опашки, тъй като когато става въпрос за изборна интензивност, постоянно има опашки. Тук става въпрос за това в действителност да се поеме отговорност за броя хора, които ще могат да гласоподават в границите на изборния ден. Не може да чакаме както при започване на демокрацията, когато гласоподавателите стояха с часове на опашка да гласоподават, и в този момент да чакаме, че това няма да е фактор за демотивация.

Мира Радева: Съвършено явно е, че тук задачата е да се разкостят ГЕРБ. Не виждам към този момент да са правили нещо против честните избори.

- Кои партии ще съумеят да влязат в Народното събрание?

Васил Тончев: Две са въпросителните за изборите - кои ще влязат, това което питате, и кои ще имат растеж, кой ще бъде спечелилият на изборите. Мисля, че всички партии, които са в този момент в Народното събрание, имат действителните шансове да останат. Като към него мисля, че може да се прибавят Обединените патриоти, които вкупом получават много повече от 4% и би трябвало да прескочат бариерата в този момент. Още повече, че тематиките, които те залагат, не престават да са настоящи, тъй че това ще им помогне. И една огромна въпросителна има към партията на Васил Божков. Ще забележим по какъв начин ще се отразят глобите, които са определили от Закона " Магнитски " на партията му. Много евентуално е тя да бъде извадена от изборния развой. Нямам догатки, че самият Божков ще се откаже от предизборна акция. Но в целия свят, който ще взаимодейства с тази партия, попада под ударите на американското правораздаване, без значение дали е банка, човек или партия. Оттук нататък следват доста съществени наказания към субекти, които взаимодействат с тях. Не виждам по какъв начин тази партия би могла да взе участие в изборите. Партията му става токсична и не би могла да има по никакъв метод интернационалните контакти. Никой от нас социолозите не смяташе, че може да покаже подобен резултат от 90 000 гласа в случай, че за нея нямаше и акция, това е нещо съществено. Ще следим с внимание какво ще се случи към нея.

След наложените наказания от американска страна ГЕРБ няма по какъв начин да не потънат. Те ще понесат негативи, а " ИТН " ще бъде любимец за продобиване на изборите. Предизборната борба ще покаже до края къде ще натежат везните в едната или другата посока. Шансове имат и двете страни. Очаквам известно оттегляне на електорат от ГЕРБ, в това число корпоративен и платен избор, само че и хора, които се ориентират към вероятно последващо ръководство. От друга страна мисля, че капацитетът на Слави Трифонов е да има известно нарастване, само че не и да провокира някаква огромна вълна към себе си. В някаква по-добра кондиция Българска социалистическа партия също би имала късмет, защото става дума да се преодолее граница от 650 - 700 000 гласоподаватели. Нещо, което е във опциите на партията. Но в това организационно състояние, което са в този момент, мисля, че няма да могат да го създадат, тъй като се вижда, че битките вътре в структурите на партията и електоралната й мрежа, която би трябвало да провежда изборите, въобще не е в положително положение и е с доста съществени вътрешни проблеми.

Татяна Буруджиева: Според мен най-хубавата социология са изборите. Те са доста скоро, с цел да може да се получи фрапантно разминаване, несъмнено, в случай че има нещо извънредно, което да промени напълно подтекста им, може да се получи такава смяна. Тук бързам да кажа, тъй като някои хора и съветващи партии политически институции сякаш имат концепцията, че колкото повече успее да се каже против съперника, толкоз е допустимо да се промени подтекстът и оттова да се промени резултатът от изборите. Не, не приказвам за подобен вид промени. Говоря за фрапантни неща, които могат да се случат, примерно информацията за дейностите на американското държавно управление против български компании и политици (бел. авт. - наложените наказания на шестима българи по Закона " Магнитски " ).Ситуацията сега не е от най-спокойните, в това число покрай наши граници, тъй че приказвам за нещо фрапантно, което по този начин да промени подтекста, тъй че всевъзможни политически схеми и инженерства да не могат да го плануват.

Що се отнася до това кой ще влезе и кой ще остане, съгласно мен всички тези, които са вътре, ще останат. Много евентуално е да влязат още няколко нови играчи - тези, които бяха на границата, патриотите, които се сплотиха. Възможно е и " Възраждане ", която прави доста сериозна акция, това може да даде резултат.

- И партията на Божков беше на ръба. Ще се отрази ли това, което се случва, на изборите?

Татяна Буруджиева: Аз виждам съществено разминаване. Това, което чета от американските управляващи, е много друго от сигнала, за който приказва господин Божков. Така че до тук не виждам положително деяние. Това деяние на американското държавно управление не виждам по какъв начин положително ще помогне на господин Божков.

Дори социологията няма да ни помогне този път, тъй като съгласно мен множеството хора ще вземат решение в последния миг. Това, което се случи сред тези два избора, в това число невъзможността да се сформира държавно управление, методът, по който функционираше предходният парламент, съгласно мен сложиха пред хората доста въпроси и породиха повече съмнения, в сравнение с да стабилизират вота. Заради това в последния миг ще се взима решение от една огромна група гласоподаватели. И доста ще зависи от последните седмици.

Що се отнася за обстановката все още, местата са същите. Засега ГЕРБ е с задоволителна преднина, без значение от първите данни, които бяха дадени през май, тъй като тогава беше доста преносим терена, функционираше и Народното събрание и всеки ден се случваше нещо.

С фокуса върху идните избори, само че и с доста кавги и спорове, ще е мъчно да се предвижда, в това число и на база социологически данни. Засега това, което може да се каже плюс % - два нагоре, надолу, резервират се същите играчи и се резервира подредбата, която познаваме от 4 април.

Мира Радева: Трудно е да върша прогнози, тъй като не съм на терен. Според сътрудниците ГЕРБ и " ИТН " са с изравнени шансове. Но съгласно мен разликите са толкоз дребни на това, което афишират, че всичко е допустимо. Възможно е " ИТН " да бъдат първа политическа мощ. Интересно е какво ще се случи с Българска социалистическа партия, откакто по този начин триумфално афишират необятна коалиция. Интересно е какво ще се случи с Мая Манолова, с Патриотите. За момента виждам повече въпроси. Мисля, че картината е надълбоко неразбираема и разбъркана. Мисля, че хората са комплицирани и ще вземат решение в последния миг. Мисля, че една не дребна част от хората са отвратени. Един от най-важните въпроси в действителност е дали тази акция ще породи по-висока интензивност, т.е. повече ще гласоподават, в сравнение с предишния път, изключително в чужбина, както се надяват, или назад - това ще отврати гласоподавателите и ще ги разочарова. После би трябвало да знаем, че не е наложително да са от една и съща група. Едни може би ще бъдат разочаровани, а други мобилизирани. Така че мъчно е за момента да се каже. А и ми се коства, че на фона на тези огромни турбуленции още е и рано. Нека изчакаме проучванията при започване на юли. Но евентуално и идващият парламент мъчно ще образува кабинет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР