Остаряването е болест. То е лечимо - това е концепцията

...
Остаряването е болест. То е лечимо - това е концепцията
Коментари Харесай

Защо жените преминават през менопауза? Никол Шанахан дарява $100 млн., за да открие ключа към дълголетието

" Остаряването е болест. То е лечимо " - това е концепцията на огромна група от бизнесмени и учени, които в последните 10 години посвещават доста средства, време и интелектуални старания, с цел да разгадаят формулата на дълголетието.

Между 2013 и 2022 година финансирането на фирмите, които работят в тази област, е повишено от 600 млн. $ на 4,6 милиарда $, по данни на PitchBook.

Има обаче една специфичност - съвсем всички от тези частни дарения идват от мъже, които търсят способи за удължение на личния си живот.

И тук на сцената се появява Никол Шанахан - основен изпълнителен шеф на софтуерна компания за интелектуална благосъстоятелност в Силициевата котловина.

До 2022 година Шанахан беше брачна половинка на съоснователя на Гугъл Сергей Брин, а опитите им да имат деца стават една от аргументите за нейния сериозен интерес към женското здраве и плодовитост.

Проблемът, който тя открива, е, че съвсем никой не изследва по какъв начин да забави стареенето на яйчниците и да помогне на дамите да имат деца по-дълго време. За напъните ѝ споделя Financial Times.

Шанахан влага 100 млн. $, с цел да може да се разбере тайната на репродуктивното дългоденствие. В последните 7 години тя се трансформира в най-влиятелния самостоятелен донор за провеждането на проучвания в тази област.

Ако успее, това ново знание може да има дълбоки последствия за живота на дамите, сравними с появяването на противозачатъчните хапчета.

Още преди да навърши 30 година, Никол Шанахан е преследвана от страха, че животът ѝ се дефинира от орган, който е стар още преди да се роди - яйчниците.

В началото на развиването на женския плод, в него има към шест милиона яйцеклетки. Само няколко милиона от тях стигат до раждането. До настъпването на пубертета дамата има 300 000 до 400 000, като по-късно стартира да губи по 1000 незрели яйцеклетки на месец.

Когато навършат 40 години, на дамите може да са им останали по-малко от 10 %.

Когато Шанахан изследва патентния указател за достижения в региона на репродуктивното дългоденствие на дамите, тя не открива " съвсем нищо ".

Единствените проучвания са отдадени на вековното гонене на идеала за младия външен тип на дамите: " Ставаше дума най-вече за лъскава коса и мека кожа. Изследванията бяха доста повърхностни и не се отнасяха до главните функционалности на биологичната жена ", споделя тя пред FT.

В продължение на десетилетия науката е пренебрегвала женското здраве като цяло. Често тя е разглеждала разликите в женските тела като фактори, които би трябвало да бъдат изолирани, вместо да бъдат изследвани, с цел да се усъвършенства животът на повече от половината от популацията.

В Съединени американски щати до 1993 година няма наложително условие за включване на дами при клинични тествания. В Обединеното кралство през днешния ден единствено към 2% от средствата за медицински проучвания са по направлението бременност, раждане и плодовитост.

Тази липса на средства за фундаментални проучвания значи, че от научна позиция яйчниците - женските полови жлези, които създават яйцеклетките, гарантиращи продължаването на човешкия тип - са всъщност мистерия.

Основните въпроси остават без отговор: за какво яйчниците са едни от първите органи, които стартират да стареят?

Защо количеството и качеството на яйцеклетките спада толкоз внезапно?

Защо дамите минават през менопауза, до момента в който множеството животни не го вършат?

Защо възрастта за настъпване на менопаузата при обособените дами варира в необятни граници? Какво е въздействието на психичните и когнитивни резултати от този развой? Как се отразява той върху качеството на живота на еда жена?

Яйчниците биха могли да предложат ключ към удължение на продължителността на живота на всички хора.

През предходните две десетилетия откривателите откриват доста потребна информация за гените и метаболитните пътища, които диктуват темпото на стареене. Те демонстрират, че удължаването на живота е допустимо - най-малко при червеите и мишките.

Това сътвори цяло придвижване измежду софтуерните бизнесмени, които вземат решение да опитват върху себе си с така наречен биохакерство.

" Модата " в търсенето на ключа към дълголетието също се сменя. Когато опити демонстрираха, че преливането на кръв от по-млади на по-възрастни мишки може да подмлади мозъка им, някои биохакери започнаха да търсят " млада " плазма.Тази процедура беше иронизирана даже в сериала на HBO " Силициевата котловина " в облика на софтуерния милиардер Гавин Белсън.

Други техмилионери одобряваха медикаменти като метформин - медикамент за диабет, за който откривателите допускат, че може да забави стареенето, само че към момента не са го потвърдили дефинитивно.

Трети се подлагат на рискови режими. Рей Курцвайл, известният откривател и част от екипа на Гугъл, приемаше всекидневно по 100 хапчета като част от проекта да бъде замразен след гибелта си и възкресен от бъдеща технология.

Предприемачът харчи милиони в опити да обърне стареенето на тялото си. Дори и той обаче се отхвърли да влива кръв от 17-годишния си наследник, така го към този момент счита това за неефективно.

" Основното привличане на мъжете към дълголетието идва от страха им от гибелта ", споделя Шанахан. " Опитът ми с тези хора демонстрира, че те са мощно стимулирани от себе си ”.

Шанахан се среща със Сергей Брин през 2014 година на фестивал по йога в Калифорния. Четири години по-късно подписват брак.

По това време в Силициевата котловина към този момент има фикс идея по заледяване на яйцеклетки на по-млади и здрави дами, които желаят да отсрочат бременността си, до момента в който се посвещават на кариерата си. Този вид скъпи процедури даже се прибавят към пакетите с спомагателни придобивки за чиновници на огромни софтуерни компании като Apple и Фейсбук.

Никол Шанахан също е вярвала, че криоконсервирането е методът за удължение на женското репродуктивно дългоденствие. Но бързо осъзнава, че процесът не е толкоз елементарен.

Шанахан пробва да забременее с инвитро процедури.

Случва ѝ се неведнъж да посещава клиники, с цел да откри, че не може да извърши процедурата този месец заради кисти на яйчниците си. Не получава и съвсем никаква информация или съвет, с изключение на да опита още веднъж през идващия месец.

Това, естествено, се отразява на целия ѝ живот - и професионален, и персонален. Докато пробва да зачене, тя е основен изпълнителен шеф на започващ бизнес, стартира филантропската си кариера, дава отговор за семейството, до момента в който Сергей Брин към момента е непрекъснато зает в Гугъл, като отглежда и неговите деца.

На петия отвод за инвитро Никол към този момент е прочувствено изтощена и ядосана на системата. Процедурите се маркетират като " избавителна берекет " за дамите на нейната възраст, само че без да има гаранция за триумф.

Всеки цикъл дава резултат единствено в към една трета от случаите при дами под 35 години, като процентът на успеваемост понижава с напредването на възрастта.

Шанахан стартира да гледа на инвитрото като на " комерсиално начинание ", а не като на просвета.

" Стана пределно ясно, че просто нямаме задоволително научна информация за нещата, които се споделят и продават на дамите ", споделя тя.

Признава, че мнението ѝ е непопулярно, само че прибавя: " Това е една от най-големите неистини, които се популяризират през днешния ден за здравето на дамите. "

През 2018 година Шанахан забременява " вълшебен ", без интервенция, и ражда щерка.

Според нея това е благополучен процес на събитията, който демонстрира какъв брой малко са знаели експертите по неплодородие за нейното тяло.

" Сега разбирам, че това въобще не е било магия. Всъщност съм била доста здрава. И се оказва, че доста дами имат тези моменти на изненадващо забременяване, когато минимум го чакат ", споделя тя.

Шанахан не просто финансира една област в науката, а взе участие в основаването ѝ, като сплотява експертни знания от всички науки.

Липсата на по-ранно финансиране е директно обвързвана и с неналичието на знания за това по какъв начин остаряват репродуктивните системи на дамите.

Опитите ѝ да открие решението на тези проблеми през 2017 година я срещат с Дженифър Гарисън - невролог, чиято кариера стартира в НАСА.

Гарисън се интересува от това по какъв начин центърът за надзор на мозъка - хипоталамусът - изпраща сигнали за стареене по цялото тяло, в това число до яйчниците. Тя не е изключително въодушевена от концепцията за възрастни дами, които раждат деца до 70 години, само че това не е задачата на работата ѝ.

Задачата ѝ е открие по какъв начин да се забави процесът и да се подобрят признаците на менопаузата.

" Фактът, че прекосяваме през менопаузата тъкмо в средата на живота си, в действителност оказва мощно въздействие върху всичко, което вършим като възрастни ", споделя тя.

Освен това тя въздейства на здравето в съвсем всяко отношение - от когнитивните функционалности до здравината на костите.

" Преминаването през менопаузата е най-лошото нещо, което може да се случи на една жена от позиция на нейното здраве ", споделя доктор Гарисън. " Това не е последователно утежняване. То е като рухване от канара. ”

По това време Никол Шанахан към този момент е подготвена да стартира със съществено финансиране на проучвания на репродуктивното дългоденствие. През 2019 година тя пътува до Вашингтон, с цел да разгласи подаяние от 10 млн. $ за Националната академия по медицина. Преди да излезе на сцената разменя мисли с мъжете на масата - шефове на здравни организации от целия свят - и остава с усещане, че те демонстрират схващане към апела ѝ за повече внимание към женското здраве.

Но откакто завършва с представянето си, първият заложен въпрос е: " Ами, какво ще кажете за спермата? ".

Шанахан остава толкоз възмутена от изместването на фокуса, че за изненада на присъстващите подвига неведнъж залога и афишира подаяние от 100 млн. $.

Парите би трябвало да оказват помощ на учените да запълнят пропуските в разбирането за женското здраве.

Едно от местата, откъдето може да се стартира, е да се изследва за какво дамите са толкоз разнообразни от доста женски животни.

Животинското царство може да се окаже ключът към проблемите, които хората пробват да решат.

С част от дарението ѝ се финансират откриватели, които учат мравки. Интересното при тях е, че някои типове имат циклични плодовити и безплодни интервали, други имат плодовити царици, които могат да живеят до 30 години.

Втори кръг учени, подкрепени от Шанахан, изследват голите къртичести плъхове, които имат извънредно огромни яйчникови запаси, с помощта на които запазят плодовитостта си през целия живот.

Един от грантовете е поверен на еволюционния генетик Дина Емера, която изследва по какъв начин гренландските китове последователно са нараснали интервала на размножаването си до 100-годишна възраст.

Работата ѝ е в доста ранен стадий. Но в случай че тя открие основен ген, ще може да се опита да го манипулира при мишки и да сътвори модел за по-нататъшни опити.

Част от дарението на Шанахан е за Националния университет на Сингапур за основаване на нов проучвателен център към Жонгвей Хуанг, акушер-гинеколог и професор в университета.

Хуанг си сътрудничи с центрове за репродуктивна медицина, с цел да открие по какъв начин лекарите могат по-добре да предвиждат самостоятелната репродуктивна дълготрайност на живота на дамите. Подобно на някои други откриватели, Хуанг е заинтересован от капацитета на съществуващите комерсиални медикаменти за удължение на общата дълготрайност на живота.

Пример за това е рапамицинът, в началото създаден като имуносупресор за пациенти с трансплантирани органи. Сега той се тества като евентуално лекарство против стареене.

Учени от Колумбийския университет, чиято първична работа е финансирана от консорциума на Шанахан, организират по-голямо изследване, с цел да открият дали рапамицинът може да забави началото на менопаузата.

Друго проучване ревизира по какъв начин тъканта на яйчниците се втвърдява с възрастта по сходство на резултата при фиброзата на черния дроб.

Удължаването на възрастта, на която дамите могат да имат деца, би повдигнало огромни въпроси.

Ще се постави ли завършек на " наказването ", което доста млади дами търпят поради майчинството си, изразяващо се в по-ниски заплати и възпрепятствано кариерно развиване?

Какво ще бъде въздействието на по-възрастните майки (и бащи) върху децата - и по какъв начин ще им се отрази възможната гибел на родителите, в случай че тя настъпи в по-ранен стадий от развиването на децата?

Седем години откакто Шанахан стартира да подарява пари за просвета, от ден на ден фондове влагат в компании, които се занимават с дългоденствие. Тя обаче към момента се сблъсква с " оглушително безмълвие ", когато пита дали те биха се заинтересували от финансиране на репродуктивни проучвания на дълголетието.

За разлика от доста свои сътрудници мъже, Шанахан не се впуска в основаването на бизнес, който да се занимава с този проблем, защото не има вяра на комерсиалните ползи, които си играят с плодовитостта на дамите.

В персонален проект има " един проблем по-малко ". През 2022 година се разделя със Сергей Брин след странни клюки за нейна извънбрачна връзка с Илон Мъск: " Разведох се, тъй че в този момент имам по-малко спорове ", споделя тя.

За да основат медикаменти, които в действителност биха могли да трансформират живота на дамите (и мъжете), учените ще се нуждаят от повече от 100-те милиона $ на Шанахан. Тя счита, че " хубава и висока цел " би било да се съберат 500 млн. $, което би имало " голямо влияние върху региона ".

Шанахан не се е отказала да вербува мъжете за идеята.

Призовава ги да схванат, че казусът с репродуктивното дългоденствие визира живота на милиарди дами и че оправянето с него вероятно ще помогне за амбициозните им проекти за удължение на личния им живот.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР