Останки от KPFM-1S-SK, касети, произведени птез 1988 г., които сътрудници

...
Останки от KPFM-1S-SK, касети, произведени птез 1988 г., които сътрудници
Коментари Харесай

Забранените противопехотни мини застрашават цивилното население в Украйна

Останки от KPFM-1S-SK, касети, създадени птез 1988 година, които сътрудници на Human Rights Watch откриха в Изюм през октомври 2022 година Тези касети се употребяват за зареждане на миниращите ракети Ураган. Касетата се отваря в полет, посредством потребление на детонация с дребен заряд, при която се отделя от двигателния бранш на ракетата и разпръсква 312 дребни противопехотни мини в ареала.
 
Украйна би трябвало да проверява използването им от страна на украинските сили. Употребата от руснаците продължава

Human Rights Watch приветства уговорката на Украйна деликатно да изследва отчета за противопехотните мини, който бе стихотворец в изказване на Външното министерство на 31 януари. Надяваме се, че държавното управление ще извърши бързо, изцяло и независимо следствие на нашите открития. Отворени сме за предстоящ разговор с украинските управляващи по този проблем.
Киев, 31 януари, 2023. Украйна би трябвало да проверява използването от своите сили на хиляди противопехотни мини в и към източния град Изюм, до момента в който регионът беше окупиран от съветските сили, оповестиха през днешния ден от Human Rights Watch.
Организацията е документирала голям брой случаи, в които ракети, носещи противопехотни мини PFM, наричани още „ пеперуди “ или „ венчелистчета “, са били изстреляни към окупирани от руснаците региони наоколо до съветски военни уреди. Украйна е страна по Споразумението за възбрана на мините от 1997 година, което не позволява използването на противопехотни мини.
Руските сили са употребявали противопехотни мини в голям брой територии из цяла Украйна, в това число и задействани от жертвата клопки за взривяване от началото на военната си инвазия в Украйна на 24 февриари 2022 година. Досега са оповестени три отчета за използването на мини от съветските сили в Украйна през миналата година.
„ Украинските сили евентуално са разпръснали мини в просторен регион към Изюм, които предизвикват цивилни жертви и съставляват риск и в бъдеще “, сподели Стив Гуус, шеф на отдела по оръжията на Human Rights. „ Руските сили неведнъж са употребявали противопехотни мини и са правили зверства из цялата страна, само че това не оправдава потреблението от страна на Украйна на тези неразрешени оръжия. “


Изглед на горната част на взривена противопехотна мина, наречена още „ пеперуда “ или „ венчелистче “, открита в региона на Изюм през септември 2022 година Мините са в разнообразни цветове, в това число зелено и кафяво. Мината е цялостна с 37 гр. течен експлозив и експлодира, когато задоволително огромна обща тежест се упражни върху тялото ѝ. Мината е оборудвана с взривател за самовзривяване, предопределен да се самодетонира след 40 часа, само че механизмът постоянно не сработва, създавайки заплаха за идващите години напред.
Повечето типове противопехотни мини се залагат на ръка, само че PFM мините, употребявани към Изюм, оперират единствено когато са разпръснати със самолети, ракети и артилерия или в случай че са изстреляни от профилирани носители или изстрелващи установки. Употребата на противопехотни мини нарушава интернационалното филантропично право, тъй като тези устройства не вършат разлика сред цивилни и военни. Непочистените противопехотни мини водят до овакантяване на цели региони, попречват доставката на филантропична помощ и пречат на селскостопанските действия.
Руските сили завзеха Изюм и близките региони на 1 април 2022 година и упражняваха цялостен надзор до септември, когато украинските сили започнаха контраатака. По време на окупацията съветските сили случайно задържат, разпитват и изтезават поданици, има и случаи на принудително изчезнали или убити цивилни жители.
Human Rights Watch организира изследване в региона на Изюм от 19 септември до 9 октомври, като интервюира над 100 души, в това число очевидци на използването на земни мини, първи отзовали се, лекари и украински сапьори по обезвреждането. Всички интервюирани споделиха, че са виждали мини по земята, познават някой, който е бил ранен от мини, или са били предупреждавани за съществуването на мини по време на съветската окупация на Изюм.
Human Rights Watch документира използването на PFM мини в девет разнообразни региона в и към Изюм и откри 11 цивилни жертви на тези мини.
Здравни служащи споделиха, че са третирали над 50 потърпевши цивилни, в това число минимум 5 деца, които са били ранени от противопехотни мини по време на или след съветската окупация. Половината от жертвите са стигнали до травматична ампутация на крайници или ходила, какъвто постоянно е изходът от взривяване на противопехотна мина. Екипите не са били в положение да открият дали има потърпевши и убити измежду съветския боен личен състав по време на ракетните офанзиви, разпръснали мините.
„ Навсякъде са “, сподели украински сапьор в региона на Изюм. Според всички експерти, занимаващи се с разминирането, процесът по изчистване на региона от мини и други неексплоадирали остатъци може да отнеме десетилетия.
Human Rights Watch откри материални доказателства в седем от деветте региона в и към Изюм за използването на противопехотни мини. Те включват невзривени мини, остатъци от мини и железни касети, които носят мините в ракетите. На доста места откривателите видяха следи от гърмежи, съвпадащи с количеството експлозив, налично в мините. В другите два региона очевидци споделиха, че са виждали мини, отговарящи на описанието на противопехотните PFM мини.
В шест от девет региона има очевидци, които са видели офанзиви, съвпадащи с такива от ракети-минохвъргачи. На три места в региона на Изюм Human Rights Watch видя мотори от серията артилерийски ракети Ураган, които могат да се употребяват за разпространяване на мини, които бяха забити в земята или бяха блъснали здания по метод, който указва изстрелването им от територията, която беше под контрола на украинските сили и се намира в 35-километровия оптимален обхват на тези ракети сега на офанзивата.
Всички девет региона са наоколо до мястото, където съветските сили са били позиционирани по това време, което сочи, че те са били целта. В началото на септември те са почнали да се изтеглят от тези позиции, само че двете офанзиви, които Human Rights Watch документира, на 9 и 10 септември, са се случили по времето, когато съветските елементи са се намирали към момента в региона.
Над 100 поданици на Изюм и покрайнините споделиха, че съветските сили или окупационните управляващи са отпечатали и популяризирали листовки, с които предизвестяват за заплахата от противопехотни мини. Те също по този начин са почиствали мини от публични места и от частна благосъстоятелност на жители, както и са отвели някои жертви на мини в Русия за здравно лекуване – дейности, които не допускат да са виновни за слагането на мините. Human Rights Watch интервюираха две жертви на мини, които потвърдиха, че съветски сили са ги транспортирали с боен хеликоптер, с цел да им бъде оказана здравна помощ.
Human Rights Watch документира потреблението на други типове противопехотни мини от страна на Русия в Украйна, само че не удостовери обвиняванията, че съветски сили са употребявали PFМ мини във военния спор.
Договорът за възбрана на мините от 1997 година включва възбрана и на противопехотните мини и планува унищожаването на наличностите, прочистването на минирани региони и подкрепяне на жертвите. Украйна подписа контракта на 24 февруари 1999 г година и го ратифицира на 27 декември 2005 година. Русия не се причисли към контракта, само че все пак е в нарушаване на интернационалното право, употребявайки противопехотни мини, заради техните безразборни свойства. Договорът за възбрана на мините влезе в действие на 1 март 1999 година и неговите 164 страни включват всички страни от НАТО, като се изключи Съединени американски щати, както и всички страни членки на Европейския съюз.
Украйна наследи доста количество противопехотни мини след разпадането на Съветския съюз. Тя унищожи повече от 3.4 милиона противопехотни мини сред 1999-2020 година, в това число и PFM мини. През 2021 година Украйна рапортува на Генералния секретар на Организация на обединените нации, че има още 3.3 милиона PFM мини на склад, които би трябвало да бъдат унищожени. Според украински публични лица единственият тип мини, които остават в запасите на Украйна, са точно от този тип и се съдържат в 220-милиметрови ракети 9М27К3. Human Rights Watch към този момент е докуметирала потреблението на противопехотни мини в Украйна през 2014 година и 2015 година от подкрепяни от Русия въоръжени групи.
Съгласно член 20 от Договора за възбрана на противопехотните мини страна, участваща като страна във въоръжен спор, няма право да се отдръпна от контракта преди края на въоръжения спор. Договорът също по този начин не предстои на проверки.
На 3 ноември Human Rights Watch изпрати серия от въпроси по отношение на потреблението на противопехотни мини от вида PFM в и към Изюм до украинските министерства на защитата и на външните работи и до канцеларията на президента и изиска среща. Human Rights Watch също по този начин се свърза с няколко лица от държавното управление, с цел да улесни срещата.
На 23 ноември 2022 година Министерство на защитата показа писмен отговор, в който се споделя, че армията съблюдава интернационалните си отговорности, в това число възбраната за потребление на противопехотни мини, само че без да отговори на нито един от въпросите по отношение на PFM мините в и към Изюм, отбелязвайки, че „ информацията за типовете оръжия, употребявани от Украйна... не би трябвало да се разяснява преди края на войната. “
На 20-та среща на държавите-страни по Договора за възбрана на мините на 24 ноември 2022 година Украйна съобщи, че е „ виновна страна “ по контракта и „ в никакъв случай не е обмисляла “ да употребява запасите си от противопехотни мини за отбранителни цели.
Украйна би трябвало да се ангажира още веднъж със строгите забрани на Договора, да стартира следствие на неотдавнашното явно потребление на противопехотни мини PFM, да потърси отговорност от съответните лица и да предприеме стъпки за обезопасяване и заличаване на запасите си от противопехотни мини, съобщи Human Rights Watch. Украйна следва също по този начин да подсигурява, че се пробва да разпознава и подкрепя жертвите, в това число посредством даване на подобаващи и навременни обезщетения, здравна грижа и друга помощ, като да вземем за пример обезпечаване на протези, когато е подходящо, и подобаваща рехабилитационна поддръжка, в това число психо-социална поддръжка.
Русия следва да спре потреблението на противопехотни мини, заради техния разхвърлян темперамент, да разлседва потреблението им от своите сили и да се причисли към Договора за възбрана на мините, съобщи още Human Rights Watch.
Human Rights Watch е съосновател и ръководител на Международната акция за възбрана на противопехотните мини, която е съносител на Нобелова премия за мир за 1997 година.
„ Всяко потребление на противопехотни мини е нелегално и Украйна би трябвало деликатно да проверява случилото се и да подсигурява, че силите ѝ няма да ги употребяват “, сподели Гуус. „ Властите би трябвало също по този начин да подсигуряват, че ще бъде предоставена помощ на всеки граждански или на фамилията му, за който се откри, че е потърпевш или погубен от тези безразборни оръжия “.
 

За повече информация за случаите, свързани с противопехотни мини, документирани от Human Rights Watch и реакцията на украинското държавно управление, апелирам вижте по-долу
Мините PFM, наричани още „ венчелистчета “ или „ пеперуди “, са дребни пластмасови взривни мини, които се изстрелват в даден регион, приземяват се и се взривяват при напън върху тялото на мината, да вземем за пример когато някой стъпи върху нея. Мината PFM може да се взриви и при преместване и пренасяне. Някои от тези мини могат да се саморазрушават случайно до 40 часа след потреблението им. Противопехотните мини се взривяват от наличието, близостта или контакта с човек и могат да убиват и нараняват хора дълго след края на военните спорове.
Всички интервюирани очевидци разказват един и същи тип мина. Някои от тях описаха цветовете на мината, физическите ѝ характерности и метода ѝ на деяние. Много от интервюираните споделиха, че са виждали мини на земята и демонстрираха на проверяващите физическите им остатъци. Други идентифицираха по изображение противопехотните мини PFM, откакто бяха описали преди този момент видяното от тях.

Изглед от горната страна на взривена противопехотна мина PFM, наричана още „ пеперуда “ или „ венчелистче “, открита от Human Rights Watch в региона на Изюм през септември 2022 година Мината се среща в разнообразни цветове, в това число зелен и кафяв. Тя е цялостна с 37 гр течно взривно вещество и е проектирана да се взриви, когато върху нея се упражни задоволително кумулативен напън. Мините PFM са оборудвани с взривател за самоизтребление, който е планиран да се задейства след 40 часа, само че механизмът постоянно отхвърля, което прави мината рискова за години напред
Райони и време на потребление на PFM мини в региона на Изюм
 

Ракетите от серията Ураган са с обхват на деяние от 10 до 35 км. През целия интервал на съветската окупация на Изюм и покрайнините му украинските сили са направлявали териториите на сверозапад, запад, югозапад и юг, задоволително близо, с цел да могат да насочват към Изюм артилерийски ракети от серията Ураган, носещи суббоеприпаси и мини PFM.
Руските сили също направляваха територия към Изюм за времето на окупацията, от която биха могли да обстрелват с ракетна артилерия от разстояние най-малко 10 км регионите, в които са ситуирани личните им сили и украинското цивилно население. Предвид на това сюжет, в който Русия неведнъж в продължение на пет месеца е употребила противопехотни мини против личните си елементи и на територията, която се е надявала да продължи да управлява, е доста малко евентуален.
Жители на Изюм обявиха, че са почнали да виждат украински сили в централната част на града или късно на 10 септември или на 11 септември. След тази дата не е докуметирано потребление на мини.
Ракетна доставка на противопехотни мини PFM
Противопехотните мини могат да бъдат заложени по друг метод: посредством ръчно пренасяни наземни пускови установки, пускови установки, инсталирани върху транспортни средства, самолети и хеликоптери със стационарни крила и наземни 122-мм ракети Град и 220-мм ракети Ураган. Human Rights Watch не откри никакви остатъци за слагането на тези мини разнообразни от ракети, като да вземем за пример способи на снабдяване с камиони или по въздух, или потребление на ръчно пренасяни наземни установки.
220-милиметровата ракета за слагане на мини 9M27K3 Uragan се отваря по време на полет благодарение на дребен взривен заряд, който я отделя от секцията на ракетния мотор на оръжието, и разпръсква 312 мини PFM в даден регион. Изследователите на Human Rights Watch откриват няколко неповторими типа касети, в това число KPFM-1S-SK, употребявани за снабдяване на PFM мини с 220-милиметрови ракети " Ураган ".
Хюман Райтс Уоч беседва със очевидци, чиито описания на потреблението на PFM мини в шест региона съответстват с тези за доставка с ракети. Всеки очевидец разказва, че е чул ракета или детонация, последвани от звука на мините, които се удрят или " удрят " в земята или покривите на постройките, или ги е следил за първи път в минутите след гърмежите на ракетите във въздуха, които доста поданици одобряват за офанзива с касетъчни муниции, при която се разпръскват десетки дребни суббоеприпаси, предопределени да се взривят при удар. Жителите на Изиум описват пред Human Rights Watch, че по време на съветската окупация ракетните офанзиви са се случвали постоянно. Human Rights Watch проверява изказванията за потребление на ракетни касетъчни муниции в Изиум и близките територии по време на съветската окупация на тези региони.

Останки от касети KPFM-1S-SK, създадени през 1988 година, които откривателите на Human Rights Watch откриват в Изюм през септември 2022 година Тези касети се употребяват за доставка на мини PFM от 220-милиметровата ракета 9M27K3 Uragan за слагане на мини. Касетата се отваря по време на полет благодарение на дребен взривен заряд, с цел да се отдели от секцията на ракетния мотор на оръжието, и разпръсква 312 PFM мини в даден регион. 
Райони и интервали, в които са следени ракетни набези

В различен обособен регион, където са употребявани мини PFM, Human Rights Watch не е разговаряла със очевидци, които са следили момента на доставката, само че материалните доказателства демонстрират, че мините в този регион също са били доставени с ракета.
Разследващите откриха елементи от ракетни мотори от серията " Ураган ", които могат да носят подривни муниции, както и мини PFM в касети, които бяха забити в земята или бяха поразили здания, по метод, който демонстрира, че идват от южната и западната част на региона на Изюм, където украинските сили направляваха територията. Многократното обстрелване на Изюм от ракетната артилерия от края на февруари до началото на септември и продължаващите интервенции по разминиране, осъществявани както от съветските, по този начин и от украинските сили, не разрешиха на Human Rights Watch да дефинира съответните ракетни мотори или секции, свързани с всяка офанзива.
Цивилни жертви
Human Rights Watch ревизира 11 случая на цивилни жертви от мини PFM в и към Изюм. Четирима от тях бяха изгубили крайник или подбедрица, откакто са стъпили върху мина. Един от тях, 77-годишен мъж, е умрял няколко дни откакто е бил ранен от мина, макар че е допустимо и други фактори, отвън тези нарязвания, да са изиграли роля за това развиване.
Един от здравните служащи в централната болница на Изюм споделя, че сред април и септември 22 година медицинският личен състав е ампутирал  между 20 и 30 долни крайника вследствие на пострадвания от мини. На 24 октомври по информация на здравните управляващи броят на ампутациите вследствие пострадвания от мини беше достигнал 50, в това число 5 деца.
„ Знам, че това са контузии от „ пепрудени “ мини, тъй като имат характерни характерности – няма следи от фрагменти в раните, което е особено за други типове мини “, споделя един от здравните служащи. Има единствено взривно вещество, което откъсва долната третина на крайници. Ако сте по-далеч, няма да ви навреди, само че в случай че стъпите върху нея, ще ви нарани. “

Human Rights Watch беседва с двама души, които, откакто са били ранени от тези мини, са били трансферирани с съветски военни хеликоптери от централната болница в Изюм в лечебни заведения в Русия, където са получили здравна помощ. И двамата са напуснали Русия след лекуването си.
Свидетели от разнообразни елементи на град Изюм настояват, че доста мини са се взривили сами, от време на време през нощта или рано сутринта. Засиленото придвижване в минираните региони, изключително след края на боевете, може да докара до увеличение на пострадванията измежду цивилните лица.
Human Rights Watch не документира потреблението на мини PFM след 10 септември, когато съветските сили се изтеглят от региона, само че цивилни не престават да стават жертва на противопехотни мини. Един здравен служащ, работещ в централната болница, съобщи, че са видели максимален брой жертви на мини през последните две седмици на септември.
Мините и другите муниции, оборудвани със саморазрушаващи се взриватели, са проектирани да се взривяват след авансово избран интервал от време. Въпреки това те постоянно не съумяват да се взривят, оставяйки невзривени муниции на място и застрашавайки цивилното население за неопределен срок.
Един тип противопехотна мина PFM, PFM-1S, е оборудвана с взривател за саморазрушаване, който кара мината да се взриви в границите на 40 часа, само че мините, които не се саморазрушават, могат да останат функционални доста по-дълго. Human Rights Watch откри останки от мини PFM-1S и техните касети за разпространяване в шест от деветте региона. Свидетели от разнообразни елементи на град Изиум настояват, че доста мини са се взривили сами, от време на време през нощта или рано сутринта. Засиленото придвижване в нечистите региони, изключително след края на боевете, може да докара до увеличение на пострадванията, изключително на цивилните лица.
Инциденти
В непосредственост до детска градина 12, централен регион
Дванадесет поданици от централния регион на Изюм наоколо до детска градина 12 обявиха, че са намирали мини PFM неведнъж през лятото и есента. Руските сили са били ситуирани в най-малко една къща в квартала.
Четирима споделят, че за първи път са видели мините през юли. Използвайки описания и образни информации, предоставени от Human Rights Watch, жителите разпознали мините PFM. Петима от интервюираните споделили, че мините са зелени, а един - че са кафяви.
Жителите описват, че след минните обстрели съветски бойци и сили от ЛНР са минавали по улиците и са стреляли в мините, както и по мини в частна благосъстоятелност и домове на жители, с цел да ги унищожат по тяхна молба. „ Руски бойци минаваха по тези улици от самото начало “, споделя локален гражданин. „ Те сами търсеха мините, само че хората от къщите също ги молеха да влизат в дворовете им, с цел да ги унищожат “.
Друга жителка описа, че съветската военна администрация в Изюм е популяризирала листовки, които предизвестяват жителите да заобикалят мините и че тя е намерила такава брошура в пощенската си кутия. Human Rights Watch видя листовката и бе доказано, че тя е била популяризирана от съветските елементи. В листовката има предизвестие към жителите да не излизат от домовете си след артилерийски обстрел в региона и да потърсят подпомагане от съветските военни сили за неутрализиране на мините.
Жителите не престават да намират мини и след отдръпването на съветските сили. В края на септември мъж, който съседите идентифицираха като 77-годишния Анатолий Водинов, счете, че е задоволително безвредно да стартира да се занимава с градинарство в парцела си, където преди този момент беше намерил две мини, споделя един от съседите. Същия следобяд различен комшия се доближил до парцела на Водинов с другар, с цел да му донесе вода:
Когато се приближихме, го видяхме да крещи; беше в двора и вървеше към вратата на къщата. Ръката му кървеше, а по лицето му имаше всички тези осколки и лицето му също кървеше. Изтичах у дома и донесох бинтове, памук и антисептик. Приятелят ми изтича надолу по пътя, където имаше група украински бойци, и един военен доктор пристигна да помогне. Той го превърза още веднъж и по-късно го закараха в болничното заведение. Ръката му не беше откъсната изцяло, само че лявата му длан беше раздрана... Имаше и огромна рана на челото и няколко порезни рани на бузата.
Един от съседите, който е разговарял с Водинов след случая и споделя, че преди случая е видял в двора на Водинов две тъмнозелени мини, които те са определили като мини PFM. Водинов споделил, че не има вяра, че мините са рискови, по тази причина е вдигнал една и тя се е взривила.
Четирима съседи настояват, че Водинов е бил откаран в болница и изписан няколко дни по-късно, само че е умрял в границите на един ден след завръщането си вкъщи. В смъртния му акт е посочено, че е умрял на 5 октомври. Точната причина за гибелта остава неразбираема.
Централна болница в Изюм, централен регион
Централният регион на Изюм е бил неведнъж поразяван от противопехотни мини, описват хора, които са работили в болничното заведение на Изюм или са живели в региона. Въпреки че в нея непрекъснато работят украински цивилни, съветските военни са заели постройка в центъра на комплекса от началото на окупацията, където, по думите на многочислени членове на болничния личен състав и очевидци, са лекували съветски бойци и от време на време украински цивилни. Персоналът на болничното заведение и медицинските служащи настояват, че мините са били разпръснати из цялата територия на болничното заведение.
" Спомням си тези петилетки, разпръснати из цялата болница ", споделя един от болничните служащи. " Това се случи през юни. Не си припомням деня. Сутринта нямаше никакви мини „ Венчелистчета “. После, когато излязохме по обяд, те бяха на всички места. Бяха тъмнозелени. " Много от мините се взривили сами през идващите три дни, споделя тя, само че също така някои непокътнати мини били открити даже през септември.
Десет души от личния състав на болничното заведение и медицински служащи обявиха, че не знаят за никакви пострадвания, станали на територията на болничното заведение, само че един от тях сподели, че е видял съветски боен камион да минава върху мина " Венчелистче ", пукайки гума. Персоналът на болничното заведение съобщи, че съветските сили са разминирали регионите по основните пътища, като са стреляли по мините с пушките си.
Двама души, които са били на територията на Централната болница съвсем всеки ден от съветската окупация и помолиха да не бъдат назовавани, споделиха, че в края на лятото на територията на болничното заведение са паднали мини.
В кварталите на югоизток от болничното заведение жителите намират мини, разпръснати към парцелите им и по улиците. Един мъж, поискал да остане неизвестен, описа, че късно една заран чул ракета над главата си, " тропот " и по-късно се появили " петолъчните " мини, откакто той и брачната половинка му се скрили в мазето си:
Чух тропот в небето. Преди това знаех, че в случай че над главите ни се взриви касетъчен арсенал, субмунициите ще преминат над нас заради инерцията. Заради мястото, където се намираха, разбрах, че ще паднат върху нас. Затова споделих на жена ми и отидохме да се скрием в мазето. Но нямаше детонация. И съседът ни сподели: " Погледни, една петолъчка е на земята ".
Съседът на мъжа е бил тежко ранен на 11 юли, когато употребявал лопата, с цел да реалокира мина PFM, която паднала в градината му. " Дрехите му бяха раздрани и беше затрупан с доста кръв ", споделя мъжът. Съседът се опитал да се превърже самичък и останал у дома няколко дни, преди да напусне региона.
Друг гражданин на региона, който помолил да не бъде разпознат, споделил, че на улицата пред къщата му се появили мини през юни или юли и че е намерил 20 мини PFM в и към парцела си. Той също по този начин е намерил железна пластина, която Human Rights Watch разпознава като съставен елемент на касетата, която носи PFM мини в ракетите от серията " Ураган ". Той споделя, че PFM мините са паднали, откакто е чул тон от ракета и по-късно " мощен гърмеж ".
Съседът на този човек също споделил, че мините се появили за първи път през една вечер през юни или юли. По думите ѝ тя разкрила пет мини PFM в парцела си и съветските военни пристигнали и ги унищожили, откакто тя неведнъж се обадила за помощ.
Южен Изюм, централен регион
Южната част на централния регион на Изиум е атакувана най-малко два пъти с мини, сложени с ракети, през юли и август. Human Rights Watch беседва с 10 поданици, които са видели мини PFM в региона. Служител от държавното избавително звено, отговарящо за тази територия, съобщи, че е работил в Изюм от самото начало на окупацията и че мините са били мощно съсредоточени в този регион.
Съпруг и брачна половинка, които живеят в региона, споделиха, че мините са се появили за първи път през юли.   " Чухме, че нещо лети, по тази причина се скрихме и тогава чухме тон, който в никакъв случай преди не бяхме чували ", сподели дамата. " Тогава съседите започнаха да крещят, че са се появили тези [мини]. Ракетата се взриви над нашата къща, само че множеството [мини] паднаха на север отсам ".
Веднага след нападението двойката се пробва да не излиза на открито, тъй като съгласно тях съветските военни са им споделили, че те могат да се взривят 72 часа след рухването им. " Общата процедура [при съществуване на мина] беше да се осведомят съветските военни, след което те можеха да дойдат и съветските военни щяха да разстрелят мините с автомат ", споделя дамата. Двойката сподели, че е разкрила голям брой мини " Пеперуда " с кафяв цвят в техния и на съседите им парцел.
След една сходна офанзива при започване на август, 41-годишна жена и брачният партньор ѝ чуват детонация през нощта. Рано на другата заран дамата излиза и се насочва към външната тоалетна, която е употребила предната вечер преди детонацията. „ Не бях присъединила фенерчето, тъй като още не беше минал вечерният час, когато потеглих до тоалетната “, описа тя. „ Изведнъж стана детонация и аз останах без един крайник “.
Експлозията откъсва десния ѝ крайник и предизвиква леки пострадвания на левия. Тя извикала на брачна половинка си „ Не излизай на открито, минирано е “. Съпругът на дамата описа, че се доближил постепенно, на светлината от телефона си, вдигнал я и я изнесъл на улицата, където съветски бойци ѝ създали турникет. След това комшия с кола откарал дамата до болничното заведение, само че за брачна половинка ѝ нямало място в колата.
В болничното заведение споделили на дамата, че не могат да извършат ампутацията и би трябвало да я откарат в съветска болница. „ Не желаех да вървя в Русия, само че те споделиха, че е належащо “, споделя дамата. „ Там направиха ампутацията и затвориха раните. Бях там единствено един ден за интервенцията, след което ме закараха в Белгород в болница, която е профилирана за рехабилитация на такива пострадвания. “ По-късно дамата е откарана от доброволческа организация в Беларус, а по-късно в Германия, където още се лекува.
На сутринта след пострадването на дамата, брачният партньор ѝ открива в двора още голям брой мини.
Северна част на десния бряг, централен регион
Места в северната част на централния регион на Изюм, наричани нормално " десния бряг ", в това число по улица " Героив - " Чернобилцив " и наоколо до брега на реката, са били атакувани с мини PFM най-малко два пъти през лятото, като се стартира от юни. Жителите поредно разказват и разпознават PFM мините благодарение на образни ориентири или с останки, които са запазили.
Един човек сподели, че мините са паднали над парцела му и покрайнината в средата на лятото. " Видях ракетата " Ураган " с мините ", сподели той. " Когато касетъчната бомба стартира да работи, имате 5-6 секунди да се скриете. Когато пристигнаха ракетите с мините, нямаше никакви гърмежи, а единствено мини. Отначало чух звука на ракетата, а по-късно едно " пау ". Не беше мощен тон. След това паднаха " пеперудените " мини. "
В една част на региона жителите стартират да намират мини " пеперуди " към 14 август. Седем поданици ги разпознават като мини PFM благодарение на референтни изображения, предоставени от Human Rights Watch. След като разкрили мините в парцела си, те се обадили на съветските военни и бойците разстреляли мините с пушки.
На 16 август гражданин на северната част на центъра на Изюм стъпва върху мина. „ Сутринта изведох козата в градината и на връщане съпих малко настрана от пътеката, по която отидох и тогава се чу детонация. “ Мината откъсва десния му крайник под подбедрицата. Съпругата му прави спонтанен турникет, с цел да спре кръвта, а другар, който бил на посетители, отишъл до най-близкия съветски пропускателен пункт, с цел да потърси помощ. Когато военните пристигнали, дали на потърпевшия болкоуспокояващи и го транспортирали до централната болница в Изюм. Поради сериозните пострадвания по-късно се наложило да бъде трансфериран в съветска болница, където бил опериран. Останал в Русия повече от две седмици, преди да е в положение да се върне вкъщи.
Квартал на юг от улица " Шекспира ", Северозападен регион
На 9 септември или към тази дата мини PFM са били разпръснати на необятна територия в северозападния регион на Изюм, с огромна централизация към улица " Цусимска ". Human Rights Watch беседва с 13 локални поданици, които са станали очевидци на наличието на мините, в това число с един чиновник на службата за незабавна помощ и чиновник на държавната работа за незабавна помощ в Изюм. Human Rights Watch беседва с трима души, които са били ранени от мините, в това число двама с травматични ампутации сред глезена и подбедрицата.
Служителят от службата за незабавна помощ, който е участвал от самото начало на съветската окупация, съобщи, че в този регион са били мощно съсредоточени петолъчни мини.
Множество PFM мини са били разпръснати в регионите на Централната болница, детски градини, учебни заведения, Спешната помощ на Изюм, разнообразни жилищни квартали в и към центъра на града.
Вечерта на 9 септември гражданин на града се прибира от прилежащата къща дружно със собствен другар, когато чува „ детонация в небето “. Той споделя, че реакцията му била „ да избяга и да се скрие “. Когато хукнал, чул друга детонация: „ И в същия миг се озовах по тил на земята. Почувствах болежка в гърба. Погледнах крайници си и той приличаше на отворена роза... Започнах да викам и хората ме чуха. Не си припомням кои, само че пред мен пристигнаха съседи. Сложиха ми спонтанен турникет, използваха колан. Дойде кола за спешна помощ и ме закара в болничното заведение. Следващото нещо, което си припомням, е че през нощта бях в болничното заведение без крайник. “
69-годишна жена от квартала споделя, че мините са били разпръснати през нощта на 9 против 10 септември. На идващия ден съветските сили стартират да напущат позициите си, а вечерта тя стъпва върху една от мините. „ Това се случи в 18:50 ч., кървях в продължение на 4 часа “. Жената споделя, че мъчно е стигнала до болничното заведение, тъй като основният мост е бил развален и е било мъчно да се премине през реката до централната болница. „ Оперираха ме малко преди 23 ч. “ Лекарите ампутирали долната част на левия ѝ крайник.
Друга жена от квартала на 59 години, споделя, че на 9 септември е карала скутера си, с цел да види майка си в прилежащото село, когато се е блъснала в мина PFM. " Скутерът пое по-голямата част от силата на гърмежа, само че аз паднах и си нараних крайници ", сподели тя. Human Rights Watch следи повреди по скутера и раната на дамата от рухването.
Девет очевидци от квартала обявиха, че са разкрили мини PFM, разпръснати към парцелите им, в това число на покривите, в градините и на пътя. Изследователи на Human Rights Watch са следили останки от мини PFM на няколко места в квартала, в това число железни части от пластините, от които се състоят касетите за ракетно оръжие, и следи от гърмеж, съответстващи на тези на мини PFM в няколко парцела.
На 19 септември член на украинското поделение за разминиране заведе член на екипа на Human Rights Watch в дома на гражданин на Изюм, където единствено преди няколко часа персонално е стрелял по мина PFM, с цел да я унищожи. Той съобщи пред екипа, че персонално е разчистил към 70 противопехотни мини PFM, откогато е дошъл в Изюм, откакто украинските сили възвърнаха контрола си над региона.
По време на експлоадирането на мината голям брой очевидци настояват, че съветските сили към момента са били в региона и са помогнали на най-малко един потърпевш да получи здравна помощ и са унищожили мините, като са стреляли по тях. Поне едно съветско военно транспортно средство е било развалено, когато се е блъснало в мина.
Район към учебно заведение № 6
Кварталът още по на юг, към учебно заведение № 6, което съветските сили са употребявали като военна база, до момента в който са окупирали региона, също е бил нападнат с мини PFM. Human Rights Watch беседва с 20 поданици на квартала, които обявиха, че са разкрили десетки мини на разнообразни места, в това число в парцелите си и по улиците, и че те са ранили няколко души. Служителят на избавителното звено, който е участвал от самото начало на окупацията, съобщи на 4 октомври, че регионът е бил мощно нечист с мини.
Една жена съобщи, че мините са били разпръснати над дома ѝ и покрайнината в 11:45 ч. на 10 септември, рождения ден на шурей ѝ. " Чух огромна детонация, по-късно пърпорене по покрива, пърпорене по земята ", споделя тя. " Погледнах през прозореца и видях нещо там. " Съпругът на дамата споделил, че част от оръжието, което е доставило мините PFM, се е приземило наоколо.
Други двама поданици, които живеят на няколкостотин метра един от различен, по едно и също време чуват детонация като от касетъчна бомба. Скриват се в мазето, а малко по-късно излизат на улицата, с цел да видят какво се е случило: „ Видях Артьом, наш комшия, надолу по улицата, оглеждаше къщата си. Излязох от портата на пътя, Артьом направи същото, с цел да забележим мащаба на вредите. Точно пред очите ми Артьом стъпи върху мината и тя се взриви. Видях го с очите си да пада от детонацията. Той хвана крайници си и се опитваше да спре кръвта. Извика ми: „ Спри! Огледай се в краката си! “ Тогава стопирах и видях мините. Ако не беше той, несъмнено същото щеше да се случи и с мен. “
Мъжът описа още, че мините са били по цялата улица, до момента в който се е опитвал да стигне до Артьом и да му помогне. Когато стигнал до него, видял, че кракът му липсва. Направил от колана си турникет, а по-късно се обадил на другар за помощ. Приятелят се отправил с колата си да търси помощ и наоколо по улицата видял съветски бронетранспортьор с съветски бойци от горната страна. Тогава мъжът слязъл от колата и помолил за помощ, а бойците му споделили да се отдръпне и да си тръгне. След още един апел за помощ, те стреляли по него с автомат. Когато обърнал колата, с цел да си тръгне, те стреляли още веднъж в колата, принуждавайки го да слезе от нея и да тръгне пешком. В последна сметка родителите на Артьом съумели да докарат кола до горния завършек на улицата, докъдето те го пренесли на ръце, заобикаляйки всички мини по улицата. По-късно Артьом е изместен от централната болница на Изюм в Харков, където лекуването му е траяло, описват двамата съседи.
Малко откакто мините се приземяват, голям брой съседи се събират, с цел да съберат други от пътищата и домовете на хората. Жителите споделят, че са събрали над 200 мини. Human Rights Watch следи три невзривени мини в региона и голям брой пластмасови и железни останки от мините PFM, както и останки от касетите, употребявани за преместване на мините в ракета от серията " Ураган ".
Въпреки напъните на съветските сили и на жителите да отстранен мините, както и напъните на украинските воен
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР