Особености на диарията Едва ли има човек, на когото да не

...
Особености на диарията
Едва ли има човек, на когото да не
Коментари Харесай

Лечение на диария без медикаменти и диета

Особености на диарията

Едва ли има човек, на който да не се е случвало да го свие ненадейно стомах и да би трябвало да тича до най-близката тоалетна. Проблемът диария може да е изолирано събитие, дължащо се на диетична неточност - консумация на развалена храна или композиция от храни, които са несъвместими - или на мощен стрес. Обикновено тези остри епизоди минават от единствено себе си в границите на деня. Те могат да са съпроводени от коремни крампи. Тъй като втечнените изпражнения изчерпват равнищата на течности в организма, продължителната диария може да доведат до дехидратация. Обикновени причинители на тези диарии са вируси, като грип, ротавирус или норовирус, само че може да са бактерии и паразити във водата или в недоготвена храна. Бактериалната диария може да се прояви и със признаци като тресчица и кървави изпражнения.

Диария с дълготрайност повече от няколко дни може да е сигнал за по-тежко здравно положение. Хроничната диария обаче е с дълготрайност минимум месец и без значение дали е непрекъсната или епизодична, тя изисква консултация от експерт, тъй като може да е породена от някое от следните болести: Болест на Крон, захарен диабет, улцерозен колит, панкреатит, цьолиакия, хранителна нетърпимост (интолеранс) най-много към лактоза или Синдром на раздразненото черво. Стомашно-чревната хирургия, изключително на дебелото черво, също може да докара до неприятното положение, защото храната стартира да се придвижва през храносмилателния тракт доста по-бързо.

Много медикаменти също провокират диария. Това са антибиотици, противоракови медикаменти, антиацидни със наличие на магнезий, метформин, биологични лечения. Като се има поради, че по-голямата част от тях се дават при тежки хронични болести, за страдащите от тях пациенти това значи занижено качество на живот и дискомфорт.

 Източник: Медикъл пойнт

Какво вършат класическите антидиарични средства?

Има разнообразни средства, посредством които може да се повлияе и овладее положението диария. Една група от тях засягат чревната пъргавина (мотилитета) или перисталтика и имат изразен спазмолитичен резултат, само че такива средства при честа приложимост водят до мързеливи вътрешности и от там - до запек, коремни болки, оточност, задържане на отрови, липса на вкус и други

Друга група са ентероантисептиците, които се одобряват главно при остра диария от бактериален генезис или след чревни интервенции. Активното им вещество не се всмуква от червата, а работи на локално равнище. Такива средства обаче са извънредно несъответствуващи при хора след епизод на чревна непроходимост (илеус), както и при деца, бременни и кърмачки, а страничните им резултати могат да причинят гадене, повръщане, алергични реакции и други

Третата група средства против диария са антисекреторните средства, чийто механизъм на деяние се показва в намаляването на течностите в червата. Те са подобаващи, когато повода за диарията е некадърност на организма да разгражда лактозата или при остри положения, свързани с тежка дехидратация.

Групата лекарства, наречени адсорбентни средства понижават загубата на течности и електролити. Най-яръкият им представител е медицинския въглен. Макар и подобаващи за всички възрасти, тези средства са неуместни при хора, при които има периодично повтаряне на диария със запек, заболели с бъбречна непълнота и като цяло всеки обособен препарат има своя спецификация за приложимост. Накои от тях оцветяват изпражненията в черно и могат да маскират епизод на чревно кървене.

Има ли средства без странични резултати?

Може би единствените средства, които работят без значение от причинителя на диария, имат меко деяние и липса на всевъзможни странични резултати, са пребиотиците. Ако разгледате деликатно изявленията в интернет, ще забележите, че цитираната опция на медикаментите по лекарско наставление са пробиотиците, не пребиотиците. Но има една специфичност - предозирането и дългата приложимост на пробиотик може да докара до непряк резултат диария. Тоест, пробиотиците са по-подходящи при положения на запек, в сравнение с при диария, а повода да се предлагат е, че множеството причинители като вируси и бактерии, както и засиленото обособяване на фекална маса, изхвърлят голяма част от потребните бактерии на червата. Пробиотикът е общоприета грижа за чревното здраве, само че би трябвало деликатно да се прецезира и дозира използването му.

Пребиотиците въпреки това са профилирани растителни фибри, които подтикват растежа и интензивността на потребните бактерии в червата и имат позитивен резултат върху храносмилането и имунната система.

Бананови люспи - резултат 3 в1

 Източник: Медикъл пойнт

Комбинацията на пребиотик, който всмуква съдържимото в червата, втвърдява по натурален метод изпражненията и служи за храна на потребните бактерии е деяние 3 в 1, което освен, че няма непряк резултат, само че и взема решение казуса диария с меко деяние без потребността от други антидиарични средства.

Такъв препарат е . Той съставлява фибри от люспи на банан, който работи като пореста гъба, задържаща течността от чревния лумен и откакто я сгъсти до гелообразно положение, я извежда от организма. Присъствието му в чревния тракт дава потребна храна за чревните бактерии и по този метод естествено поддържа и покачва функционалността и интензивността им.

Банатрол Плюс не оказва въздействие върху перисталтиката или мотилитета на червата и няма инхибиторно деяние върху механизмите на формиране на чревносъдържимото. Действието му е напълно механично, което го прави подобаващ за всяка възраст и положение, само че най-благоприятно влияние има при вирусни причинители, антибиотично-асоциирана диария, при банкет на химиотерапевтици и лъчетерапия, както и при хранене със сонда.

 се продава под формата на сашета и има прелестен усет. В състава му има също и електролити - натрий, калий, фосфор, калций, които спомагат за възобновяване на водно-солевия баланс в организма, изключително когато има данни за дехидратация.

Превенция на диарията

И въпреки всичко, говорейки за терапия на диарията не можем да не кажем и няколко думи и за предварителната защита ѝ. Когато не става въпрос за хронична диария, известните ограничения против вирусни болести, асоциирани с диария важат и в този случай. А другояче:

- не консумирайте плодове и зеленчуци без да ги измиете

- не пийте чешмяна вода тук-там, които посещавате за първи път, изключително в чужбина.

- не консумирайте недосготвена храна, изключително такава, от локален или млечен генезис

- мийте постоянно ръцете си преди хранене

- не ползвайте публични тоалетни без да създадете условия за хигиенична сигурност

- в случай че се къпете във водоеми, в които водата не се оттича, избягвайте да потапяте главата си

- не замразявайте лед в открити съдове, в случай че преди този момент не сте дезинфекцирали камерата и не сте сигурни, че водата е безвредна.

- и не на последно място, ползвайте артикули в периода им на валидност или се доверете на обонянието си. То рядко лъже.

 

 Източник: Медикъл пойнт

 Статията се разгласява със съдействието на.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР