Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите

...
Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите
Коментари Харесай

4 зеленчука, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

Основното предписание при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка минават, толкоз по-добре. Но има и изключения. Не всички зеленчуци са най-полезни, когато се употребяват сурови.

Ето 4 зеленчука, които е по-добре да се сготвят:

Гъби

Гъбите са богати на редица значими хранителни субстанции. Те са единственият зарзават, който е източник на витамин D. Богати са на антиоксиданти, на селен и желязо.

Добре е те да минат през топлинна обработка, тъй като суровите гъби могат от време на време да съдържат дребни количества отрови , които се унищожават при готвенето.
 гъби ThinkStock/Getty Images
Моркови

Сготвените моркови имат по-високи равнища на бета-каротин . Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А , който играе значима роля за здравето на зрението, възпроизводството, костния напредък и регулирането на имунната система.-->

Ако ги хапваме сурови, то усвояваме едвам 10% от бета каротина в тях.

Домати
 Домати ThinkStock/Getty Images

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен , който работи превантивно против рак и сърдечносъдови болести . Загряването на домата за 30 минути при 90-95 °С усилва количеството ликопен с 35%.

Спанак

Спанакът съдържа огромно количество оксалова киселина , която блокира усвояването на желязо и калций, само че се разгражда при висока температура. Затова е добре да се сложи за малко време в кипяща вода и да се охлади незабавно по-късно. Това понижава наличието на оксаловата киселина в спанака.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР