Основният ресурс за възстановяване на Украйна трябва да бъде конфискацията

...
Основният ресурс за възстановяване на Украйна трябва да бъде конфискацията
Коментари Харесай

Киев вижда още тази година конфискацията на замразени руски активи

Основният запас за възобновяване на Украйна би трябвало да бъде конфискацията на замразени съветски активи.

Съответното изказване направи украинският министър председател Денис Шмигал по време на представянето на третата оценка на вредите и потребностите от възобновяване на Украйна, извършена с присъединяване на Световната банка, оповестява " Укринформ ".

" Трябва да стартираме този развой още тази година. Ние виждаме потреблението на приходите от съветски активи като допустимо краткотрайно решение, което не анулира нуждата от цялостна конфискация ", означи Шмихал.

По думите му Украйна и интернационалните сътрудници би трябвало да разработят обща законодателна рамка , която да разреши прекачване на активите на държавата-агресор Русия в интерес на Украйна като жертва. Очаква се в бъдеще този принцип да се ползва за всички нападателни войни по света.

" По този метод ще създадем ефикасна отбрана против произвола на диктатори с имперски упоритости ", акцентира министър-председателят.
 Русия заплаши със
Русия заплаши със " недопечен отговор " при положение на конфискация на съветски активи на Запад

" Това е кражба. Това е заграбване на нещо, което не ви принадлежи ", разяснява Мария Захарова

Припомняме, че след обновена бърза оценка на вредите и потребностите, към 31 декември 2023 година, общите разноски за реорганизация и възобновяване в Украйна са 486 милиарда $ през идващото десетилетие.

Москва по-рано тази седмица предизвести Запада, че ще даде извънредно корав отговор, в случай че Съединените щати и Европейският съюз решат да конфискуват стотици милиарди долари замразени съветски активи.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 година Съединените щати и техните съдружници не разрешиха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки към 300 милиарда $ суверенни съветски активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети спомагателни решения какво да се прави с тези активи. Киев желае прехвърлянето на тези средства или най-малко приходите от тях за възобновяване на Украйна, само че тези претенции са лимитирани от неналичието на законодателна рамка, която да планува изтеглянето на суверенните средства на която и да е страна.
 Европейски Съюз направи още една крачка към изпращане на съветски активи за Украйна
Европейски Съюз направи още една крачка към изпращане на съветски активи за Украйна

Планът ще засегне най-пряко Euroclear, основана в Белгия компания за финансови услуги, която държи към 191 милиарда евро

Европейският съюз одобри законодателство в понеделник за конфискуване на непредвидени облаги, направени от замразени активи на съветската централна банка, първата съответна стъпка към реализиране на задачата на блока да употребява парите за финансиране на реконструкцията на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР