Основният проблем, който стои у нас по отношение на трансплантациите,

...
Основният проблем, който стои у нас по отношение на трансплантациите,
Коментари Харесай

Доц. Димитров: Липсата на донори е основният проблем пред трансплантациите у нас

Основният проблем, който стои у нас във връзка с трансплантациите, е неналичието на донори. Всяко нещо, което може да помогне това да се промени, е значимо, с цел да не сме на последно място в Европа по брой на трансплантираните. Това сподели пред Bulgaria ON AIR урологът от УМБАЛ „ Александровска “ доцент Пламен Димитров. Той бе в екипа, осъществил трансплантации на бъбреци при последната донорска обстановка преди ден.

По думите му у нас се знае малко за донорството, хората не са добре осведомени и е редно да се намерения за осведомителна акция, в която да се изясни на жителите какъв брой значимо е донорството и по какъв начин то избавя животи.

„ В нашата клиника последните години се правят по около10 трансплантации годишно, което е извънредно незадоволително. В България най-често се правят трансплантации на бъбреци, черен дроб и сърце. При белия дроб нещата са малко по-различни “, напомни експертът и прикани всички медии да работят в посока на по-добро осведоменост на хората.

По думите му през последните години у нас понижава даже живото донорство – случаите, при които родственици или близки с нужната съгласуемост подаряват орган на човек, нуждаещ се от трансплантация.

Според доцент Димитров по необясними аргументи постоянно в такива случаи двойката избира да замине за задгранична клиника, а не да потърси наша болница.

„ После ние се сблъскваме с последствията, които от време на време са доста тежки “, сподели експертът.

Той уточни още, че съвсем всички хора, които получат органи, се връщат към естествения си живот. Пациентите, които са били на хемодиализа, към този момент не са лимитирани от нуждата да я организират през ден, те последователно се възвръщат и стартират да живеят пълноценно.

Доц. Димитров увери, че у нас подборът на реципиенти се прави доста точно, а времето за изчакване е друго според от това дали и по кое време ще се появи подобаващ донор. Той бе безапелационен, че цялата информация се следи и актуализира непрекъснато от специалистите в ИАМН.

В момента по данни на организацията у нас има 787 чакащи за бъбречна трансплантация, 16 – за трансплантация на черен дроб, 28 – на сърце и 6 – на бял дроб.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР