Основният проблем, който стои пред всички общопрактикуващи лекари в България,

...
Основният проблем, който стои пред всички общопрактикуващи лекари в България,
Коментари Харесай

Д-р Спасов: Българският пациент често говори, че има права, но не осъзнава, че има и задължения

„ Основният проблем, който стои пред всички общопрактикуващи лекари в България, е нежеланието на българския пациент да пристигна до лекарския кабинет. Най-често се обажда по телефона с настояването да му бъде издадено направлението, без да се реализира нужният обзор “. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR общопрактикуващия лекар д-р Мирослав Спасов.

„ За мен парадоксът е, че българският пациент доста постоянно приказва, че има права – които също не познава прочее – само че не осъзнава, че има отговорности, когато идва в лекарския кабинет “, уточни лекарят.

По думите му българинът неправилно е схванал концепцията за електронно опазване на здравето и е възприел максимата, че може да позвъни, да подреди и да получи направление.

„ За страдание, много постоянно се случваше лятото наши пациенти, когато са на отмора на морето, да се обаждат по телефона с искане да бъде издадено направление “, сподели лекарят.

Издаването на направлението става единствено след обзор в лекарския кабинет, след автограф от амбулаторния лист и след нужните проучвания. Идеята на е-здравеопазването е да се изготви електронно досие на пациентите и да се улеснят хората да не разнасят документи от кабинет в кабинет, акцентира той.

„ Ситуацията е радикално изменена спрямо тази по време на пандемията, епидемиологичната конюнктура е анулирана. Ще напомня, че по време на пандемията единственият документ, който се издаваше, беше направлението за диагностициране на ковид, с концепцията хората да не идват в кабинета и да не излагат останалите на риск, до момента в който с днешна дата става въпрос за планови съвещания или съвещания при остри случаи, или съвещания на деца и възпитаници. Изключително усложнение се получава в нашата процедура, когато пациентът звъни в комфортно за него време с искане за направлението, което не е уместно за консултация, откакто се извърши лекарски обзор “, сподели доктор Спасов.

По негово мнение куриозът при започване на образователната година е, че всички деца до 18 години подлежат с избрана периодика на профилактични прегледи и са почнали много по-рано да звънят на родителите, само че още веднъж се чака последната минута.

„ В резултат на което сред 14 и 15 септември всички родители взеха решение да доведат децата си на профилактичен обзор. Случва се доста постоянно родителите да желаят да бъде издадена записка без даже детето им да е минало обзор “, добави гостът. 

„ Става дума за здраве, за профилактика на вашите деца, значимо е идването в кабинета да става като се носи здравният картон на детето със здравна информация от раждането му до сегашния миг, по този начин също с имунизационния картон, а много постоянно няма подобен. Куриозът е, че се изисква издаването на медицински документ на детето без обзор, което е неприемливо “, означи лекарят.

Той призна, че първоначално е-здравеопазването в действителност е било безредно, само че посочи, че това е било обвързвано с консолидираното на системата, с опознаването й, с образованието в ежедневна работа с нея, с някои документи, идвали в последния миг. „ Но малко по малко тези чисто механически проблеми започнаха да се почистват, по-скоро главният проблем остава неуважението към нашата ежедневна работа “, изясни доктор Спасов.

„ Ние постоянно сме лобирали за това да имаме най-малко месец за техническа подготовка, с цел да става този развой гладко и без напрежение “, сподели той.

Д-р Спасов е безапелационен, че е добре да се резервира издаването на е-рецепти и на хартия, каквото е и формалното мнение на БЛС и НСОПЛБ.

Той моли за повече внимание и отговорност от страна на пациентите, които от време на време не помнят да отидат в аптеката за второ и трето приемане на медикаментите на съответните дати, когато са с издадена тримесечна рецепта.

„ На ден имам най-малко 50-60 позвънявания от пациенти, които ми звънят, с цел да им кажа по кое време са били за финален път при мен, тъй като са не запомнили и не знаят на коя дата да отидат в аптеката. Това губи ужасно доста време на мен и сътрудниците ми, тъй като можем да го използваме за същинска лечебна активност, а не за административна работа. Ние не сме бюро „ Справки “ въпреки всичко “, акцентира медикът.

Той изрази вяра, че в скоро време ще се реши законодателно и въпросът с рецептите, които се водят изпълнени, макар че в аптеката е имало единствено част от изписаните медикаменти, а останалите са липсвали.

Той прикани жителите да се отнасят с нужното почитание към персоналните лекари и да си дават сметка, че те не са някакъв обслужващ личен състав, а лекари с по една или две специалности и нужния опит, с цел да ги лекуват пълноценно, а не да извършват желанията им.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР