Основните причини за образуването на свлачища са две - наличието

...
Основните причини за образуването на свлачища са две - наличието
Коментари Харесай

За всяко свлачище има решение. Вижте какво е то

Основните аргументи за образуването на свлачища са две - съществуването на глини в почвата и изобилните превалявания.

Това разяснява президентът на Българска национална група по инженерна геология доцент доктор Кирил Ангелов в утринния блок на Bulgaria ON AIR.

"Когато глината се напой, тя минава в пластично положение. Това става при значителни превалявания, а от тях не можем да се отървем. Все отново дъждовете са относително малко - на фона на други страни в Югоизточна Азия да вземем за пример ", съобщи специалистът.

По думите му решение на проблeма има. Трябва да бъдат проектирани укрепителни уреди още преди свлачището да се засилва. Но за задачата трябват пари.

"По-евтино е свлачищата да се следят и укрепят, в сравнение с да се оправят, откакто земната маса е рухнала. Няма свлачище, което не може да бъде овладяно. За страдание обаче има укрепителни планове, които не се извършват на време или се вършат некачествено. Освен това парите са много малко ", добави президентът на Българска национална група по инженерна геология.

Д-р Ангелов бе безапелационен, че в този момент би трябвало да бъде укрепено свлачището на изхода на Смолян за Мадан и не би трябвало да бъдат правени взаимни отстъпки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР