Основните потребителски цени в Япония, които изключват променливите разходи за

...
Основните потребителски цени в Япония, които изключват променливите разходи за
Коментари Харесай

Япония отчита 41-годишен рекорд при инфлацията

Основните потребителски цени в Япония, които изключват променливите разноски за пресни храни, само че включват разноските за сила, са се увеличи с 3.7% през ноември по отношение на година по-рано, демонстрират данни от през днешния ден. Това съответствува с пазарните прогнози, а инфлацията пораства спрямо записаните 3.6% през октомври, предава Reuters.

Това е най-голямото повишаване на индикатора от 41 години насам – през декември 1981 година показателят се покачва с 4% на фона на процъфтяващата стопанска система и към момента непреодоления потрес от петролната рецесия през 1979 година

Данните демонстрират, че фирмите в Япония не престават да трансферират растящите разноски върху семействата – знак, че покачванията на цените не престават и могат да държат централната банка под напън да ги понижи.

Индексът, който включва и цените на пресните храни (CPI), регистрира опазване на ноемврийското си ниво от 3.8%, по отношение на година по-рано.

Въпреки че доста търговци на дребно възнамеряват нараствания на цените на питателните артикули през идната година, вероятностите за инфлация и времето за възможни корекции на политиката на Банката на Япония са комплицирани поради риска от световна криза и несигурността по отношение на темповете на повишение на заплатите, споделят анализатори.

Препятствието за нормализиране на политиката е огромно. Глобалната стопанска система може да се утежни през първата половина на идната година, което затруднява Банката на Япония да предприеме стъпки, които могат да се поясняват като стягане на паричната политика “, съобщи Такеши Минами, основен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Тази седмица Централната банка на Япония разгласи изненадващо, че ще разреши по-широк диапазон на придвижване на лихвите по дълготрайните държавни облигации. Ход, който бе разчетен от анализаторите, като стъпка към стягане на паричната политика. По-рано през днешния ден стана ясно, че още през октомври членовете на управлението на Банката на Япония са обсъждали смяна на политиката, водена от десетилетия за ултраниски лихвени равнища.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинрекорд потребителски данни високи цени инфлация потребителски цени разноски за живот повишаване на живота ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 Япония регистрира 41-годишен връх при инфлацията Индустрии 364 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Компании 228 Новите трендове в бирения отрасъл Компании 240 „ Космически “ негативизъм потопи акциите на Tesla с съвсем 10% Компании 2324 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2291 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Регулации 2051 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Накратко 1968 Вечерни вести: 780 лева МРЗ?; По-евтини винетки; Нови обезщетения за горивата Всички вести
НАПИШИ КОМЕНТАР